Nest 25

Geboren op 28 februari 2023
ouders: A*Dragonlance's Elvis (Kalle) en Do-Re-Me Fra Jegere Drøm (Doortje)

De ooievaar is geland! Op 28 februari 2023 zijn de kittens van Doortje en Kalle geboren.
Omdat dit waarschijnlijk het laatste nestje van Doortje zal zijn, zijn de kittens naar haar vernoemd.

Het Korte Namen nestje is nu   weken oud.
Er zijn voldoende kandidaten voor de kittens van dit nest, nieuwe aanvragen worden niet aangenomen.

De kittens

Blogjes (laatste update 27.03.2023)
27.03.2023 Kleine kittens worden groter

Omdat ik Re op een gegeven moment buiten de kast tegen kwam, werd het tijd om hun bewegingsruimte wat te vergroten. En dat werd in dank afgenomen! Met name Do ging al vlot aan de wandel. Zij is dan ook wat voor in ontwikkeling op de twee flessekinderen.
Uiteraard vond ik het toen ook wel tijd om wat vaste voeding aan te bieden. Nou, dat wordt in alle toonaarden geweigerd dus heb ik na een paar dagen de 'strijd' maar opgegeven. Er staat nu een bord met wat hapjes en wie daar aan toe is, kan pakken. In de praktijk zijn dat steeds de volwassenen schaterlach

Eten en kattenbak gebruiken doen we nog niet
21.03.2023 Probiotica

Omdat Mi wel erg veel antibiotica heeft gekregen in haar nog maar korte leventje, leek het me zinvol om probiotica te gaan geven. Ik kocht het poeder van Puur, dat je oplost in - in mijn geval lauwwarme melk.
Waarom probiotica? "Dit supplement bevat goede darmbacteriën die bijdragen aan een goede voedselvertering door de productie van enzymen. ProbioticaProbiotica produceren kortketenige vetzuren, een zeer belangrijke voedingsstof voor de darmcellen. Een goede conditie van de darmcellen is nodig ter preventie dat allerlei ongewenste micro-organismen door de darmwand in de bloedbaan terecht komen. Zo draagt Puur Probiotic bij aan een goede darmflora."

Zo gezegd, zo gedaan, ik loste het poeder op in de Farmfood No 1 geitenmelk die ik Re en Mi voer. Ik maak 2x per dag een hoeveelheid melk aan en het leek me goed om maar in één van die porties probiotica te doen. Je moet niet overdrijven tenslotte. Ik hou per flesbeurt bij wie er hoeveel drinkt. Zo kan ik goed zien of er een kitten minder fit is als er meerdere flesbeurten achter elkaar minder wordt gedronken. En ja hoor, Mi weer. Ik kreeg er gisteren overdag maximaal 1 ml per flesbeurt in, daar waar haar broertje er zo 10 per beurt wegzoog. De paniek sloeg alweer toe bij mij en ik heb twee keer klaar gestaan met warme kruik en draagzak om de dierenarts te bellen. Maar omdat ik aan mezelf twijfelde (ik zie nu al heel snel spoken), toch nog even aangezien.

Toen was het tijd voor de volgende portie melk aan te maken. En ja hoor... mevrouw heeft alle flesbeurten van deze portie 9 tot 12 ml gedronken.
Het enige wat ik kan bedenken, is dat ze niet van de vanillesmaak van de probiotica houdt.

En ja... Mi wint. Geen probiotica meer door de melk

18.03.2023 En hoe gaat het nu met Mi?

Gisteren was ik weer samen met Mi op pad naar de dierenarts in Nieuw-Amsterdam. Maar, als je 2,5 week oud bent wil je natuurlijk niet meer in een koeltasje met kruik vervoerd worden. Dus ging ze mee in de draagzak met een warmtepad erin. DraagzakGeen foto van ons samen helaas, maar bij deze een foto van de draagzak zodat jullie een idee krijgen van hoe zoiets eruit ziet. Ze vond het prachtig en kon onderweg vanaf mijn schoot kijken naar alles wat in een sneltreintempo aan haar voorbij ging (of was het andersom).

