• Jell-O van de Moeshoek
  • Belle Hélène van de Moeshoek
  • Vlaflip van de Moeshoek
  • Quark van de Moeshoek
  • Jell-O van de Moeshoek
  • Belle Hélène van de Moeshoek
  • Vlaflip van de Moeshoek
  • Quark van de Moeshoek
  • Jell-O van de Moeshoek
Nest 21

Geboren op 12.7.2020
ouders: Wild Cat's Buffalo Springfield (Buffalo) en Do-Re-Me Fra Jegere Drøm (Doortje)

Niet gepland, toch gekomen en niet minder geliefd. Een met ducktape vastgezet snoer boven langs een deur dat naar beneden was gezakt zodat de deur niet goed in het slot viel, heeft gezorgd voor een slippertje. Als gevolg hiervan serveerde Doortje met een beetje hulp van Buffalo na de hoofdgerechten van begin dit jaar nog wat overheerlijke Toetjes.Mama Doortje met de Toetjes

Doortje staat sinds begin mei op de suprelorin, een implantaat dat na een week of 6 voor tijdelijke onvruchtbaarheid moet zorgen. Gelukkig hebben onderzoeken in de praktijk bewezen dat dit geen nadelige invloed heeft op een bestaande zwangerschap en de periode van zogen daarna.

Omdat ik de dekking niet daadwerkelijk heb gezien, is van de katertjes via DNA bevestigd dat Buffalo hun vader is.
Van de poesjes was dit al duidelijk. Dit aangezien poesjes van elke ouder een kleur krijgen en deze poesjes met rood zijn. Ik heb maar 1 rode kater en dat is Buffalo. Dat hij de vader van de poesjes is, staat daarmee vast.

De kittens van het Toetjes nestje zijn 3 jaar en 9 maand(en) geleden geboren.

De kittens

Het nest

Over het nestthema Toetjes
Doortje serveerde met een beetje hulp van Buffalo na de hoofdgerechten van begin dit jaar nog wat overheerlijke Toetjes.
Blogjes (laatste update 1.11.2020)
1.11.2020 Na de verhuizing

Ondertussen zijn Quark (nu Eggsy), Belle en Tikie verhuisd en al helemaal ingeburgerd in hun nieuwe gezinnen. En daarvan getuigen onderstaande foto's. Ze genieten van de buitenlucht in ren en aan een tuigje in de tuin.

Belle Hélène en Quark Tikie en Flo

Nu alle kittens op Flip na verhuisd zijn, is het een stuk rustiger in huis. Flipje geniet met volle teugen van alle aandacht die hij krijgt. En ik geniet van hem, nu het nog kan! Hij gaat volgend weekend naar zijn nieuwe thuis.

4.10.2020 Jagen

Hoewel het jagen op vliegen het leukste is, is de verenhengel een goede tweede keus. Tikie in actie.

26.9.2020 Pechvogels van het jaar

Het zit de Toetjes ook niet mee. Op Tikie (Jell-O) na hebben ze allemaal een reactie op hun eerste vaccinatie gehad. Dat hield in zere gewrichtjes in een voorpootje en arme Flip was zelfs getracteerd op 2 zere voorpootjes. Gelukkig is het leed weer geleden en wordt er weer gespeeld.

20.9.2020 Samen

Hoe prachtig is het dat Q en Belle die heel veel samen te vinden zijn, als ze oud genoeg zijn ook echt samen zullen gaan verhuizen.

Belle Hélène en Quark

13.9.2020 Rompertje

Er blijft iets onder de Toetjes heersen, om tot wanhoop te drijven. Doortje met rompertje aanOmdat het leek alsof er na het drinken bij mama werd overgegeven, heb ik gisteren Doortje een rompertje aan getrokken om zo te voorkomen dat er gedronken zou worden. En het resultaat is te zien in de groeicurve .

