• Epril van de Moeshoek
 • Epril van de Moeshoek
 • Epril van de Moeshoek
 • Epril van de Moeshoek
 • Epril van de Moeshoek
Epril van de Moeshoek

Door omstandigheden is Epril op 4,5 jarige leeftijd weer in de cattery komen wonen. Doordat zij stress had van het leven als fokpoes binnen de cattery waar zij woonde en grote spanning bleef ondervinden met één van de andere poezen die daar leefde, kwamen we overeen dat ik haar terug mocht kopen.

Epril is een lieve poes die gebaat is bij veel speciale aandacht. Haar vaste plek is op het bureau op het kleedje naast mijn toetsenbord, en als ik in huis bezig ben is ze vaak bij mij in de buurt te vinden. Op schoot zitten zal ze niet snel doen.
Epril Epril houdt van rust en regelmaat. Ze lust zowel vers vlees als natvoer en brokken. Ze vindt het lekker om buiten in de afgeschermde tuin te zitten, maar is daar na even vaak wel op uitgekeken en wil dan weer lekker naar binnen.

Epril haar favoriete hobby is achter het laserlampje aanrennen. Haar jongere zus Sweetie heeft dat ook als hobby, die laat ze voorgaan in het spel al zou ze liever zelf voorop rennen om het lampje te pakken te krijgen.

Na een aantal maanden hier in huis te hebben gewoond probeerde ze ook hier tegen de andere ongeholpen poezen op te concurreren. Met als gevolg plasjes en poepen buiten de bak. Ik heb toen besloten om Epril te laten helpen, en haar daarna misschien wel te gaan herplaatsen, al was dat puur een verstandelijk besluit. Het lijkt erop dat Epril zich als castraat vele malen beter voelt en daarom is ze hier uiteindelijk gewoon blijven wonen.

Epril is bij me terug gekomen met chronische blaasontsteking en na een lange zoektocht naar wat voor haar het beste werkt, zit zij nu al jaren op een combinatie van verschillende medicijnen: Novacam, Amytryptilline en Guardacid. Het is met deze combi zoverre onder controle dat de blaaswand niet meer tot bloedens toe ontstoken is en ze niet vaker meer plast dan standaard.

Signalement
  Epril van de Moeshoek
 • roepnaam: Epril
 • bijnaam: Prille
 • poes (castraat)
 • zwart gemarmerd schildpad met wit
 • geboren op 17-4-2010 (14 jaar en 3 maanden)
 • weegt 4.2 kilo (op de leeftijd van 13 jaar)
   
 • kleine grote vriendin van Patience en Trulla
 • is gek op knuffelen en geniet dan stilletjes met zacht gepurrrrr
 • eet zowel brokjes als vers vlees, waarbij rund (Dogmeat Beefmix Kitten) haar favoriet is
 • het laserlampje is haar favoriete speeltje
   
 • vererft non-agouti (= afhankelijk van de partner is effen nageslacht mogelijk)
 • vererft het tabbypatroon gemarmerd
 • vererft verdunning (= afhankelijk van de partner is crème, blauw of blauw-crème nageslacht mogelijk)
 • vererft zowel met wit als zonder wit
Showuitslagen
 

Aankomende shows:
Met Epril is/wordt niet geshowd.

Testresultaten
Adobe reader bestand

DNA getest: -

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (april 2015 tijdens een ervaringssessie bij Diergeneeskundig Centrum Hopmans onder supervisie van Dr. Jan-Gerd Kresken)

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Stamboom
Totale inteelt = 3.98% en Polaris = 16.80% (bron: Pawpeds)
Vader
Bendis' Erik Arne, NFO e 09 22
Redtail's Buster, NFO a 24, 6-11-06
IC Wonderwoods Anubis, NFO a, 22-7-04, SE/SE
EC Redtail's Digory Kirk, NFO es 24, 30-4-03, SE/SE
EC Blecktrummans Malva, DM, DSM, NFO gs 24, 21-4-03, SE/SE
Mighty Claw's Salmissra, NFO n 24, 27-6-03, SE/SE
GIC Escamillo Felis Jubatus, NFO a 09, 12-11-01, DK/SE
IP CH MorrHoppans Ozca, DM, NFO f 09 22, 1-11-99, SE/SE
endis' Thora Charlotte, NFO f 09 22
Titran's Rembrandt, NFO d 09 23, 10-7-04, BE/NL
EC Titran's Ulysses, JW, NFO n 09 23, 3-5-03, BE/NL
EC Titran's Tosca, DM, NFO g 09 23, 13-4-02, BE/NL
Killix Sarah Bernhard, NFO a 22, 9-6-06, DK/-
IC Fabis True Tyson, NFO a 09 22, 11-5-01, DK/DK
GIC Killix Pippi, NFO a, 2-7-04, DK/DK
Moeder
Nunchaku Yi Min, NFO fs 22, 16-12-04, NL/NL
CH Magoria's Red Devil, NFO d 09 22, 29-10-01, SE/NL
IC Tassajara's Gorek, NFO n 09 23, 11-1-00, SE/SE
IP EC Rockringen's Hoodoo Guru, DM, NFO n 09 22, 20-8-98, SE/SE
SW'00'99 GIP & EC Tassajara's Mymla Tigrisdotter, DM, NFO n 09 24, 26-11-98, SE/SE
Magoria's Poison, NFO f 22, 1-5-00, SE/SE
EC Opatija's Big Boss, DM, NFO d 09 22, 16-9-90, SE/SE
EC Fine Memory's Queen L, NFO n 09, 31-10-98, SE/SE
Fine Memory's Action Skoatter, NFO ns 09 22, 29-3-03, SE/NL
GIP Tassajara's TT, NFO n 09 24, 14-6-02, SE/SE
IP & EC Mhorrses Whiskey, NFO d 09 23, 1-8-98, SE/SE
SW'00'99 GIP & EC Tassajara's Mymla Tigrisdotter, DM, NFO n 09 24, 26-11-98, SE/SE
GIP EC Pysida's Onyx, NFO a 09, 8-2-97, SE/SE
IP EC Zolas Frej, DM, NFO n 09 22, 20-6-93, SE/SE
GIP EC Pysida's Jatzy, DM, NFO a 09, 21-11-94, SE/SE
Fotogalerij

 

Nageslacht

stamboom icoontje   Nest zonder thema bij cattery Marivon (geboren op 15.3.2012) samen met Gismo II van Queen Noor (Oeschy)
stamboom icoontje   Nest zonder thema bij cattery Marivon (geboren op 6.8.2013) samen met Gismo II van Queen Noor (Oeschy)