Dat haar longen nog verre van hoe ze zijn moeten waren, dat wist ik al. Daar heb je geen stethoscoop voor nodig om dat te horen. En uiteraard werd dit ook door de dierenarts bevestigd. Maar het goede nieuws voor Mi was dat ze geen injectie meer hoefde, want er gaat nu een ander pad bewandeld worden.
Bacteriën Mi is ondertussen de 300 gram gepasseerd. Dit betekent dat ze het minimumgewicht bereikt heeft om een andere keuze van antibiotica veilig te kunnen doseren. Ze krijgt nu dus 2x per dag 0,08 ml Synulox in haar bekje gespoten.
Dit is een combinatie van 2 soorten antibiotica, en bestrijkt een breder spectrum aan bacteriën. Hopelijk ook de boosdoeners die het zo goed vertoeven vinden in de longetjes van Mi.

Verder bleek ze toch wat verstopt te zitten en is verlost van een hoop te stevige ontlasting. En dat is gelijk merkbaar, want drinken gaat inmiddels weer een stuk gretiger. De voedingen van de nacht zijn versoepeld naar eens in de drie uur, overdag houden we het voorlopig nog even op eens in de 2 uur. Op naar verder herstel!

14.03.2023 Met het gezinnetje op stap

Vandaag moest Mi terugkomen voor opnieuw een antibiotica injectie. En omdat ik onderhand erg onzeker ben geworden en ik wilde voorkomen dat ik er morgen weer met Re zou zitten terwijl ik vandaag had kunnen weten dat hij al niet in orde was, heb ik het hele gezinnetje exclusief papa meegenomen. En dat heb ik geweten, wat een stresskip is Doortje toch in de auto. De kleintjes waren er gelukkig heel relaxed onder. Eenmaal bij de dierenarts in de wachtkamer dacht ik dat ik een wolf in mijn reismand mee had. Bij elke miauw van een andere kat in de wachtkamer joelde ze het uit, je zou er haast bang van worden. Zelfde verhaal bij de dierenarts in de spreekkamer, als een kleintje van haar maar een piep op de onderzoekstafel gaf. Nee, echt een succes was dit gezinsuitje niet.

Maar, zowel Do als Re prima schone longen. Mi was geen verrassing dat het nog misse boel was, wanneer je je oor tegen haar aan legde was het gereutel nog steeds te horen immers en haar ademen gaat ook nog steeds stukken sneller dan bij haar nestgenootjes het geval is. Het ziet er naar uit dat Mi nog wel een aantal ritjes Nieuw-Amsterdam zal gaan maken, om haar driedagelijkse injectie te halen.

Maar, we waren niet alleen voor Mi bij de dierenarts vandaag. Ook Zorro is daar nog. Hij had een vreemd voorwerp in zijn dunne darm dat de boel blokkeerde. Maandag is hij geopereerd en nu is het afwachten tot hij weer zelf gaat eten en - niet onbelangrijk - hij weer gaat poepen. Want op dit moment liggen zijn darmen nog steeds volledig stil. Omdat hij niet eet wordt hij onder dwang met een spuitje gevoerd, dus ik had de stille hoop dat als ik vers vlees en ons televisiedekentje voor hem mee zou brengen, hij weer wat hapjes zou gaan nemen. Maar helaas, dat was niet het geval. Wel was hij heel erg blij met zijn dekentje. Voor het eerst kwam er beweging in hem en ging hij er aan snuffelen Ik heb het wel heel erg met hem te doen

Van mij!