>Kennelijk werd er meer bij mama gedronken dan ik in de gaten had. Ondertussen waren de borstjes van Doortje keihard opgezwollen tot een formaat waar Dolly Parton jaloers op kan zijn.

Dat vond ik zo zorgelijk dat het rompertje vanochtend maar weer is uitgedaan. Iedereen op Rosie na heeft liggen drinken alsof hun leven er vanaf hing en binnen 10 minuten was Doortje verlost van de pijnlijke spanning die ze moet hebben gevoeld.

5.9.2020 Melkbar

Al zijn we bijna 8 weken, bij mama aan de melkbar liggen is nog steeds heel fijn!

31.8.2020 Update ziekenboeg

Inmiddels gaat het met 3 van de 4 weer in een stijgende lijn. Tikie, Flipje en Belle waren vanochtend weer goed aangekomen. Alleen Q heeft het nog moeilijk. Wel opvallend dat de grootste vreters van het nest het meest getroffen zijn (Coco van het andere nest heeft ook nog steeds last).

Tikie lekker bij mama

30.8.2020 Een beetje ziekjes

Een virusje heeft toegeslagen onder de kittens. Ze zijn in variërende mate misselijk. Sommigen hebben geen eetlust, en Flipje geeft zelfs over. Het is ook terug te zien in hun gewichten, allemaal afgevallen helaas. Niet dat het nu lust om te spelen remt, alles dendert nog steeds door het huis en er sneuvelt zoals gewoonlijk her en der wat. Zelfs de kunstplanten moeten er aan geloven.

Q heeft écht niets gedaan hoor

Voor vandaag om ze te sparen geen fotosessie met de grote camera, maar enkel wat snapshots met mijn mobiel.

25.8.2020 Eetcafé

De kittens blijven op een uitzondering na kieskeurige eters. Laten we beginnen met de uitzondering: Quark.
Quark eet zowel brokjes (Royal Canin Babycat) als verschillende soorten natvoer, vers vlees (Carnibest en Kiezebrink), kuikens en muizen.
Dan de rest:
Coco eet verschillende soorten natvoer en kuiken.
Tikie (Jell-O) eet natvoer maar uitsluitend Smølke Softpaté Zoetwatervis, en verder knabbelt hij af en toe van de Farmina N&D Ocean Hering and Orange. Hij lust ook kuikens.
Flipje houdt het bij 2 smaken natvoer: Smølke Softpaté Zoetwatervis en als hij echt honger heeft eet hij ook wel Smølke Softpaté Eend en wild. Af en toe eet hij mee van de Carnibest, zolang er maar geitenmelk door vermengd is. Kuikens lust hij ook
Belle is de meest kieskeurige van het stel, ze eet alleen Smølke Softpaté Zoetwatervis, muizen en kuikens.

Omdat die Softpaté best prijzig is (€ 1,29 voor een klein blikje van 80 gram) en de volwassenen hun slag slaan als ik even met mijn ogen knipper, en ik ook wel eens langer dan een paar uur de deur uit wil zonder dat de kittens verhongeren, heb ik het 'Kitten eetcafé' maar weer eens van stal gehaald. Het Eetcafé is een afgesloten curverbox met een kleine opening erin gemaakt aan de voorkant, waardoor alleen kittens kunnen en geen volwassenen.
Eigenlijk werkte dat hier nooit zo goed maar elk nest is weer anders dus het was het proberen waard. En inderdaad, af en toe ging er een kitten in om wat te eten en ze wisten de weg eruit na even zoeken ook weer.

Coco voor het Kitten eetcafé

Gisteren was het de proef op de som. Ik was 12 uur van huis. De moeders, de kittens en Mijntje en Frutti apart van de rest van de groep gezet in de woonkamer/keuken.
Ik had Farmina hering and orange brokjes en Royal canin Babycat brokjes staan, verder een groot bord met verschillende soorten vers vleesvoedingen, een bord Carnibest en tenslotte in het eetcafé 2 bordjes met Smølke Zoetwatervis.
Bij thuiskomst was er nauwelijks van de Smølke gegeten en de borden vers vlees/carnibest waren leeg. Brokjes enigzins aangesproken. Ik ging er vanuit dat het vlees in de magen van de moeders was gekomen maar bij het wegen vanochtend bleken alle kittens op Belle na goed aangekomen te zijn.

