• Vashyra's Angel Nyana (Nyana)
 • Vashyra's Angel Nyana (Nyana)
 • Vashyra's Angel Nyana (Nyana)
 • Vashyra's Angel Nyana (Nyana)
 • Vashyra's Angel Nyana (Nyana)
Vashyra's Angel Nyana (Nyana) †

Nyana

 

 

Herenigd met hen die haar zo lief hadden...

Nyana was geboren en getogen bij Sylvia en Henk in cattery Vashyra. Met de intentie om daar voor altijd te blijven en heel oud te gaan worden. Nyana

Het mocht echter niet zo zijn. Sylvia werd terminaal ziek. De zorg voor hun 8 katten was voor hen niet meer op te brengen.
Toen niet, en in de toekomst ook niet meer.

Toen zij als gevolg daarvan de beslissing moesten nemen om enkele van hun dieren te moeten gaan herplaatsen, nam ik daar zonder na te denken een rol in en probeerde te bemiddelen.
Want door het onderhouden van de kittenlijst op fokkersnoorseboskatten.info en het af en toe ondersteunen bij het herplaatsen van volwassen katten schermde ik me inmiddels onbewust af, voor hier het huis uitpuilt met allemaal geweldige kittens en katten.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Rob had al meteen na de beslissing tot herplaatsing gevraagd wat ik er op tegen had om met name Nyana in ons midden op te nemen. Ik heb het toen afgewimpeld. Zeven Noren woonden er al bij ons, een achtste hadden we al tijden terug voor een moment in de toekomst gepland: een witte dame.

Na twee weken niet geslaagd te zijn in het vinden van een in alle opzichten perfect adres voor Nyana, gingen mijn gedachten toch malen. Waarom Nyana niet bij ons verwelkomen? Een ganse dag er over praten met Rob volgde.

En zo gebeurde het dat ik anderhalve week later op bezoek in Hengstdijk ging en 'life' kennis maakte met Sylvia en Henk en hun katten. Een gastvrij onthaal, zelfs door Gizmo de huis-tuin-en-keukenkat, die normaal niet snel zijn vertrouwen durft te geven. En niet onbelangrijk: met Nyana klikte het ook, een aanhankelijke poes met een stabiel karakter.

Het geluk is niet aan de zijde van Nyana gebleken

Nyana
Het geluk is hier ondanks onze goede intentie niet op Nyaantje neergedaald, want ook haar vriend Rob is ondertussen overleden.
Na wat zware maanden had ze haar draai gelukkig weer hervonden.
Al bleef ze een beetje een vreemde eend in de bijt zonder echte aansluiting bij de andere katten, op Epril na.

Nyana overleed op de leeftijd van bijna negen jaar als gevolg van een combinatie van suikerziekte en pancreatitis, wat acuut nierfalen en buikvliesontsteking veroorzaakte. Wat is het raar om de keukenkraan open te doen en Nyana niet naast me te zien opdagen... Mijn lieve waternimfje, ik hoop dat het weerzien van je geliefden aan de andere kant van de regenboogbrief zoet zal zijn.

Signalement
 • Waternimf Nyanapoes (castraat)
 • zwart schildpad gestreept met wit
 • geboren op 25 juli 2009, overleden op 10 juli 2018 (bijna 9 jaar)
 • hield van droge brokjes maar dagelijks een kuikenkop en wat spiervlees ging er toch wel graag in
 • at graag en heeeeeeel veel
 • was gek op water, haar bijnaam was 'waternimf': zet een kraan open en Nyaantje was erbij
 • snurkte als een oude vent
 • sliep meestal op de rug met de buik naar boven
 • rustig karakter
 • vond grote honden geweldig
Testresultaten

Adobe reader bestandDNA getest:
Vrij
(N/N) bevonden van GSD-IV (6-9-2012) en PKdef (5-3-2014)

Echografisch getest op hart en nieren:
PKD normaal (20-8-2012) en HCM normaal (20-08-2012)

Gecombineerd met de PKD test zijn de nieren van Nyana op 20-8-2012 beoordeeld op grootte en schors-/mergstructuur, de aspecten die een indicatie kunnen geven dat er mogelijk sprake is van CIN. Bij Nyana zijn er hierbij geen afwijkende aspecten gevonden die zouden kunnen wijzen op CIN.

