Veelgestelde vragenover de Noorse boskat
We willen graag meer weten over het ras en karakter van
de Noorse boskat

Regelmatig krijgen we de vraag om meer te vertellen over de Noorse boskat. We snappen dat enkel een rasbeschrijving niet echt helpt als je geïnteresseerd bent in het ras wanneer je de aanschaf van een Noorse boskat overweegt. Aan de andere kant is het voor ons moeilijk om een begin te maken aan het vertellen over dit ras, we zouden er namelijk een boekwerk over vol kunnen schrijven.Mijntje fan de Grutte Ferlieding


Een hele goede manier om meer bekend te raken met Noorse boskatten, is bijvoorbeeld om lid te worden van een Noorse boskatgroep op Facebook.
Dé weg om in contact te komen met eigenaren (fokkers en liefhebbers) van dit ras, nationaal of afhankelijk van de gekozen groepen, ook internationaal.

Wat is het verschil tussen een Maine Coon en een Noorse boskat?

Ook dit is een veelgestelde vraag. Herkenbaar, want dat vroegen wij ons ook af voor we onze eerste raskat aanschaften.
Ja, met deze zin roepen we natuurlijk ook gelijk de vraag op waarom onze keuze juist op de Noor is gevallen en niet op de Coon. Onderbuikgevoel, en dat is tevens wat we iedereen zouden adviseren die twijfelt. Ga eens langs bij catteries van beide rassen en ga op je gevoel af.
Qua uiterlijk kan je je via het internet oriënteren, dit is een kwestie van homepages van catteries bezoeken. Het fokkersoverzicht Noorse boskatten en de cattery-links van de Rasclub Maine Coon zijn voorbeelden van lijsten van waaruit je aan het surfen kan slaan.
Om het vergelijk nog makkelijker voor je te maken hebben we de verschillen tussen deze rassen een rij gezet.

Klik hier om de verschillen op een rijtje te zien

Een Noorse boskat heeft een dubbele vacht. Wat moet ik me daarbij voorstellen?

Bo van de Koedijkslanden

 

 

Een onderlaag van zachte wolharen en een bovenlaag die bestaat uit dekharen. De dekharen zijn lang, licht vettig en glanzend.


Kijk maar naar de foto van Bo van de Koedijkslanden hieronder, daarop is het verschil in lengte tussen ondervacht en dekharen goed zichtbaar.

 

 

Hoe vind ik een fokker van dit ras?

Er zijn diverse overzichten van fokkers van de Noorse boskat. Bijvoorbeeld fokkersnoorseboskatten.info, dat ook een lijst biedt met op dit moment beschikbare kittens.

Verder is op kittentekoop.nl altijd een zeer compleet overzicht van aangeboden kittens te vinden.

Ik vind Noorse boskatten wel erg duur, is dat geen geldklopperij?

Voor een raskitten betaal je inderdaad vele malen meer dan voor een 'boerderijkitten'. In 2020 bedraagt de gemiddelde prijs voor een kitten met stamboom dat niet voor de fok wordt ingezet rond de 713 euro. Dit is niet zonder reden.