Kittens flessen

Wanneer de moeder geen melk heeft of de kittens willen of mogen niet bij haar drinken, sta je voor de keuze: op zoek naar een pleegmoeder of zelf aan die taak gaan staan de kittens te voeden.


Pleegmoeder

Voor kittens is het natuurlijk het beste om echte kattenmoedermelk te mogen ontvangen en een (moeder)poes te hebben die zich om hen bekommert en billen poetst. Iets wat heel noodzakelijk is om o.a. verstopping te voorkomen, aangezien hele jonge kittens zelf nog niet de prikkel hebben om zich te ontlasten. Als de natuurlijke moeder niet in staat is om voor de kittens te zorgen, dan kan de keuze worden gemaakt om een pleegmoeder te zoeken.

Enkel het flesje geven volstaat niet als het gaat om weeskittens die geen moeder hebben die hen kan verzorgen

Maar hoe kom je daar zo snel aan nu je ineens voor dit voldongen feit staat? Gelukkig zijn er vrijwilligers die zich inspannen om melkgevende moeders te verenigen met moederloze kittens of kittens van moeders die niet in staat zijn om voor hun kittens te zorgen. Kijk onder aan deze pagina bij de links voor adressen waar u om raad kunt gaan als u een pleegmoeder zoekt voor uw kittens, of als uw eigen poes kittens zoekt om te zogen.

Flessen

Toen wij met ons eerste nestje werden geconfronteerd met een moeder die geen melk gaf, hebben we er voor gekozen om te gaan flessen. Besef overigens wel waar je aan begint, voor poezenmoeder spelen is een zware taak. Verdiept u zich vooral verder in het flessen van kittens, want enkel het flesje geven volstaat niet als het gaat om weeskittens die geen moeder hebben die hen kan verzorgen. Róisín van de Moeshoek - een flessenkind

Gelukkig konden wij zelf de taken over meerdere 'pleegmoeders' verdelen. Drie mensen voor het flessen (wat aanvankelijk om de twee uur moest en we dus met wisselingen van de wacht wel erg blij waren). En vier poezenpleegmoeders die zorg droegen voor het wassen van billen en het geven van warmte en liefde met zacht behaarde poezenlijven.

In het begin waren we zoekende: wat was het meest geschikte materiaal om te flessen, welke kittenmelk zouden we kiezen en hoeveel moesten we geven? Tot we werden verwezen naar het artikel van IJsselland Abessijnen. IJsselland abessijnenWat hier voor die tijd zo bijzonder aan was, is niet alleen uitgebreide instructies die voorzien waren van illustraties, maar ook een tabel met richtlijnen hoe vaak en hoeveel je het kitten moet voeden.

Inmiddels zijn er meer sites die voorzien in uitgebreide informatie in woord en beeld over het flessen van kittens. Op Kittenopvang Moederloos is een zee aan informatie te vinden over alles wat komt kijken bij het flessen van kittens, zeker een aanrader om daar een kijkje te gaan nemen.

Sondevoeding

Sondevoeding is een tweede optie om een kitten zelf te voeden. Door middel van een dun slangetje dat voorzichtig door de slokdarm is geschoven, wordt de kittenmelk rechtstreeks in de maag van het kitten ingebracht.
Over de voors en tegens van sondevoeding zijn de meningen onder de fokkers verdeeld. Ook durft niet iedereen een sonde in te brengen.
Wanneer er toch voor wordt gekozen, is het aan te bevelen om dit de eerste keren onder begeleiding te doen van iemand die ervaring heeft met het inbrengen van een sonde.

Niet iedereen durft een sonde in te brengen

In het Nederlands kan je meer lezen over hoe je om moet gaan met de sonde op Belgian Cat Fanciers.

Onderstaand filmpje brengt in beeld hoe sondevoeding toe te passen..

 

laatste update van deze pagina: 05.03.2023