12.03.2023 Roerige tijden

En toen zat ik gisterochtend alweer met kleine Mi bij de dierenarts. Haar longen waren weer helemaal vol en het ademen viel haar heel zwaar. Kennelijk was voor haar de antibioticakuur toch te kort. Dit keer was het heftiger dan de eerste keer dus ik vond het best spannend of ze het zou redden. Ze kreeg weer vocht toegediend, een injectie antibiotica en opnieuw weer met eens per uur melk in haar bekje zien te druppelen. Zou ze die middag niet zelf gaan drinken, dan moest ik terug en zou ze dexamethason krijgen en de stap nemen naar sondevoeding.
Ik had de sonde al uitgekookt en klaar liggen, tot ze tot mijn grote opluchting toch weer heel behouden zelf ging drinken uit het spuitje! Dit heeft ze vastgehouden en vanochtend na een voor mij weer zware nacht, bleek ze zeer netjes aangekomen te zijn.
Ook papa Kalle heeft het er maar druk mee, waken over de kleintjes
Dinsdag weer terug voor controle en nieuwe spuit antibiotica en ik denk dat ik Re voor de zekerheid ook maar meeneem om te laten luisteren of zijn longen wel helemaal schoon zijn.

Kalle op wacht voor de bevallingskast

Ondertussen was er een nieuwe zorg bij gekomen. Zorro gaf iets over dat eruit zag en rook als ontlasting. Hij at niet meer, en dat zegt in het geval van Zorro alles. Dus vanochtend met hem naar de dierenarts in Nieuw-Amsterdam, wat ben ik toch blij dat mevrouw Hendriks altijd als het nodig is voor me klaar staat!
Hij bleek al licht uitgedroogd en omdat er niet iets voelbaar was in zijn buik moest ik hem daar achter laten voor een röntgenfoto met contrastvloeistof.
Later werd ik gebeld met het bericht dat er inderdaad, zoals ik al vreesde, een voorwerp in zijn darmen zat dat er operatief uit moest. Vandaag wordt hij eerst gestabiliseerd, morgenochtend wordt hij geopereerd. Omdat het een grote ingreep is moet ik telefonisch standby zijn, om eventuele beslissing te nemen als er complicaties zijn.
Oh oh, wat heb ik een knoop in mijn maag. Mijn arme angstige mannetje daar in een vreemde omgeving, met een operatie op komst die niet gegarandeerd goed af hoeft te lopen 😭

10.03.2023 Re op reis

Vandaag was de controle van Re door de dierenarts en zijn tweede en laatste antibiotica injectie. Zijn longen klonken prima en geen opgezwollen kliertjes meer. De heenweg liet hij van zich horen vanuit de koeltas met kruik, op de terugweg had hij het beter voor elkaar. Hij was namelijk in mijn mouw gekropen en daar in slaap gevallen hartje

Links Re, midden Mi en voor Do

08.03.2023 Nog niet uit de zorgen

Re was gisternnacht voor zijn doen uitzonderlijk stil, en ging steeds minder gretig en mindere hoeveelheden drinken. Gisterochtend bleek hij afgevallen te zijn t.o.v. de avond ervoor en hij voelde ook slapper en warmer.
Toen de dierenarts open ging heb ik gelijk gebeld en gelukkig kon ik die ochtend nog tussen de operaties door terecht. De thermometer wees 40,9 aan en zijn longen klonken helemaal verkeerd, ook een longontsteking dus. Daarom ook voor Re een injectie antibiotica, onderhuids vocht en elk uur 1 ml voeden tot hij opknapt. Vrijdag terug voor weer een injectie antibiotica.
Ondanks dat hij veel zieker leek dan Mi, knapte hij razend snel op en dronk een uur later alweer gretig. Tot nog toe gaat hij goed, maar kwam Mi niet zo goed aan de afgelopen 24 uur. Dus dat blijft alert blijven ook op haar!

Links Re, midden Mi en voor Do

05.03.2023 Hogere wiskunde

Inmiddels is kleine Mi-Mi aan het opknappen! Vandaag is ze weer meegereisd in haar koeltasje met kruik naar de dierenarts in Nieuw-Amsterdam. Die was tevreden, al klinken haar longetjes nog niet schoon. Ze heeft weer een injectie antibiotica gehad die 3 dagen werkt, en de verwachting is dat dit voldoende moet zijn om haar helemaal te genezen. Wel moet ik het goed in de gaten blijven houden en bij de geringste twijfel met spoed terug komen.

Het flessen kan inmiddels volgens een wat minder moordend schema. Vanaf gisteren hield ik al eens in de twee uur aan en vanaf vandaag eens in de drie uur. Dat geeft mij ook wat meer ruimte om aan mijn nachtrust te komen.
Omdat ik goed wil bijhouden wat erin gaat en wat dat voor een toename in gewicht geeft, hou ik alles in een spreadsheet bij.

