• Love Explosion's Mellon Collie (Porcelina)
 • Love Explosion's Mellon Collie (Porcelina)
 • Love Explosion's Mellon Collie (Porcelina)
 • Love Explosion's Mellon Collie (Porcelina)
Love Explosion's Mellon Collie (Porcelina) †

Porcelina, klein poesje dat er nooit in is geslaagd de mens volledig te vertrouwen. Ik hoop dat daar waar je nu bent, geen wantrouwen en onzekerheid bestaan en dat je eindelijk compleet gelukkig bent.

Porcelina

Op bijna 6-jarige leeftijd ontdekte ik een melkkliertumor bij Porcelina. Dit bleek een kwaardaardige tumor te zijn. Al leek deze schoon weggesneden te zijn, onder invloed van hormonen kunnen dergelijke tumoren sneller gaan groeien en om die reden heb ik haar laten steriliseren zodat ze geen last meer van hormoonschommelingen zal hebben.

Helaas bleken er toch uitzaaiingen te zijn en 3 maanden later de kanker al zo in beide melklijsten en in de onderbuik aanwezig, dat toen zij onder narcose was gebracht om de eerste melklijst te verwijderen duidelijk werd dat ik haar hiermee niet meer kon redden. De operatie werd afgeblazen en er restte ons enkel nog kostbare tijd met elkaar waarin ik haar kon koesteren.
En ze bleek een sterke knokster, het heeft nog 5 jaar mogen duren voor de kanker haar longen bereikte en haar leven tot een einde moest komen.

Ze leefde het laatste half jaar samen met Moby en Benjamin in tuin, katerhuisje en garage en hiervan was ze toch nog helemaal opgebloeid. Benjamin raakte op haar gesteld (ik geloof dat het niet echt wederzijds was, maar goed, het is altijd fijn om iemand te hebben die om je geeft). Ze liet zich zelfs door mij aaien en kort optillen en ze was altijd blij om me te zien als ik naar buiten kwam. Ik ben blij dat ik haar keuze om buiten te willen wonen heb gerespecteerd, ze is daardiir een totaal ander poesje geworden. Al wist ze tot op het laatst haarfijn wanneer ik iets van haar wilde (pil, kam etc.). Eén blik in mijn ogen was voor haar dan als genoeg om weg te wezen.

Hoe Porcelina hier is komen te wonen
Ik beheer een fokkersoverzicht, waar ook een kittenbemiddelingspagina bij hoort. Zo zie ik veel kittens voorbij komen. De ene mooi, de ander in mijn ogen wat minder mooi. Het is heerlijk om zonder echt mijn groep uit te breiden te kunnen genieten van al dat jong schoon.

Porcelina

Toen Sauterne jaren terug de kans geboden kreeg voor een dekking met Silver Santana av Myrre, dacht Sauterne daar helaas anders over en van kittens is het toen helaas niet gekomen.

Op een gegeven moment werd er in 2009 via dit fokkersoverzicht geadverteerd voor een nestje van Santana en een prachtige poes, Love Explosion's Mistique Mozaïque. En in dit nestje zag ik deze bloedmooie dame: Mellon Collie.

Toen werd het serieus, wilden wij onze kattengroep wel naar zeven katten uitbreiden (want we hadden er toen nog 'maar' zes)?

Her en der om ons heen hadden we voorbeelden van waar een grote kattengroep tot noodgedwongen herplaatsingen leidde, en dat is iets wat wij niet mee wilden maken.

Na een stormachtige periode van twijfels hakten we de knoop definitief door en waren sindsdien ook volledig om: Porcelina (zoals ze hier wordt genoemd) is bij ons komen wonen.

Intrigerende melancholische blik

Porcelina was een schitterende, doch ietwat kleine poes met een enorm lange en prachtig behaarde staart.

Ze was helaas vrij onzeker en wantrouwend naar mensen, en had daarnaast toen ze nog ongeholpen was altijd een grote geldingsdrang/jaloezie naar de andere open poezen. Aangezien ze die serieus aanviel, werd dit niet zo door de anderen gewaardeerd.
Maar nadat ze dagelijks Lachesis D200 granules kreeg, werd dit gedrag een stuk minder en kwam er daarmee weer rust in de groep. Een voorbeeld van dat het echt de moeite waard is om een homeopaat raad te plegen bij gedragsproblemen tussen katten onderling!
Na haar sterilisatie verdween dit gedrag totaal, maar een wantrouwend en angstig poesje is ze helaas altijd gebleven.

