De ren en afgeschermde tuin

De katten hebben hier beschikking over een grote afgeschermde tuin die beveiligd is met electrische draden bovenlangs de omheining en een grote ren.

De katveilige achtertuin

De katveilige tuin

Nadat we aanvankelijk alleen een ren hadden gebouwd, vond ik dit al snel een te beperkte ruimte voor de katten om een frisse neus te kunnen halen. In 2017 heb ik daarom samen met mijn moeder ruim 200 m2 van de tuin achter het huis afgezet met gaas met daar bovenlangs zeven draden (afwisselend stroom en aarde). Ook in de garage hebben we de bedrading doorgetrokken, zodat de katten niet tussen de muren en het dak door de zolder op kunnen en ook de zwaluwen hun jongen daar veilig groot kunnen brengen. Heerlijk vrij sprintjes trekken en toch veilig

Het geheel wordt gevoed door een Gallagher M150. Het voordeel van dit model is dat je in één oogopslag kunt zien of het systeem stroom verliest (doordat er iets tegen de draden aan zit) en het zijn werking verliest.

Aanvankelijk ging er toch een aantal over de draden. Maar na een week hadden ze allemaal wel door dat overal de stroom erop stond en dat toch niet echt een prettig gevoel was. Gelukkig gingen ze meestal over de panelen die de voormalig hondenren van 180 m2 van de achtertuin scheidt en waar nu de kipjes lopen. Zodat ze toch nog weer in een omheind stuk terecht kwamen.

Het is echt heerlijk zo'n afgeschermde tuin. Ik kan zonder zorgen de achterdeur open zetten en het huis lekker luchten, zonder het risico dat er katten vandoor gaan. Een echte aanrader voor elke kattenliefhebber!

De ren

De ren is gemaakt van volièrepanelen die door middel van tierips aan elkaar zijn bevestigd en is 6 bij 2 meter. Tierips? Ja, tierips. Werkt heel prima wanneer je ze om de 2 jaar vernieuwt en indien gewenst is de ren ook weer binnen een half uurtje afgebroken. Het binnenverblijf is 1,5 bij 2 meter.

Katerren anno 2017

katerbroekje

In het binnenverblijf staat een stoel en een tafeltje met daarop en er onder mandjes, zodat er lekker zacht geslapen kan worden. En uiteraard twee kattenbakken want je poepjes in dezelfde bak doen als je plasjes is natuurlijk uitgesloten. In de praktijk staat de ren permanent open nu de achtertuin is afgezet, maar als het nodig zou zijn is het mogelijk om tijdelijk katten apart te houden van de groep.

En binnen met de katerbroek aan

Moby en Benjamin (twee notoire sproeiers) verblijven in de tuin, garage en de ren als ik naar mijn werk ben. Zodra ik thuis ben, mag iedereen vrij in de tuin. Ook mogen de twee af en toe even naar binnen met een katerbroek aan, zodat ze het huis niet onder sproeien.