Hogere wiskunde

Daaruit blijkt ook dat de enige die moedermelk binnen krijgt, Do is. Dat is dan gelijk ook een bull van een kitten. Ik heb de afgelopen dagen met regelmaat onder het staartje gekeken, maar het is echt een poesje.
Omdat ze alle drie gebrand zijn op mijn bijvoedingen, krijgt zij ook steeds een milliliter mee. Het gevolg is dat ik nu 3 terrorkittens in huis heb: zodra ik in de buurt van de bevallingskast ben begint het stel te gillen als magere speenvarkens en naar het kussen dat voor de kast ligt te tijgeren. De snelste daarbij is Re. Die is zo gretig dat hij niet eens fatsoenlijk de speen in zijn bek krijgt.

Het is maar goed dat er al kandidaten in beeld zijn, want anders had ik ze vast en zeker alle drie zelf gehouden

03.03.2023 Kittenupdate

Het ging gisteren niet goed met Mi. Ze wilde gisteravond niet meer drinken, haalde klikkend adem en bleek die dag flink afgevallen. Ze had hoge koorts, een beginnende longontsteking was voor de hand liggend.
Ik kon gelukkig gelijk met haar bij de dierenarts in Nieuw-Amsterdam terecht, waar ze een injectie antibiotica heeft gehad en onderhuids vocht. De drie dagen daarna moest ze elk uur 1 ml melk gevoed krijgen en zondag weer terug komen voor een nieuwe injectie antibiotica.

De eerste nacht en dag zitten er inmiddels op en er is winst, ze is 1 gram aangekomen! Af en toe drinkt ze zelfs gretig. Ik was er gelukkig alert op dat dit kon gebeuren, aangezien ze lang in het geboortekanaal heeft gezeten en er dan grote kans is dat er vruchtwater in de longen komt. Normaal gesproken 'zwaai' ik ze dan direct na de geboorte uit, maar omdat zij nog vast zat aan de placenta die niet wilde komen kon dit niet direct gebeuren.

Mi in de wachtkamer van de dierenarts bij mij op schoot

Echt van een overvloedige melkgift is er bij Doortje niet te spreken dus ook de andere twee krijgen af en toe bijvoeding. En dat maakt ze regelrechte terror kittens, met name Re schuift gillend in een razend tempo naar de rand van de kast als hij me aan hoort komen en staat vooraan om melk te krijgen. Helaas voor hem is dat niet zo vaak als zijn zusje Mi krijgt.

Ik begin er voorzichtig vertrouwen in te krijgen dat Mi erdoorheen te slepen is, en al is dit best zwaar om in je eentje te doen (vooral 's nachts), het is het dik waard!

01.03.2023 De kittens zijn geboren!

Gistermiddag en -avond zijn de kittens van Doortje en Kalle geboren. De eerste kwam vlot, de twee erna met wat meer moeite want die lagen in stuit. De namen zijn inmiddels bekend! De kittens zijn vernoemd naar hun moeder omdat dit mogelijk haar laatste nestje zal zijn. En hun vader zal het waarschijnlijk ook wel eens gezongen hebben (Elvis Costello in ieder geval wel).

Ik stel jullie hierbij het Korte Namen Nestje voor:
Do- Zwart zilver gemarmerd met wit poesje, eerst geborene met een gewicht van 95 gram
Re - Zwart zilver gemarmerd katertje, als derde geboren met een gewicht van 110,4 gram
Mi - Zwart gestreept met wit poesje, als tweede geboren met een gewicht van 110,7 gram.

Doortje en haar kittens

Individuele portretjes laten nog even op zich wachten aangezien Doortje nog erg onrustig is en ik het niet wil verstoren als de kittens lekker bij haar liggen te drinken.

En nee - de bevallingskist is niet van kleur verschoten. Zowel Doortje als ik waren niet tevreden over de eerste, dus had ik eergisteren toch de tweede nog opgebouwd.

