• To Dhasos ie Gata Electra
 • To Dhasos ie Gata Electra
 • To Dhasos ie Gata Electra
 • To Dhasos ie Gata Electra
 • To Dhasos ie Gata Electra
 • To Dhasos ie Gata Electra
 • To Dhasos ie Gata Electra
To Dhasos ie Gata Electra

TrullaTrulla zoals wij haar nu noemen, is geboren in het Belgische Hoeilaart.
Zij is hier op 1 december 2012 komen wonen.

Bij haar fokkers Erwin en Denise lustte Trulla graag haar Carnibest maar ook droge brokjes, en er kan dan ook niet anders worden gezegd dan dat zij bij hen zeer voorspoedig is gegroeid. Zij verhuisde naar ons toen ze 13 weken oud was met een gewicht van ruim 2,1 kilo. Een meer dan mooi gewicht voor een poesje.

Ik was erg content met het feit dat Trulla al vers vlees voeding gewend was, wij hebben hier zelf met onze kittens immers ook alleen maar goede ervaringen mee gehad. Trulla eet tot op de dag van vandaag nog steeds graag haar vers vlees en kuiken, maar ook pikt ze graag af en toe een droog brokje mee van Nyana.
Trulla

Ondanks dat ze een tortie is, heeft Trulla een zacht en kwetsbaar karakter. Vooral Frutti maakt daar graag misbruik van en pest haar met regelmaat.

Trulla is niet zomaar bij ons in beeld gekomen. Haar fokkers en wij kenden elkaar al een aantal jaren en hebben in die tijd lief en leed in het leven dat we leiden met elkaar gedeeld. Rob was verliefd op Trulla, en het feit dat ze hier mocht komen wonen dan ook een zeer liefdevol gebaar van hen naar hem.

Tortie, maar met een zacht en kwetsbaar karakter

Trulla is 2 keer met mooie waarden vrij getest van HCM, een hartziekte die erfelijk kan zijn. De derde keer (op 5,5 jarige leeftijd) had zij een dubbelzinnige uitslag. Voor de wanddiktes die normaal gesproken indicatoren zijn voor HCM scoorde ze prima, echter de wand tussen beide harthelften is flink wat dikker dan normaal. Normaal gesproken ontstaat dit juist als gevolg van HCM. Een deskundigenoordeel door een cardioloog bracht ook geen duidelijkheid en daarom is de uitslag als dubieus op het certificaat vermeld.
Ze is inmiddels jaar en gelukkig nog kerngezond, op een trage stoelgang na.

Signalement
  Trulla
 • roepnaam: Trulla
 • bijnaam: Trulle
 • poes (castraat)
 • zwart schildpad smoke met wit
 • geboren op 29-8-2012 (11 jaar en 10 maanden)
 • weegt 8.8 kilo (op de leeftijd van 10 jaar en ja ze is daarmee een veel te dikke troela)
   
 • is altijd vrolijk en vol energie
 • is verzot op eten
 • eet vooral vers vlees, maar ook wel brokjes
 • bijt graag in blote onderbenen, of blote billen onder de dekens en in je vingers
 • ‘praat’ tegen je als ze iets van je gedaan wil krijgen
 • 'helpt' graag mee met klussen
   
 • vererft non-agouti (= afhankelijk van de partner is effen nageslacht mogelijk)
 • vererft zilver
 • vererft met wit
Testresultaten
Adobe reader bestand

DNA getest: Vrij (N/N) van GSD-IV en PKdef (5-3-2014)

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (03-12-2014, 20-4-2016), dubieuze uitslag (14-2-2018)
PKD normaal (03-12-2014, 20-4-2016, 14-2-2018) en
CIN normaal (20-4-2016, 14-2-2018)

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Stamboom
Totale inteelt = 2.73% en Polaris = 11.50% (bron: Pawpeds)
Vader
CH Beertje Pasansha, NFO d 09 23, 25-9-10, BE/BE
Blade of the Blue Lagoon, NFO d 23
Casper van Annakat, NFO n 09
Sakeena's Robin Hood, NFO ns 09 22, 25-8-01, DK/NL
Artio's Aysun, NFO f 09, 11-1-03, NL/NL
Tasha Lily of Amber Forest, NFO es 23, NL/NL
Glenn Cinnamon Takrati, NFO d 22, 3-8-06
Harmony Yakin Ve Uzak, NFO fs 09 23, 15-8-06
Saphira Pasansha, NFO d 09 23, NL/NL
Timon av Fjellbekk, NFO d 09 22, 18-11-03, DE/-
GIC Sarek's Neelix, NFO n 09 22
IC Gianina av Fjellbekk, NFO f 09 22, 22-2-01, DE/-
Sylvickx Beyonce, NFO g 09 23, DE/-
CH Ulviks Duke, NFO d 09 23
Nunchaku Lee-Fung, NFO gs 09, NL/-
Moeder
CH To Dhasos ie Gata April, NFO ns 09, 19-4-10, BE/BE
SC Zelvitas Titan, DVM, DM, NFO n 03 22, 14-11-07, SE/NL
PR GIC Förtrolighetens Klas Kattfot, NFO d 09 24, 1-2-06, SE/SE
PR GIC Milda ma Tildes Nisse Rimfrost, NFO d 09 24, 22-12-03, SE/SE
PR Løvetun's Julie-Cecilie, NFO d 09 22, 1-12-04, NO/SE
SC Rosenöra's Shakira, NFO n 09, 14-6-05, SE/SE
CH Dvärgmårans Let's Kiss, NFO n 09 22, 2-3-03, SE/SE
Rosenöra's Ella, NFO n 09 23, 2-3-03, SE/SE
CH Lady Advantage van Siriusland, NFO fs 09 23, 8-8-08, NL/BE
SC Sterrekatten's Barbarossa, NFO d 09, 6-9-04, NL/-
IC Fiskerjenta's Ilvis, NFO n 09 23, 17-11-03, NO/NL
Sterre van de Vennekrets, NFO f 09 23
GIC Långängens Russin, NFO ns 24, 18-2-06, SE/NL
IC Millenniums Sheraton, JW, NFO n 09 22, 13-5-04, SE/SE
IC Ulabrands Opal, NFO fs, 4-7-03, SE/SE
Fotogalerij

 

Nageslacht

stamboom icoontje    Nest 7 (geboren op 22.8.2013) samen met Alfrodull's Moby
stamboom icoontje    Nest 10 (geboren op 21.5.2015) samen met Gismo II van Queen Noor
stamboom icoontje    Nest 12 (geboren op 24.7.2016) samen met Alfrodull's Moby