Signalement
 • Porcelinapoes (castraat)
 • blauw gemarmerd met wit
 • geboren op 17 november 2009
 • woog 4,1 kilo (op de leeftijd van 11 jaar)
 • haar vertrouwen kreeg je niet zomaar, dat moet je verdienen en zelfs dan is het nog broos
 • kon keiharde kopjes geven
 • had een prachtige melancholieke blik waaraan ze haar naam ontleende ('Mellon Collie And The Infinite Sadness'' van de Smashing Pumpkins, met als meest melancholieke nummer daarop 'Porcelina Of The Vast Oceans')
 • was gek op rauwe zalm maar lustte ook wel KVV en andere rauwe hapjes
   
 • vererfde het tabbypatroon gestreept
 • vererfde het tabbypatroon gemarmerd
 • vererfde non-agouti (= afhankelijk van de partner is effen nageslacht mogelijk)
 • vererfde verdunning (= afhankelijk van de partner is blauw of blauw-crème nageslacht mogelijk)
 • vererfde met wit
Testresultaten

Adobe reader bestandDNA getest:
Vrij
(N/N) van GSD-IV en PKdef (8-7-2014)

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (17-12-2014) en PKD normaal (17-12-2014)

Gecombineerd met de PKD test zijn de nieren van Porcelina op 17 december 2014 beoordeeld op grootte en schors-/mergstructuur, de aspecten die een indicatie kunnen geven dat er mogelijk sprake is van CIN. Bij Porcelina zijn er hierbij geen afwijkende aspecten gevonden die zouden kunnen wijzen op CIN.

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen en waarop Porcelina met goed resultaat is getest:

GSD-IVoftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Stamboom
Totale inteelt: 5,65% | Polaris: 20,4% (bron: Pawpeds)
Vader
Silver Santana av Myre, NFO ns 23, 1996-11-24, NO/NL
EC Putchi Two av Hulder, NFO n 09, 1992-11-27, NO/NO
EP EC Truls av Bolke, DM, NFO n 09 23, 1987-12-15, NO/NO
GIP EC Pan's Polaris, DM, NFO n 09, 1984-10-05, NO/NO
IC Gråpus, NFO n 09 23, NO/-
EC Mafalda av Hulder, NFO n 09, 1988-03-17, NO/-
EC Felix, NFO n 09, 1986-02-21, NO/-
Frida, NFO n 09 23, 1982-05-01, NO/NO
GIC Tia Maria av Myre, NFO fs 23, 1992-12-01, NO/-
EC Pan's Silver Zodiac, NFO ns, 1990-02-08, NO/NO
GIP EC Pan's Polaris, DM, NFO n 09, 1984-10-05, NO/NO
Sekan Sölvana, NFO ns 23, 1988-04-28
GIC Ollendorff's Dione, NFO f 23, 1990-11-09, NO/-
EC Ulvåsens Ferdinand, NFO n 22, 1986-10-09, SE/SE
IC Sherry av Myre, NFO f 23, 1986-04-02, NO/-
Moeder
Love Explosion's Mistique Mozaïque, NFO f 09 63, NL/NL
Wonderwoods Makoré, NFO d 22, 2004-04-20, SE/NL
CH Blecktrummans Blue Tiger, NFO a 24, 2003-04-21, SE/SE
IC Chewbacca's Aussum Tiger, NFO es 09 23, 2001-01-13, SE/SE
Perlott's Dancing Quieen, NFO a 23, 2001-08-18, SE/SE
GIC Kickapoo's Catching the clouds, NFO ds 22, 2002-07-04, SE/SE
PR EC Solkullas Frode, NFO d 22, 1998-04-20, SE/SE
CH Kickapoo's Topsannah, NFO fs, 2001-02-10, SE/SE
Lisjöskogen's Hynish Husky, NFO f 09, 2004-01-10, SE/NL
Trollgumman's Bregottie, NFO n 09 22, 2002-05-20, SE/SE
EC Charles Austin av Boxerhaven, NFO d 09 22, 1999-08-07, NO/NO
Frostnattens Xelona, DM, NFO fs 23, 1996-06-22, SE/SE
EC Skogsrået's Acantha, NFO f 09, 1997-04-24, SE/SE
EP EC Rockringen's Johnny Rotten, NFO d 22, 1994-11-17, SE/SE
IC Tigerögas Emilia, NFO f 09 23, 1995-03-18, SE/SE
Nageslacht


Nest 8 (2 april 2014) samen met Alfrodull's Moby

Bolli van de Moeshoek

kater, zwart met wit (NFO n 09)

Bolli van de Moeshoek Bolli van de Moeshoek

Ziggy van de Moeshoek

kater, zwart gemarmerd met wit (NFO n 09 22)

Ziggy van de MoeshoekZiggy van de Moeshoek

Henri Lee van de Moeshoek

kater, zwart gestreept met wit (NFO n 09 23)

Henri Lee van de MoeshoekHenri Lee van de Moeshoek

Emmaline van de Moeshoek

poes, zwart gemarmerd met wit (NFO n 09 22)

Emmaline van de MoeshoekEmmaline van de Moeshoek

Fotogalerij Love Explosion's Mellon Collie (Porcelina)