• KVV NRV BARF
  • vers vlees voeding worsten
  • vers vlees voeding
Vers vlees voeren aan je kat

Binnen onze cattery eten alle katten op één na uitsluitend vers vlees. In 2010 heb ik er voor gekozen om vers voer binnen de cattery te introduceren.
Aanvankelijk alleen voor de kittens, maar al snel bleek een deel van de volwassen katten er graag van mee te eten en ben ik het standaard gaan aanbieden, naast de droge brokken.

Natuurlijk aten niet alle katten op slag van wat ik ze aanbood. Het is een kwestie van tijd geweest, en dan heb ik het over jaren. Steeds opnieuw aanbieden heeft ertoe geleid dat bijna allen vers vlees nu verkiezen boven droge brokjes.

Waarom vers vlees?

Ik ben absoluut niet anti-brokken. Maar waarom ik er voor gekozen heb om daar vanaf te stappen, is simpelweg omdat ik goede ervaringen heb opgedaan met het voeren van vers vlees. De kittens hebben een betere weerstand en sinds ik mijn nestjes met vers afspeen heb ik amper meer te maken met kwakkelprobleempjes als gevoelige darmpjes of vieze oogjes. Verder wordt er aanzienlijk minder ontlasting geproduceerd en dit geurt ook minder dan bij de brokkeneters het geval is.
Ook weet ik wat ik mijn dieren voer - en weet je dat bij blik en brokken ook? Kijk voor de aardigheid eens naar de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde van 23 oktober 2014.voerwijzer.com

Op voerwijzer.com staan de objectieve voordelen van het voeren van vers vlees aan hond en kat goed verwoord, voor wie geïnteresseerd is kan daar verder lezen. Klik hiervoor op de banner.


Hoe zit dat met het gevaar voor bacterieën?

In een blogje op Tinlo.nl worden door Martine Oudkerken op nuchtere wijze mogelijke bacteriële risico's beschreven van het hanteren van vers vlees bestemd voor jezelf of voor je dieren - daarin zit immers geen verschil. En over de bacteriële risico's van de omgang met dieren - waarbij er geen verschil tussen brokkeneters en vers vlees eters is. Alles draait immers om hygiënisch omgaan met vers vlees, of dit nu voor eigen gebruik is of voor het gebruik door huisdieren.


KVV - NRV - BARF: wat betekent dat allemaal?

In mijn optiek komt het eigenlijk allemaal ongeveer op hetzelfde neer: het is vers rauw vlees, al dan niet gemalen en/of met toegevoegde supplementen.

  • Bij BARF (Bones And Raw Food) worden naast vlees ook groenten en andere supplementen aan de maaltijden toegevoegd; bij KVV en NRV niet.
  • KVV (kant en klaar vers vlees) bestaat uit gemalen bot, vlees en organen in de juiste verhoudingen (welke de juiste verhoudingen zijn verschilt per diersoort).
  • NRV (natuurlijk rauw voer) houdt in stukjes vlees, vleesbot en organen, waarbij je zelf de juiste verhoudingen voor jouw dier samenstelt.

Om er zeker van te zijn dat je kat alle benodigde vitaminen en mineralen binnen krijgt, dien je voldoende afwisseling in diersoorten aan te bieden. Dit betekent minimaal 5 diersoorten over een periode van 7 dagen genomen.

Er zijn merken die een lijn aanbieden van vleesvoeding waar een premix van vitaminen en mineralen aan is toegevoegd (bv Carnibest en Naturis). Dit druist misschien een beetje in tegen het principe van puur natuurlijk voeren want het zijn synthetische toevoegingen, maar het geeft wel een garantie dat je kat alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Al lust hij of zij alleen dat ene smaakje voer. Toch blijft afwisseling het beste, ook van voeding met premixen. Voorbeelden van KVV zonder toevoegingen zijn bijvoorbeeld Daily Meat en Dogmeat. Maar ook Naturis heeft een lijn zonder premix.