Met andere woorden het Eetcafé is weer geen succes maar kennelijk eet iedereen op Belle na goed van het verse vlees.

25.8.2020 En de vader is...

Vandaag werden de resultaten van de ouderschapstesten bekend. Dat Doortje de moeder inderdaad is wist ik al, maar nu is ook via DNA bevestigd dat Buffalo de vader is van alle Toetjes. De katertjes zullen het document van de testuitslag in hun kittenmapje mee krijgen.

Testuitslag ouderschapstest. Moeder: Do-Re-Me Fra Jegere Drøm; vader: Wild Cat's Buffalo Springfield

24.8.2020 Kittenfilmpjes

Vandaag een filmje van elk toetje, omdat bewegende beelden het karakter nou eenmaal meer laten spreken dan foto's.
We beginnen met Flipje die altijd zo heerlijk smikkelen kan. Vandaag had hij eendagskuiken als brunch en was daarna in het lege boxje langzaam aan het indommelen.

 

Dan Tikie. Het valt niet mee om hem op film vast te leggen, aangezien hij altijd meteen op je af komt lopen. Zoals hier dus weer het geval is

 

Vervolgens Quark. Die heeft niet zo'n moeite met poseren voor de camera! Dat wat beweging in een filmpje misschien leuker is heeft hij nog niet zo goed door.

En tenslotte Belle Hélène. Zij had niet door dat de camera al liep en maakte zich nog snel even mooi.

20.8.2020 Flip en de SureFeed

WAT KLOPT HIER NIET?

Dit is kleine Flipje. Flipje zit bij de SureFeed. Het is 19:39 uur.
Flipje is een kitten van 5,5 week oud. Flipje heeft nog geen chip. Zijn oom Fancy is 4 jaar en heeft wel een chip.

Een SureFeed is een microchip gestuurde voerbak.
Deze opent alleen voor de katten die een chip hebben met een nummer dat in de SureFeed is geprogrammeerd.
Nadat de kat is weggelopen sluit de SureFeed weer automatisch.

Volgens de SureFeed at Fancy vanaf 19:38 uur gedurende 10 minuten en 13 seconden uit deze voerbak. Uh....

16.8.2020 DNA testen (vaderschapstest)

Vandaag zijn de Toetjes 5 weken oud en dat betekent dat ik ze oud genoeg vind om 1 uur zonder eten of zogen bij mama te kunnen, en groot genoeg om met een grote swab in hun kleine bekjes te moeten om DNA af te nemen voor de vaderschapstest.

Swab kit CombiBreed

Hoe gaat dit nu in zijn werk?
Aan de hand van vergelijk van genetisch materiaal (DNA) van moeder, kittens en de mogelijke vader(s) kan worden bepaald of de vader inderdaad de vader zou kunnen zijn - of niet. In de meeste gevallen is de betrouwbaarheid van dergelijke tests 99,5%
Allereerst moeten er van moeder en mogelijke vader(s) DNA profielen worden vastgelegd. Dit was in het geval van Buffalo al gedaan, dus nu hoeft alleen nog van Doortje het profiel worden vastgelegd.
Daarna wordt het genetisch materiaal van de kittens vastgelegd.

Vervolgens wordt het DNA van het kitten vergeleken met dat van de moeder en de mogelijke vader. Al het genetisch materiaal van een kitten moet aanwezig zijn in het profiel van de moeder én de mogelijke vader. Is dat niet het geval, dan is er een andere vader in het spel en zal dezelfde test op deze combinatie van ouders herhaald moeten worden.

