Gismo II van Queen Noor(Oeschy)

Oeschy was de vader van onze Benjamin en nest 9 en 10 van onze cattery. Over Oeschy (Gismo II van Queen Noor) heb ik me in december 2014 ontfermd, toen ik een door mij gefokte poes terugkocht omdat ze niet in de groep kon aarden (Epril van de Moeshoek).
Oeschy leefde daar al een maand in een voor hem niet ideale situatie, wachtend op herplaatsing. Aangezien mijn ren toen leeg stond, bood ik aan om ook hem mee te nemen, hem te laten castreren en vanuit mij te herplaatsen.
Oeschy

Eenmaal bij mij bleek hij toch wel erg lief, mooi en daarbij van mooie afkomst en ik heb hem toen zelf overgekocht. Het ging goed bij mij, ook samen met de andere katers, al begonnen er de laatste 2 maanden wel steeds vaker strubbelingen tussen Moby en hem plaats te vinden.
In de week van zijn overlijden viel het me op dat hij de ren en het binnenverblijf niet meer onder sproeide (iets dat hij veelvuldig deed), en niet gelijk kwam als ik zijn vleesjes bacht.

Op de dag voor zijn overlijden liep hij met een bolle rug maar slobberde wel heerlijk zijn Gourmetje Gold weg, dus nam ik me voor om die avond met hem naar het inloopspreekuur te gaan. Toen ik 's middags thuis kwam vond ik hem verkrampt in zijn stoel in de ren. Direct met hem in de auto gesprongen en naar de dierenarts gereden. Lopen of zitten kon hij al niet meer.
Bij de dierenarts aangekomen was er ook een kleine bloeding in zijn oog te zien.
Hij is er gelijk aan het infuus gelegd, diazepam gekregen om te ontspannen en ik ben naar huis gegaan, hem aan de goede zorgen daar overgelaten.

De ochtend erop was zijn toestand niet verbeterd. Bloedonderzoek toonde zeer hoge ontstekingswaarden, torenhoge leverwaarden, verhoogd ureum, creatinine normaal en met de witte bloedlichaampjes was (maar dat heb ik niet goed meegekregen).
Een half uur later weer telefoon, ik wist al toen ik opnam wat de boodschap zou zijn: Oeschy is op 12 september 2015 om 10.30 uur overleden.

Het is ongelooflijk hoe je je in zo'n korte periode aan een kat kan hechten, ik ben er helemaal kapot van. Zo'n optimistisch dier, altijd vrolijk, ontzettend lief terwijl hij toch bijna zijn hele leven in een katerverblijf heeft versleten. Oh wat zal ik hem gaan missen, wat mis ik hem nu al.

Omdat hij heel wat nageslacht heeft, waarvan ik zelf zijn zoon Benjamin heb, is m'n ventje naar Utrecht gebracht voor sectie. Onderstaande was de conclusie die men hieruit heeft getrokken. Geen aanwijzingen voor een erfelijke of besmettelijke aandoening, maar echt duidelijkheid waarom hem dit trof is er met deze sectie helaas niet gekomen.

Later bleek dat er een resistente vorm van e.coli in de cattery aanwezig was. De mogelijkheid dat hij het eerste slachtoffer daarvan was, is groot.

Dit dier is overleden ten gevolge van acute vorming van thrombi in verschillende organen (nier, hersenen) met afsnoeren van de bloedtoevoer en necrose als gevolg. Echter, de reden voor de vorming van deze thrombi blijft onduidelijk. Een bijkomende zilverkleuring op 14/10/15 kon in de coupe van het cerebrum geen fungale oorzaak aantonen.
Tevens is er een matige myocarditis en een ernstige meningeoenfalitis die een mogelijke verklaring geeft voor de geobserveerde zenuwsymptomen.