26.02.2023 De uitgerekende datum

Vandaag is het dag 64 na de eerste dekking. Gemiddeld gezien bevalt een poes op dag 64. Maar, ten eerste is het een gemiddelde en ten tweede is er gedurende 3 etmalen verdeeld over 4 dagen gedekt. Dus ja, als pas de laatste dekkingen voor bevruchting hebben gezorgd is het nog geen dag 64. Hoe dan ook vindt Doortje het nog niet zo ver en wordt de bevallingskist nog steeds vooral door Epril benut, terwijl Doortje gewoon op de bank ligt.

Camerabeeld van Epril in de bevallingskist Do-Re-Me Fra Jegere Drøm

25.02.2023 We zijn er klaar voor

Aangezien zowel Kalle als Bintje zich op het moment geroepen voelen om in huis te sproeien, moest ik een andere oplossing verzinnen dan de canvas bench die ik altijd als bevallingsplek gebruik. Dus bestelde ik voor mijn gevoel ruim op tijd een afneembaar kastje van gespoten MDF dat bedoeld is om je kattenbak in te plaatsen, maar wat bij Truus van de Moeshoek die bij cattery Skidbladnir woont zeer in de smaak viel als bevallingskist.

De bevallingskist in wording Gelukkig ontbrak de rode draad in de handleiding niet
Zeer op tijd zou het zijn geweest, als de DPD niet zo'n moeite had gehad om mijn adres te vinden. Na 5 dagen tevergeefs met mijn kist rond te hebben gereden, kwam iemand op het geniale idee om een print van de ligging van mijn huis op Google Maps te maken en op de doos te plakken.

Print van de ligging van mijn huis op Google Maps

Anderhalve week later dan nodig was geweest werd de kist zodoende toch nog bezorgd, maar ja ondertussen had ik ook al elders een kist besteld dus nu heb ik er twee... Misschien dat ik die tweede in de toekomst ga gebruiken om het voer van de kittens in te zetten en de opening verklein zodat de volwassen katten er niet bij kunnen.

Ondertussen is kist nummer 1 opgebouwd en wordt hij alvast ingelegen door de andere katten. Er is dimbare verlichting in aangebracht en een camera opgehangen zodat de aanstaande kittenkopers als de kittens geboren zijn mee kunnen gluren in de bevallingskamer.

We zijn er klaar voor!

20.01.2023 Doortje is zwanger!

Het lijkt erop of Kalle weet waar Abraham de mosterd haalt, en het samenzijn met Doortje in een zwangerschap heeft geresulteerd hartje.

Doortje toont zwanger

Fotogalerij (laatste update 27.03.2023 )
fotogalerij
Groeicurves (laatste update 27.03.2023)
Stamboom kittens
Totale inteelt = 2,6% en Polaris = 10,9% (bron: Pawpeds)
Dragonlance's Elvis, NFO n 22, 2021-07-13, AT/AT
Dragonlance's Amarok Ulv, NFO ns, 2020-03-31, AT/AT
Batcave Ivan, NFO e, 2017-05-27, AT/AT
Sir Pierroth vom Alpenwichtel, NFO e 22, 2006-04-16, DE/AT
GIC Fjascho's Frøya, NFO fs 09, 2007-05-30, AT/AT
Dragonlance's Xherxenia, NFO ns 22, 2017-09-28, AT/AT
SC Brian Sirkad, NFO ns 09, 2007-09-09, PL/AT
CH Dragonlance's Jewel Belladonna, NFO n 22, 2010-01-01, AT/AT
Dragonlance's Zarafina, NFO n 22, 2019-08-24, AT/AT
Batcave Peppone, NFO n 09 24, 2010-02-11
IC Coco Islands' Leo, NFO n 09 22, 1999-11-30, NO/DK
Amelie av det helt vill, NFO n 23, 2002-06-30
Dragonlance's Ruby, NFO w 62, 2012-07-20, AT/AT
Dragonlance's Jupiter, NFO w, 2010-01-01, AT/AT
Ulabrands Ramya, NFO n, 2004-05-14, SE/AT
CH Do-Re-Me Fra Jegere Drøm, NFO ns 09 23, 2015-12-06, NL/DE
IC Alfrodull's Moby, NFO n 23, 2012-09-16, NL/DE
SC Nunchaku Alexander, NFO d 09, 2006-03-17, NL/NL
EC Elkington's T-Rex, NFO n, 2004-04-24, DK/-
Godfather's Wind of Change, NFO g 09, 2002-12-27, FI/DK
CH Zimexis Mistral's Fauve, NFO f 09 24, 2004-03-24, SE/NL
EP EC Tassajara's Mr Warsteiner, NFO n 24, 2002-11-13, SE/SE
SW'02 EC Aristo Limaz Shiva Shandra, NFO g 24, 2002-06-18, SE/SE
Vashyra's Dana, NFO ns 09 24, 2011-02-06, NL/NL
Yenta's Jan Achteraf, NFO ns 23, 2009-04-01, NL/NL
Xaverius Hamar, NFO ns 09 23
Yenta Ginchest, NFO a 09, 2005-02-24
Walhalla's April Shana, NFO n 09 24, 2008-03-12, NL/NL
CH Fire Dance Lack Beltane, NFO n 09 22, 2004-07-03, NL/NL
Walhalla's Tosca, NFO n 09 22, 2005-04-19, NL/NL
Verwachte kittenkleuren