SwabEr kan allerlei genetisch materiaal worden gebruikt zoals bloed of celmateriaal van het wangslijmvlies. Dit laatste is het minst belastend voor de dieren en daarom ook mijn keuze. Het afnemen doe je met een zogenaamde swab. Bij Certagen waar ik de tests laat uitvoeren, is dat een soort van wattenstaafje dat in een conserverende vloeistof is gedoopt.

Om daar DNA mee af te nemen, moet het wattenstaafje een paar keer aan de binnenkant van de wang tussen kaak en wang heen en weer gerold worden. Omdat dat wattenstaafje best wel groot is, doe ik dit niet eerder dan als de kittens 5 weken oud zijn. Daarbij mogen ze een uur lang niet gegeten of bij moeder gedronken hebben wanneer het DNA materiaal wordt afgenomen.

Vanochtend om 11 uur was het zo ver: de kittens hadden meer dan een uur geleden gegeten en niet meer bij Doortje gelegen. Uiteraard toen ik het plastic van het eerste staafje had open gemaakt en de gegevens van Vlaflip had geschreven op het buisje vloeistof waar de swab na gebruik in moet, bleken hij en Tiki alweer bij Doortje aan de tepel te liggen....
Dus nu alleen Q gedaan en maar wachten tot de andere twee weer een uur nuchter zijn.

Update 2 uur later: het is gelukt!

10.8.2020 Eten!

Daar waar Quark al een week brokjes at, had de rest nog niet van vast voer geproefd. Gisteren was het zover, en de Smølke Softpaté in de smaak Zoetwatervis viel zeer goed in de smaak!


Jell-O


Vlaflip


Belle Hélène

Ondanks de warmte wordt er toch nog wel flink gespeeld. Ze waren niet meer in een afgescherm stukje te houden en hebben nu de hele huiskamer en de keuken tot hun beschikking. En dan moet je daar natuurlijk wel gebruik van maken, opgejut door de oudere twee.

5.8.2020 Donatie

Van elk nest uit mijn cattery gaat per verkocht kitten 10 euro naar een goed doel dat per nest wordt bepaald. Voor de Toetjes is de keuze gevallen op de Jochemstichting, een doel waaraan ik al jaren doneer. Deze stichting is ontstaan uit het goede werk dat mijn Nederlandse dierenarts sinds jaar en dag verricht. Onderstaande doneeractie schetst een goed beeld van wat de stichting zoal doet.

Hallo ik ben Rikketik en bijna 10 weken oud. Ik ben geboren op een boerderij. Op de boerderij liepen heel veel andere katten en die waren allemaal niet geholpen, waardoor er een heleboel broertjes,zusjes, neefjes en nichtjes van mij liepen. Dankzij enkele lieve mensen en de jochemstichting zijn alle volwassen poezen en katers gecastreerd. Mijn jonge familieleden hebben bijna allemaal al een nieuw huisje. Maar ik kan helaas niet verhuizen. Mijn hart doet namelijk heel raar. In plaats van kaboem kaboem kaboem doet ie psssjjt psssjjt psssjjt. En volgens de blikopeners hier is dat echt niet goed. Ik mag daarom ook nog niet lekker spelen met de anderen. Maar heel eerlijk ben ik ook te snel moe. Ik vind alle mensen ook nog een beetje spannend.

De mensen van de Jochemstichting zeggen dat er een dokter meneer is die mijn hart beter in beeld kan brengen. Daarvoor moet ik naar een specialist? Wat een raar woord he? Dan gaat hij in mijn borstkas kijken met een echo. Ik wil dat zelf ook heel graag, want dan hoor ik of ik een hele grote sterke meid kan worden of misschien altijd tabletjes moet slikken of nog slechter nieuws.... Willen jullie mij helpen? Ik zal jullie dan alles vertellen over mijn grote avontuur!!

Doneeractie Jochemstichting

3.8.2020 Stoeien

Quark kan een ontzettende pestkop zijn.

