• Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
 • Marivon Benjamin
CH Marivon Benjamin

Met Benjamin haal ik weer een stukje uit onze oorspronkelijke lijnen terug in de cattery. Bij het laatste nestje van Mug merkte onze vaste dierenarts op dat zij het jammer vond dat we geen kitten van Mug aanhielden. Benjamin

Alle kittens van Mugje leefden immers in goede gezondheid, en ze was een mooie maar vooral lieve en stabiele poes.
Ik antwoordde de dierenarts daarop dat er twee kittens van Mugje in goede handen van een bevriende fokster zijn en dat ik wist dat zij de lijn van Mugje verder zou koesteren. En dat deed ze, en zo is het dat ik nu een kleinzoon van Mugje mocht terugnemen in de cattery!

Benjamin is een heerlijk ventje. Hij vindt het heerlijk om tegen me aangeplakt te liggen, of op mijn schoot. En dan is knuffels ontvangen natuurlijk geweldig.

Zijn favoriete hobby is achter het laserlampje aanrennen. Dan moet iedereen maar maken dat die uit de buurt komt, want niets op zijn pad is dan nog veilig. Net als bij oma Mugje is behendigheid niet zijn sterkste punt.

Zijn favoriete eten is zonder twijfel eendagskuikens. Maar ook de konijnmix van Kiezebrink vindt hij niet te versmaden. Droge brokjes eet hij ook wel, maar hij heeft liever vers vlees.

Benjamin is een stabiele en rustige kater. Behalve als hij 'het lampje' hoort, waar hij dan ook is, hij komt er gelijk aan gescheurd.
Ik heb ooit de fout gemaakt toen hij als kitten in de klerenkast kroop en ik hem er niet uit kreeg zonder alle kleren mee te slepen, het lampje te gebruiken om hem eruit te lokken. Met als gevolg dat als ik de klerenkast nu open doen, hij er gelijk in zit, wachtend op het lampje...

Tenslotte is Benjamin een echte prater. Naast veelvuldig 'prrrrrrrt' te laten horen, kan hij ook hele verhalen tegen je miauwen. En dat is bij mij altijd een schot in de roos!

Benjamin is tijdelijk onvruchtbaar middels een suprelorin implantaat, naar verwachting tot eind 2017.

Benjamin

Signalement
 • Benjaminkater
 • blauw gestreept
 • geboren op 6 augustus 2013 ( jaar)
 • weegt 5,5 kilo (op de leeftijd van 1,5 jaar)
 • is gek op knuffelen en spint dan gelijk heel luid
 • verzot op kuikens en voor muizen en gerbils doet hij bijna een moord
 • knisperballen en het laserlampje zijn z'n favoriete speeltjes
 • is niet beschikbaar voor dekkingen buiten onze cattery

 • met suprelorin pauze tot eind 2017
Showuitslagen
Open klasse katers
Datum Show Keurmeester Resultaat
12-4-2015 Nederlandse showInternationale Kattententoonstelling NVvK te Rotterdam dhr. P. Vestjens CAC
11-10-2015 Nederlandse showNRKV Kattenshow te Wassenaar mevr. N. Hofman CAC
28-2-2016 Nederlandse showNLKV Show te Heinenoord dhr. P. Moormann CAC
Kampioensklasse katers
Datum Show Keurmeester Resultaat
3-4-2016 Nederlandse showNeocat Rasclubshow Dalfsen dhr. K. du Plessis CACIB
       
Testresultaten

Adobe reader bestandDNA getest:
Free
(N/N) from GSD-IV and PKdef (5-3-2014)

Tested by echo:
HCM normal (17-12-2014, 30-10-2015, 14-2-2018),
PKD normal (17-12-2014,14-2-2018) and CIN normal (14-2-2018)

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen en waarop Benjamin met goed resultaat is getest:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Stamboom
Nageslacht

Benjamin is nog jong, hij heeft nog geen nageslacht. Wel hebben we plannen met hem.

Fotogalerij CH Marivon Benjamin