Een willekeurige dag uit de menukaart van cattery van de Moeshoek


Aangezien een kat een uitgesloten vleeseter is en zelden doelgericht plantaardige koolhydraten zal eten, kies ik bij de keuze/samenstelling van de dagelijkse maaltijd van mijn katten doorgaans niet voor toevoegingen als rijst, groenten etc.
Nou zijn er altijd wel een paar eigenwijze portretten in een groep en daarom krijgen Porcelina en Sauterne toch af en toe Carnibest Natuurvoer, waar rijst in verwerkt zit.

Over het algemeen bestaat de dagelijkse maaltijd van mijn katten uit een combinatie tussen drie soorten KVV, wat spiervlees, wat orgaanvlees, een prooidier en wat vleesbot. Vis krijgen ze maar eens per week, omdat met name zoetwatervis en zeevis als haring vitamine B1 afbreken. Wanneer een dier hier erg veel van eet, zou dit nadelige effecten kunnen hebben.

Overschakelen van brok op vers
  • Mengen met iets heel lekkers
    Mijn eigen ervaring is dat mengen van gemalen vers vlees met iets wat je kat erg lekker vindt, de gewenning makkelijker maakt.Meng KVV met iets heel lekkers
    Denk daarbij aan blikjes Feline Porta 21 kip of vis, Cosma kip of vis, tonijn op water, of lekker 'fout': Gourmet mousse. Voeg er iets kokend water aan toe om het smeuïger en geurender te maken en meng het geheel goed door elkaar.
    Bied daarnast nog maar een beperkte hoeveelheid droge brokjes aan.
    Meng steeds minder blik door het vlees tot het vlees puur gegeten wordt en bouw ondertussen de hoeveelheid droogvoer af.
  • Geduld
    Sommige katten wennen heel snel, anderen heel langzaam (maanden, jaren) en sommigen nooit. Persoonlijk vind ik het geen heilig moeten dat mijn katten vers eten. Ik eet zelf doorgaans ook geen dingen die ik niet graag lust.
  • Jong geleerd is oud gedaan
    Bijna alle kittens zijn er dol op, dus hoe eerder je een kat aan vers laat wennen, des te beter. Ik speen mijn kittens zelf af op KVV (starten op de leeftijd van 4 weken met kleine beetjes). Als ze wat ouder zijn (7 à 8 weken), krijgen ze ook stukken vlees en vleesbotten.
    Vanaf een week of 8 bied ik daarnaast ook brokjes aan aan de kittens die naar een adres gaan verhuizen waar men het vers voeren niet wil voortzetten.
Hoeveelheden en frequentie van voeren

Onderstaande tabel geeft een richtlijn; afhankelijk van de energiebehoefte van een dier zal het echter meer of minder nodig hebben. Voer daarom vooral met je ogen en wijk waar nodig van de richtlijn af.

  Totale hoeveelheid per dag Verdeeld over ... maaltijden per dag
Kitten 8 tot 10% van het lichaamsgewicht 3 à 4 maaltijden
Volwassen kat 3 tot 4% van het lichaamsgewicht 1 à 2 maaltijden
Drachtige en zogende kat 6 tot 8% van het lichaamsgewicht 2 maaltijden
Zelf samenstellen en voorbeeld menu's
  • Complete voeding voor katten bestaat uit drie dingen: spiervlees, bot en orgaanvlees.
    De verhoudingen die volgens de NRV beginselen worden aangehouden bij het zelf samenstellen zijn: 15% bot, 3-5% lever, 3% nier, 10% hart en 70-77% spiervlees. Deze percentages zijn afgeleid van hoe een heel prooidier qua verhoudingen in elkaar zit.
  • Bied minimaal 5 diersoorten per week aan om compleet te voeren.
  • Wat kan er zoal worden gevoerd?

