• Yasur en Mugje in de grote ren
  • Het katerverblijf
  • De kruidentuin in de grote ren
  • Goedemorgen...
Cattery van de Moeshoek

Cattery van de Moeshoek is gevestigd in Georgsdorf, een klein Duits dorp aan de rand van het Bourtanger veen in Niedersachsen, dat zo'n 15 autominuten rijden vanaf Schoonebeek over de Duitse grens ligt.

Georgsdorf kenmerkt zich in mijn ogen met name door het (altijd rode) stoplicht in de kern van het dorp en de oer-Hollandse molen.
De natuur levert hier inkomsten uit akkerbouw, veen-, olie- en gaswinning, zonnecollectoren en windmolens.
We zijn hier eind 2007 komen wonen, omdat ons het huurcontract in Nederland was opgezegd en we net zo vrij wilden blijven woonden als we inmiddels gewend waren. Inmiddels zijn de huizenprijzen in Nederland gezakt, maar in 2007 was die vrijheid met ons budget in Nederland verre van haalbaar en zo kwamen we in Georgsdorf terecht. Tenslotte deed ik de wekelijkse boodschappen toch altijd al hier in de buurt en was ook Rob vanuit zijn verleden al georiënteerd op Duitsland.

In de blokjes tekst hieronder zijn diverse woorden aanklikbaar, die je weer naar andere pagina's leiden waar meer achtergrondinformatie over onze cattery is te vinden.

De catterynaam

De naam van onze cattery is afgeleid van de buurtschap waar we woonden toen we de cattery in 2003 startten: de Moeshoek (Slagharen).
moesDeze 'moes' (muis) zoals die nog steeds aan vele gevels van de boerderijen daar prijkt, vormde de inspiratie tot de keuze van de naam van onze cattery.

In de praktijk hebben we maar één goede "moez'nvanger" en dat is Benjamin. Kennelijk gaat er niets boven een lauwwarm vers hapje, want zolang het geen spitsmuis is, eet hij ze met huid en haar op.

Maar wat is een cattery nu eigenlijk?
Wanneer je raskatten met stamboom wilt fokken (al is het maar één nestje in je hele leven) dan sluit je je aan bij een kattenvereniging en vraagt hiertoe de registratie van een naam aan, waaronder je dit nestje wilt fokken. Hierbij verbind je je aan de regels van die vereniging omtrent het fokken.
Denk daarbij aan het laten testen van ouderdieren op bepaalde erfelijke en besmettelijke ziektes, het niet meer dan 3 nestjes per 2 jaar bij 1 poes fokken en kittens niet eerder te laten verhuizen dan op de leeftijd van 13 weken en volledig gevaccineerd tegen katten- en niesziekte.

De doelstelling

Mijn passie voor (Noorse bos-) katten staat voorop, het fokken staat op een tweede plaats. Dat is ook wel te zien aan het aantal castraten ten opzichte van het aantal fokdieren dat hier leeft.
Iedere kat, of het nu een Noor is of een huis-tuin-en-keukenkat, komt hier in principe voor zijn of haar leven. Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor herplaatsen naar een ander adres een betere keuze voor de kat in kwestie is, maar gelukkig heb ik dit in mijn hele leven nog niet hoeven te doen.Gezonde sociale kittens

Ik fok dan ook op beperkte schaal: in de 16 jaren die onze cattery in het jaar van schrijven tel, hebben we vijftien nestjes onder ons dak op mogen zien groeien.

Karakter, gezondheid en type, dat zijn de hoofdthema's waar ik mijn fokbeleid op afstem. Waarbij ik natuurlijk altijd de optimale combinatie van deze drie na probeer te streven.

Het geluk van de kat en diens eigenaren weegt voor mij zwaar. Dat betekent dat ik altijd zoek naar de optimale match tussen kitten en eigenaren en met regelmaat kandidaatkopers doorverwijs naar collegafokkers, in plaats van een eigen kitten te verkopen.