katertjes
zwart gestreept
zwart gemarmerd
zwart zilver gestreept
zwart zilver gemarmerd

alles met of zonder wit

poesjes
zwart gestreept
zwart gemarmerd
zwart zilver gestreept
zwart zilver gemarmerd

alles met of zonder wit

De ouders
De ouders zijn getest op...

Ch. A*Dragonlance's Elvis (Kalle)

Adobe reader bestandDNA getest: Vrij (N/N) van GSD-IV, PKdef en PKD.
Kalle is op 22-3-2022 via dna op 50 bekende erfelijke aandoeningen bij katten getest en heeft of draagt deze niet.
Bloedgroep: A/A
Draagt effen en gemarmerd.

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (Niek Beijerink, 20-9-2022),
PKD en CIN normaal (Niek Beijerink, 20-9-2022, aangetekend op het HCM formulier)

CH Do-Re-Me Fra Jegere Drøm (Doortje)

Adobe reader bestandDNA getest: Vrij (N/N) getest van GSD-IV (20-3-2017) en PKdef (17-3-2017)

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (14-2-2018, 27-8-2021),
PKD en CIN normaal (14-2-2018, 27-8-2021)

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen met de dood als gevolg (daargaan bij de geboorte of wat later, maar steeds voor de leeftijd van ongeveer 14 maanden).
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede.
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Donatie goed doel:

Tierengel Rheine e.V.
Per verkocht kitten uit onze cattery doneer ik minimaal 20 euro per kitten aan een goed doel. Het doel dat ik bij dit nestje heb uitgekozen is Tierengel Rheine e.V.
Lees meer...

In deze tijd van sterk gestegen kosten voor levensonderhoud, zijn veel mensen in de omstandigheden geraakt waarin het niet meer mogelijk is om hun huisdier nog van fatsoenlijk voer te voorzien.

Ik heb zelf een aantal jaren in onzekerheid geleefd over om die reden afscheid te moeten gaan nemen van het grootste deel van mijn dieren, en weet hoe zwaar die zorgen wegen. Gelukkig kwam er voor mij een betere tijding, maar enorm veel huisdiereigenaren zijn momenteel in de situatie dat die tijding voor hen waarschijnlijk niet zal komen.

Tierengel Rheine e.V. reikt wekelijks voer uit aan behoeftige mensen welke hun dier niet meer kunnen voeden. Deze vereniging is hiervoor uitsluitend aangewezen op vrijwilligers, giften en lidmaatschapsgeld dit te kunnen bekostigen.

Er zijn gelukkig talloze organisaties die soortgelijke goede daden verrichten, maar aangezien ik ze niet allemaal kan steunen koos ik voor een organisatie die in mijn regio opereert.

logo Tierengel Rheine e.V.

Doortje en haar kittens