2.8.2020 ...dan volgen er meerdere

Flip op pad!

1.8.2020 Als er één schaap over de dam is...

Belle kan ook wel dat wat the Boyz al langer doen: gewoon de bench uitstappen en de wijde wereld in. Q en Jell-O willen ook wel maar oh vinden het nog net iets te eng om het daadwerkelijk te doen.

31.7.2020 (COVID-19 update) Regels en tips omtrent bezoek aan de cattery

Voor alle Toetjes is inmiddels een kennismaking gepland met hun misschien wel toekomstige eigenaren die allen uit Nederland komen.

Hier nog wat praktische regels met betrekking tot Corona, voor het brengen van een bezoekje aan cattery van de Moeshoek (Niedersachsen).

Gezond?
Zodra ik enige verschijnselen die lijken op Corona bij mijzelf bemerk, bel ik de afspraak voor het kittenbezoek af. Ik vertrouw erop dat u dit ook zal doen in uw geval.

1,5 meter
De anderhalve meter afstand houden tot personen die niet tot je eigen huishouden behoren geldt ook in Duitsland. Ook bij mij in huis/tuin. Dit is in principe mogelijk binnen de ruimte van mijn huis als we er allemaal een beetje rekening mee houden. Verder beschik ik over een apart gastentoilet dat na elk (kitten)bezoek wordt gereinigd en voorzien van een schone handdoek.

Mondkapje
Hier in Duitsland is het dragen van een mondkapje in de openbare ruimte wel verplicht. De brandstof is hier goedkoop, de meeste pompen zijn onbemand. Je betaalt met je pas of met contant geld aan een zuil vooraf. In de praktijk zet niemand bij het tanken een mondkapje op. Dit geldt echter niet voor shops bij tankstations waar je moet afrekenen, of in de openbare toiletten.
Formeel gesproken zou je ook bij mij in huis mondkapje moeten dragen maar dat vind ik te ver gaan en daarbij is de koffie/thee/limonade met wat erbij zo slecht te nuttigen met een mondkapje op.

Auto
In de auto is het enkel verplicht om een mondkapje te dragen, als er personen uit verschillende huishoudens in reizen. Er is geen maximum aantal personen per auto gesteld.

Grenscontrole
Ik heb zelf bij de grensovergangen op de snelwegen nog nooit een controle getroffen. Bij de kleinere grensovergangen wel (ze staan er overdag praktisch altijd). Nederlanders die Duitsland in willen worden vaak staande gehouden en gecontroleerd/bevraagd op ziekteverschijnselen. Soms worden ze ontmoedigd om verder te reizen, maar je tegen houden kunnen ze niet want er geldt op dit moment geen inreisverbod.

Aantal personen dat tegelijkertijd op bezoek mag komen
Er mogen maximaal 9 personen tegelijk bij mij op bezoek komen.

Cafetaria en andere eetgelegen
Wil je na afloop van het bezoek nog een hapje eten in een lokale Imbiss? Dat kan met max tien personen, en daar is mondkapje dragen niet verplicht.
Wel is het personeel verplicht om de naam en contactgegevens te noteren van de gasten die aan de tafel vertegenwoordigd zijn. Verder verdient het de aanbeveling om vooraf te reserveren, aangezien er minder plaatsen ter beschikking zijn dan voor de coronatijd. Een aanrader: Kiek in de Pann in Twist. Lekker en veel eten voor weinig geld. De kaart is als gevolg van de COVID-19 maatregelen echter niet zo uitgebreid als normaal en de keus voor vegetariërs vrij beperkt.

Code oranje
In gebieden met code oranje wordt gesteld dat er ernstige veiligheidsrisico's met betrekking tot corona zijn. Hoe vervelend dat ook is, zolang code oranje geldt voor uw regio van herkomst, laat ik kittenbezoek niet doorgaan. Op het moment van schrijven geldt dit bijvoorbeeld voor de provincie Antwerpen.
Uiteraard geldt bovenstaande ook voor alle kittenbezoek als voor mijn regio code oranje zou worden afgegeven.

