• Ons huidige onderkomen
  • Gelegen aan de rand van het Bourtanger veen
  • Uitzicht vanuit de achtertuin
  • Tuin in de winter
  • Ruim 70 hectare aan zonnepanelen
  • Zon en wind
Waar de dieren en ik wonen

Afwatering in het veen

Ons onderkomen is gelegen aan de zuidrand van het Bourtanger veen, aan het Süd-Nord-Kanal. Het is heerlijk rustig wonen hier al leidt er een weg langs ons huis. We bevinden ons desondanks midden in de natuur.

We zijn blij met de grote tuin die ons huis omringt, waarin elk seizoen weer wat anders is te beleven. Al valt het tuinieren vaak zwaar (niet mijn hobby).
Het is dan ook geen siertuin maar meer een woest park waarin ik alles zo goed en kwaad als het gaat wat probeer te temmen.

De tuin

We zeggen wel eens "daar waar anderen mensen naar op vakantie gaan, daar wonen wij". Nou is er in de kern van Georgsdorf sinds 2011 weliswaar een Campingplatz, maar iemand anders dan de (Poolse) bouwvakkers die bouwden aan een nieuw bankgebouw en circusgasten die hun tent in een plaatsje verderop hadden opgezet, heb ik er nog niet gezien..

het veen

Het is ook net of lelijke regenbuien ons steeds overslaan, met als gevolg een gortdroge grond maar dus ook heerlijk veel zon.

het land naast ons

Ondanks dat gedijt er toch veel moois op de veengrond. Bij Moorbaumschule Vennegerts aan het einde van de Torfabfuhrweg was altijd een veelvoud aan struiken en bomen te bewonderen dat het bij uitstek goed doet op veengrond. Helaas zijn zij hier niet meer te vinden.

Moorbaumschule Vennegerts

In ons dorp is niet zoveel industrie. Hoofdbronnen van inkomsten zijn het agrarisch bedrijf en de veenwinning. Op het terrein achter ons is de laatste jaren veel veen gewonnen, Griendtsveen Erica BV heeft aan het eind van de Torfabfuhrweg (de weg die langs de zijkant van ons huis loopt) een depot veen waar dagelijks vrachtwagens af en aan rijden (hoofdzakelijk Nederlandse, die doorgaans helaas harder dan hun Duitse collega's rijden, dus sneller dan de toegestane 50 km/u).

Veenberg

Zal die berg ooit 'op' raken? We vragen het ons al jaren af, en zullen dat waarschijnlijk ook nog jaren blijven doen...

Het Solarpark in de verte

Inmiddels heeft de firma Juwi naast deze berg op een gebied van krap 80 hectare het grootste Solarpark van Niedersachsen gebouwd. Het ligt ver genoeg vanaf het huis om het enkel maar als een waterblauw lint in de verte waar te nemen.