Oeschy was middelgrote kater met een prachtige boning, afkomstig uit oude lijnen. Zijn oren medium sized, die de zeilers van Trulla mooi konden compenseren. Hij had een super vacht waar praktisch nooit een kam door gehaald hoefde te worden, hooguit in het voorjaar af en toe een plukje los haar met de hand eruit te trekken.Oeschy

Oeschy was een stabiele kater, die nergens voor terug deinsde. Hij stapte vlot op zelfs voor hem vreemde katten af (zelfs op open katers) om kennis te maken.
Hij was daarnaast een enorm vriendelijke kater die al prrrrt-end door het huis liep en terug mauwde als je iets tegen hem zei. Ondernemend, nieuwsgierig en voor de duvel z'n ouwe moer niet bang en gek op aandacht van mensen.

Hij was lief voor de poezen, vond het heerlijk om te 'tuttelen' met de poezen (elkaar wassen) en gezellig samen te zijn. Dekken deed hij dan ook wel een keertje, maar niet meer dan strikt noodzakelijk.

 

Signalement
  • Oeschykater
  • creme gestreept met wit (agouti is vastgesteld via DNA)
  • woog 5,0 kilo (op de leeftijd van 8 jaar)
  • geboren op 8 april 2007 - overleden op 12 september 2015 (8 jaar)
  • at vooral blik en brokjes, maar ook wel vers vlees
  • hield ervan om geknuffeld te worden
  • had een zeer stabiel karakter
Testresultaten

Vrij bevonden van GSD-IV (N/N) en PKdef (N/N)
HCM en PKD echografisch normaal bevonden (05-09-2014)

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen en waarop Oeschy met goed resultaat was getest:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Stamboom
Totale inteelt: 3,58% | Polaris: 9,42% (bron: Pawpeds)
Vader
Boris de la Fayette, NFO e 23, 2004-03-21
CH Narviks Midas Björn, NFO n 09 23, 1997-02-03, NL/NL
EC Iwan Heathcliff van Ubasti, NFO d 23, 1994-04-22, NL/NL
EC Bergansius Gunnar Agantyr, NFO w 63, 1992-08-01, NL/NL
Fermund's Britomartis, DM, NFO f 09 23, 1991-11-23, NO/-
Astrid van de Fjorden, NFO n 09 22, 1991-04-17, NL/NL
GIC Pan's Tarass, NFO n 09 23, 1988-05-31, NO/NL
CH Aashild van het Arendheem, NFO a 09 22, 1988-10-02, NL/NL
Quinty la Quesi, NFO e 09 23
CH Narviks Barak, NFO d 09 22, NL/NL
Mo-I-Rana's Garfield, NFO d 09 22
IC Tyra Haraldsdotter Haarfagri, NFO g
Roeby de la Fayette, NFO f 09 23
CH Narviks Midas Björn, NFO n 09 23, 1997-02-03, NL/NL
Stefany de la Fayette, NFO f 23
Moeder
Saima Kissan Mirri, NFO gs 09
Kasper av Norne Skuld, NFO as 22
IC Sir Lancelot Felis Audax, NFO n 22, 1998-03-27, DK/-
Sebastian Felis Zeuthen, NFO n 09 22, 1996-05-06, DK/-
PR Amarina Felis Audax, NFO a 23, 1995-08-08, DK/-
IC Swanny van Sukhothai, NFO ns 22, 1995-02-06, NL/NL
CH Knut Nelson av Skogalund, NFO as 09, 1992-06-22, NL/NL
Torv Hede's Fryola, NFO n 23, 1991-03-10, NL/NL
Jamie av Norne Skuld, NFO f 09
Tiberius Felis Audax, NFO ds 09 23, 1995-11-11, DK/-
Blaise Pascal Felis Jubatus, NFO ns 09, 1993-09-14, DK/-
Maggie Reilly Felis Audax, NFO f 09 23, 1993-05-08, DK/-
Wilgrid's Fanny, DM, NFO n 09, 1993-10-31, NL/NL
Murphey de la Fayette, NFO as, 1991-10-17, NL/NL
Frederikke du Prix d'Ami, NFO f 09, 1989-08-12, NL/NL
Nageslacht

Hiervoor is een aparte pagina aangemaakt.

Fotogalerij Gismo II van Queen Noor