22.7.2020 Onze oogjes zijn open
Maar of we hier nou echt blij mee zijn?
19.7.2020 Impressie van een zondag in cattery van de Moeshoek
17.7.2020 RIP Lotje

CharlotteVannacht heeft kleine Lotje haar laatste adem uitgeblazen tussen haar nestgenootjes en de Boyz. Bijna vijf dagen lang om de twee uur voeden samen met haar enorme wil om te leven mochten niet baten. Ik heb haar vandaag op een mooi plekje in de tuin begraven.

Rust zacht lieve Lotje...

12.7.2020 De Toetjes zijn geboren!

Om 9 uur vanochtend zette Doortje haar eerste kitten op de wereld. Ze werd tijdens de bevalling geholpen door Patience, de moeder van de Boyz die nu bijna 2 weken oud zijn. 2 uur na de rest kwam nog een verrassing, een tweede tortie poesje: Charlotte (Lotje). CharlotteZij had kennelijk wat lang in het geboortekanaal gezeten en ze heeft vruchtwater in de longen gekregen. Ik bereid me er op voor dat ik afscheid van haar moet nemen.
Ze ligt nu lekker warm in een fleecedekentje op een kruikje, maar melk drinken wil ze niet want ze heeft geen slikreflex. Ik zwaai haar elk half uur uit (om het slijm uit de longen te krijgen) en zuig het daarna af met een slijmzuigertje.

Mama Doortje is net als bij het vorige nest onwennig en onrustig. Tweede mama Patience denkt het beter te weten en al met al maakt dat het er niet rustiger op. Ze zijn al met het hele nest naar een andere bench verhuisd, de Boyz tevreden slapend in de andere achterlatend, dus die heb ik er zelf maar bij gelegd.

1.7.2020 Zwanger
Doortje kwam toch wel heel snel aan de afgelopen 2 weken. Aan de andere kant kon dat ook van de suprelorin komen. Haar vader Moby die gelijk met haar zo'n implantaat kreeg, komt nog sneller aan dan zij. Maar nu zag ik dit in haar buik. Ik geloof niet dat ze zwaar getafeld heeft.... Doortje is zwanger.
Fotogalerij (laatste update 1.11.2020)
Groeicurves (laatste update 1.11.2020)

Het kan zijn dat de browser de afbeeldingen niet ververst. Op pc en notebook: druk op ctrl-F5 om de foto's te verversen.

Groeicurve

Groeicurve Jell-O van de Moeshoek Groeicurve Quark van de Moeshoek Groeicurve Vlaflip van de Moeshoek Groeicurve Belle Hélène van de Moeshoek