    Spiervlees: kip, eend, kalkoen, konijn, rund, haas, paard, lam, geit, koolvis en zalm
    Vleesbot: nekken, karkas en vleugels van kip, eend, kwartel, parelhoen en karkas van konijn
    Hart: kip, eend, rund en lam
    Lever: kip, eend en konijn
    Nier: konijn en lam
    Prooi: muis, rat, hamster, duif, kwartel, parelhoen en vis

  • Wat moet vermeden worden?
    Geen varkensvlees
    Geen gekruid, gezouten of gerookt vlees
    Geen bot dat verhit is geweest
    Geen bot van diersoorten groter dan een dikke kip (te hard)
    Geen kaal bot
  • Meer informatie: Zelf een compleet BARF menu maken (barfplaats.nl)
Gebruikstips
  • Vers vlees invriezen
    Rauw vlees, zelfs dat wat goedgekeurd is voor menselijke consumptie, kunnen bronnen zijn van verschillende parasieten. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kan je vers gekocht vlees tenminste 1 dag invriezen op -20? Celsius; hiermee worden deze organismen gedood.
  • Verdelen in porties van bevroren vlees
    KVV wordt meestal geleverd in een soort van diepgevroren plastic worsten. De kiloverpakkingen zijn voordeliger dan kleinere verpakkingen. Zelf laat ik de rollen licht ontdooien en snij ze daarna met een scherp vleesmes in plakken. Die plakken vries ik vervolgens weer in. In aparte zakjes of bakjes, of eerst op een dienblad verspreid en als de plakken stevig bevroren zijn, doe ik ze samen in een zak. Dit om te voorkomen dat de plakken weer aan elkaar vast vriezen.
  • Kleinverpakkingen KVV
    Er zijn ook merken die kleinverpakkingen in hun assortiment hebben, zoals:Dagpakketjes prooi, orgaan en spiervlees
    Carnivoer (200 gram in diverse diersoorten)
    Naturis (150 gram in diverse diersoorten)
    Cat's Nature (250 gram in diverse diersoorten)
    Lotgering (250 gram)
    Natuur en Dier (250 gram in diverse diersoorten)
    Tammenga (250 gram)
    Bibi (250 gram in diverse diersoorten)
    Darf (250 gram in diverse diersoorten)
  • 'Prep' serving
    Als je dagelijks voordat je naar je werk gaat nog een complete maaltijd voor je kat moet samenstellen, is de lol van vers voeren er snel vanaf. Ik los dit op door eens per week voor een hele week vooruit dagpakketjes samen te stellen en in te vriezen. Deze bestaan uit diverse soorten KVV en een zakje met prooi, spiervlees en orgaan. Zo hoef ik 's ochtends alleen maar een pakketje uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen.
  • Ontdooien
    Laat diepgevroren vlees in de koelkast ontdooien en laat het voor het voeren het liefst op kamertemperatuur komen.
  • Houdbaarheid na ontdooien
    De houdbaarheid van het ontdooide vlees varieert van product tot product; indien bewaard bij 0 tot 7° Celsius meestal tussen 24 en 48 uur. Kijk op de website van de producent van het betreffende product voor meer informatie.De maaltijd op een dienblad geserveerd
  • 'Hapklaar' maken
    Spiervlees, haring, hart etc snij ik in reepjes voor ik het aan de katten aanbied. Als het vlees nog licht bevroren is, snijdt dit het gemakkelijkst. Zaken als kippennekken, kuikens, kwartels en kipvleugeltjes kunnen ervaren vleeseters zelf prima opkauwen.
  • Serveren
    Katten hebben er een hekel aan als ze met hun snorharen de rand van een bak raken. Gebruik daarom het liefst een plat bord, of bij grotere hoeveelheden vlees een melamine dienblad (verkrijgbaar bij zaken als Action, Ikea etc.).
  • Buitenren