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Stamboom
Totale inteelt: 3,52% | Polaris: 11,2% (bron: Pawpeds)
Vashyra's Angel Nyana, F, NFO f 09, 2009-07-25, NL/-Inteelt = 0,0%
Vader
Arnkjell's Stjerne Zeppo, NFO d 09 23
Bjørn Sör-Fröya, NFO d 23
Alfey Sör-Fröya, NFO d 09 23
CH Shane Fra Nordlyset, NFO d 09 22
Eline Svolvaer, NFO f 09
Anonymous Fra Nordlyset, NFO d 09 23
Engaholm's Cambiano, NFO ds 09, 1997-02-09, SE/NL
GIC Dansbjergs Sonja, NFO f 09 23, 1993-10-25, DK/-
Scarlet van Balingshoek, NFO d 09 22, NL/NL
GIC Xanthoria's Jayden, NFO e 09 22, 2000-12-11, NL/NL
Joker vom Arlesbrunnen, NFO at 09 23, 1999-10-18, DE/-
Ayla Blue Isabelle, NFO e 09 21, 1996-03-19, NL/NL
Thara Haarfagri, NFO f 23
CH Narviks Athos, NFO n 09 23, 1999-12-07, NL/NL
IC Tyra Haraldsdotter Haarfagri, NFO g
Moeder
Walhalla's April Shana, NFO n 09 24, 2008-03-12, NL/NL
CH Fire Dance Lack Beltane, NFO n 09 22, 2004-07-03, NL/NL
Xanthoria's Xavian, NFO d 09 23
Tailor Hill's Ulysses, NFO n 24, 2001-12-06, SE/SE
Xanthoria's Ninifee, NFO g 09 22, 2002-02-23, NL/DK
Feline Ilex Bente, NFO a, 2002-06-26, NL/-
CH Xanthoria's Ness, NFO n 09, 2001-05-19, NL/NL
Feline Ilex Vibeke, NFO g 22, 2001-06-02, NL/NL
Walhalla's Tosca, NFO n 09 22, 2005-04-19, NL/NL
EC Morlebay's Gerrit, NFO n 09 22, 2000-09-07
CH Calimero vom Trollberg, NFO d 09 21
Flekkefjord's Grit-Freya, NFO n 22, NL/-
Av Chibodi's Noah, NFO f 09, NL/NL
Cio Cio San's Dilute Bhowani, NFO e, 1999-03-01
Hjørgunn van het Vikingdal, NFO n 09 22, 1996-10-13, NL/NL
Nageslacht

Nyana heeft twee keer moeder mogen zijn, waarvan de eerste keer bij haar eigen fokkers.
Naar aanleiding van een baarmoederontsteking 8 dagen voordat zij zou bevallen, is besloten om de meest veilige optie voor haar te kiezen en werd ze in april 2014 gesteriliseerd. De kittens bleken al in een eerder stadium te zijn overleden.

Nest bij cattery Vashyra (19 augustus 2011) samen met Red Diesel van Yjovi

Vashyra's Exxie

Nyana heeft op 19 augustus 2011 bij haar vorige eigenaren Sylvia en Henk van cattery Vashyra een nestje gehad en een super mooie, lieve maar ook stoute donderstraal op mogen voeden: Vashyra's Exxie. Op de foto hier naast bovenop haar mama. Diesel

Hexxy, zoals ze wordt genoemd, woont bij Sylvia † en Henk in cattery Vashyra en maakte met name Sylvia dagelijks blij met wie en hoe ze is.

De vader van Hexxy is Red Diesel van Yjovi (rood zilver gestreept met wit).

 


Nest 6 (20 juli 2013) samen met Alfrodull's Moby

Mads van de Moeshoek

kater, zwart gemarmerd met wit (NFO d 09 22)
Mads is helaas op 8 april 2019 slachtoffer van het verkeer geworden.

Mads van de Moeshoek Mads en Mikkel van de Moeshoek

Broertje van de Moeshoek

kater, rood gestreept met wit (NFO d 09 23)

Broertje van de Moeshoek Broertje van de Moeshoek

Fotogalerij Vashyra's Angel Nyana (Nyaantje)