Stamboom kittens
Totale inteelt = 15.10% en Polaris = 11.80% (bron: Pawpeds)
World Ch. Wild Cat's Buffalo Springfield, gedetermineerd als red shaded silver / white, 2016-03-18
IC Alfrodull's Moby, NFO n 23, 16-9-12, NL/DE
SC Nunchaku Alexander, NFO d 09, 17-3-06, NL/NL
EC Elkington's T-Rex, NFO n, 24-4-04, DK/-
Godfather's Wind of Change, NFO g 09, 27-12-02, FI/DK
CH Zimexis Mistral's Fauve, NFO f 09 24, 24-3-04, SE/NL
EP EC Tassajara's Mr Warsteiner, NFO n 24, 13-11-02, SE/SE
SW'02 EC Aristo Limaz Shiva Shandra, NFO g 24, 18-6-02, SE/SE
Cio Cio San's Blawhire Busanova, NFO fs 01 21 62, 12-7-13, NL/NL
Anders II Leoncio, NFO n 09 23, ES/NL
Arizona Leoncio, NFO w 62, 20-11-07, ES/ES
Ninfula Artemisa, NFO n 09 23, ES/ES
Cio Cio San's Aneya Ayoka, NFO gs 02 21, NL/NL
Ulvborgen's Goldrush, NFO d 09 24, 13-11-03, SE/-
Cio Cio San's Sølv Chinou, NFO ns 03 23, NL/-
Ch. Do-Re-Me Fra Jegere Drøm, zwart zilver gestreept met wit, 2015-12-06
IC Alfrodull's Moby, NFO n 23, 2012-09-16, NL/DE
SC Nunchaku Alexander, NFO d 09, 2006-03-17, NL/NL
EC Elkington's T-Rex, NFO n, 2004-04-24, DK/-
Godfather's Wind of Change, NFO g 09, 2002-12-27, FI/DK
CH Zimexis Mistral's Fauve, NFO f 09 24, 2004-03-24, SE/NL
EP EC Tassajara's Mr Warsteiner, NFO n 24, 2002-11-13, SE/SE
SW'02 EC Aristo Limaz Shiva Shandra, NFO g 24, 2002-06-18, SE/SE
Vashyra's Dana, NFO ns 09 24, 2011-02-06, NL/NL
Yenta's Jan Achteraf, NFO ns 23, 2009-04-01, NL/NL
Xaverius Hamar, NFO ns 09 23
Yenta Ginchest, NFO a 09, 2005-02-24
Walhalla's April Shana, NFO n 09 24, 2008-03-12, NL/NL
CH Fire Dance Lack Beltane, NFO n 09 22, 2004-07-03, NL/NL
Walhalla's Tosca, NFO n 09 22, 2005-04-19, NL/NL
De ouders
De ouders zijn getest op...

Wild Cat's Buffalo Springfield

Adobe reader bestandDNA getest: Vrij (N/N) van GSD-IV en drager van PKdef (N/K), getest op 23-11-2016.
Dat dit voor hem en zijn geplande nageslacht geen gevolgen heeft, en hoe dat komt kan je HIER lezen.

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (Anne-Marie-Reinders, 22-3-2017, 13-3-2019, 6-10-2021),
PKD en CIN normaal (Anne-Marie-Reinders, 22-3-2017, 13-3-2019, 6-10-2021)

Do-Re-Me Fra Jegere Drøm

Adobe reader bestandDNA getest: Vrij (N/N) getest van GSD-IV (20-3-2017) en PKdef (17-3-2017)

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (14-2-2018, 27-8-2021),
PKD en CIN normaal (14-2-2018, 27-8-2021)

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen met de dood als gevolg (daargaan bij de geboorte of wat later, maar steeds voor de leeftijd van ongeveer 14 maanden).
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede.
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Donatie goed doel: de Jochemstichting

Per verkocht kitten uit onze cattery doneer ik minimaal € 10,00 per kitten aan een goed doel. Het doel dat ik bij dit nestje heb uitgekozen is de Jochemstichting.
Lees meer...

Wat doet de Jochemstichting? De Jochemstichting zet zich in voor verwaarloosde en/of gevonden dieren: van kittens zonder of met moeder tot aan senioren die na een leven lang zwerven door lichamelijke gebreken het zwerversbestaan niet meer aan kunnen.
Ook dieren waarvan eigenaren de medische kosten niet kunnen betalen en toch nog een tweede kans verdienen, vangt de stichting op. Zodra de dieren weer gezond zijn worden ze gecastreerd/gesteriliseerd, gechipt, getest op kattenaids/ leukemie en krijgen ze een vaccinatie. Wanneer ze dit allemaal hebben doorstaan, zijn ze klaar voor adoptie. Aan de adoptie van een katje uit de Jochemstichting zitten geen kosten verbonden. En daarom is elke gedoneerde euro zeer welkom.

Ik heb de donatie gedaan ten gunste van het hartonderzoek van het gevonden kitten Rikketik.