    Wanneer vers vlees in de buitenren wordt gevoerd en de kat eet dit niet in één keer op, zullen er vliegen aan worden getrokken die daar hun eitjes op gaan leggen. Om dit te voorkomen kan het vlees het beste in de avonduren worden gegeven i.p.v. overdag.
Feit of Fictie
  • Rauw vlees moet je eerst koken of bakken om de bacteriën te doden voor je het aan je kat voert
    FICTIE. Katten die gewend zijn om rauw vlees te eten, hebben een hoog zuurgehalte in hun maag waardoor bacterien en parasieten minder kans krijgen. Door het verhitten verdwijnen ook de goede bacteriën die de darmflora van de kat ondersteunen, waarmee het voordeel van het vergrote van de weerstand van de kat ook gelijk vervalt.
    Begin daarom bij katten die geen rauw vlees gewend zijn met kleine porties te mengen met een goede kwaliteit blikvoer zoals Feline Porta 21, Cosma of Animonda Carny.
  • Rauw varkensvlees is gevaarlijk voor katten
    FEIT. Varkensvlees kan besmet zijn met het Pseudorabiës virus, de veroorzaker van de ziekte van Aujeszky. Dit virus is dodelijk voor katten. Sinds 2009 is Nederland officieel vrij verklaard van dit virus; echter is niet altijd duidelijk of correct vermeld wat de herkomst is van de geslachte varkens en kan je beter het zekere voor het onzekere nemen: nooit rauw varkensvlees voeren!
  • Rauwe kip is gevaarlijk voor katten omdat er Salmonella in kan zitten
    FICTIE. Het zuurgehalte in de maag van een kat die vers vlees gewend is, is zodanig hoog dat Salmonella in dit klimaat moeilijk kan overleven. Komen er toch wat Salmonella bacteriën in de darmen terecht, dan zullen deze door de uitstekende darmflora van de vers vleeseter worden uitgeroeid en zal de kat er geen last van krijgen.
  • Ontdooien in de magnetron van BARF of KVV voor de kat kan je beter niet doen
    FEIT. De straling van de magnetron doodt de goede bacteriën in het vlees en maakt de gemalen botsplintertjes in KVV hard en dus gevaarlijk (risico op maag- en darmperforatie).
    Sneller laten ontdooien in onvoorziene situatie kan beter door het vlees in een bak koud water te leggen.
  • Lever is giftig voor de kat
    FICTIE, indien het met mate wordt gevoerd. Lever bevat veel ijzer en vitamine A. Een teveel aan vitamine A is inderdaad schadelijk voor de kat en daarbij werkt lever laxerend. Maar aangezien katten wel vitamine A en ook ijzer nodig hebben, is af en toe een kippenlevertje heel gezond.
  • Van rauw vlees krijgen katten wormen
    FICTIE. Bacteriën en parasieten hebben juist minder overlevingskans in een maag met een hoog zuurgehalte, zoals bij vers vlees eters het geval is. Organismen, waaronder wormen en andere parasieten, kunnen niet overleven in maagzuur met een pH waarde onder de 4. Vers vleeseters hebben doorgaans een pH waarde rond de 1-2 (tegenover brokkeneters die een pH waarden van 6-7 hebben).
    Eigenaren van vers vleeseters kunnen overwegen om periodiek ontlastingonderzoek te laten doen op wormeneitjes, in plaats van het door dierenartsen en farmaceutica aanbevolen 'preventief' ontwormen.
  • Eieren kan je beter niet rauw geven
    FICTIE. Het voeren van alleen het eiwit en dat in grote hoeveelheden, vergroot de kans op een biotine-tekort. De stof avidine uit eiwit is dan in staat om biotine uit eigeel af te breken. Maar wordt dat ei in zijn volledige staat als 'prooi' gegeven, dan zit er balans in die verhouding. Het eigeel zit bomvol goede vitamines, mineralen en aminozuren, wat de werking van de avidine uit het eiwit opheft.

laatste update van deze pagina: 12-07-2023