• Twirre van de Moeshoek
  • Epril van de Moeshoek
  • Sascha van de Moeshoek
Nest 4

Geboren op 17.4.2010
ouders: Bendis' Erik Arne (Erik) en Nunchaku Yi Min (Mugje)

Mugje koos voor onze slaapkamerkast om haar kittens te gaan krijgen. Dat betekende dat we de eerste periode van hun leven gezellig met de kandidaatkittenkopers in onze slaapkamer genoten van de kittens.

Normaal gesproken kwamen de honden ook in de slaapkamer, maar dat was door de komst van Lykke afgelopen. Beer was altijd heel voorzichtig en vreselijk blij met de gezinsuitbreiding, maar Lykke was bij de geboorte van dit nest nog maar krap 6 maanden en haar lompe enthousiasme paste misschien bij haar leeftijd, toch zeker niet bij kittens die nog maar zo klein zijn.

De kittens van het nestje zijn 14 jaar geleden geboren.

De kittens

Het nest

Over het nestthema
Dit nestje heeft geen thema; de namen zijn willekeurig of door hun eigenaren gekozen.
Blogjes (laatste update 28.6.2010)
28.6.2010 Lief he...

De twee broertjes Twirre en Sascha (Bulleke)


Epril
3.6.2010 Spelen, spelen en nog eens spelen

Spelen...

Nog meer spelen, om vervolgens doodmoe in slaap te storten:
24.5.2010 Zomaar een dag

Lekker samen spelen.




Er is alleen één ding wat je niet moet doen als je hond bent: mee willen gaan spelen. Want dan wordt nanny Scar boos. HEEL boos.

 

(sorry...)
16.5.2010 Zoveel te vertellen
Er is zoveel te vertellen, de afgelopen dagen zijn de kittens zo snel gegaan in hun ontwikkeling dat ik het met het fototoestel en deze weblog amper kan bijhouden.

Maar laat ik het toch proberen, hierbij een samenvatting per kitten in volgorde van geboorte.
Sascha (Bulleke).

Oh die Bulleke. Die kan ik maar amper missen. En als dat al zo moet gaan zijn, dan het liefst een adres met mensen die hem enkel hem maar op handen willen gaan dragen.

Hij speelt juist heel veel met de volwassen katten, sociaal naar de andere katten en ook de honden is hij wel. Maar waar hij echt bij van wordt is als hij door mensen wordt opgetild en geknuffeld. Het is dan ook uitgesloten dat hij naar een cattery met veel andere katten zal verhuizen.



Bulleke is lief, aanhankelijk, ondernemend en stoer. En plast ook al op het kittenbakje.



En dan hebben we Epril. Zij is helemaal dol op vleesjes.

Maar ook speelt ze graag met haar jongste broertje Twirre. Voor een meisje is ze best wel gedurfd, maar gelukkig blijft ze nog keurig binnen de grenzen van de planken de we voor ze neer hebben gezet.


Tenslotte Twirre. Twirre is een beetje verlegen en is nog niet toe aan dingen als vast voer. Hij ligt graag nog bij mama Mugje en aangezien de andere twee daar steeds minder te vinden zijn is er voor hem genoeg tijd en geduld om te voeden.

Waar Twirre wel helemaal los van komt is een knisperbal! De foto's hiervan houden jullie nog tegoed.
10.5.2010 Nog één te gaan
Inmiddels kunnen er twee Moeshoekjes uit het nestje van 17 april 2010 een liefdevol adres tegemoet zien.
Vorig weekend werd al duidelijk dat het tortie tabby met wit poesje Epril gaat heten en als ze groot genoeg is gaat verhuizen naar cattery Marivon in Arnhem.



Het rood gemarmerd katertje met het minste wit, gaat Twirre (Fries voor wervelstorm) heten. Hij gaat over een weekje of 10 verhuizen naar Almere, waar hij het huis zal gaan delen met Chartreux kater Pienter.


En zoals je al raadt bij een nestje van drie: daarmee blijft er eentje over en dat is ook gelijk de favoriet van het vrouwtje die dit logje uit deed gaan. Namelijk de dikbil van het nest: Sascha oftewel 'Bulleke', een rood gemarmerd met wit katertje.

Als we het onze katten zouden vragen, kan ik me voorstellen dat ze zouden antwoorden op mijn vraag of er hier nog een extra kat kan blijven wonen: NEE.
Want dat betekent dat de aandacht van ons over nog eens een kat erbij verdeeld moet worden, en de zeven die we nu hebben is al best wel veel. Onze schoten zijn zelden onbezet.

Vandaar dat we nu toch een wat actievere aanpak hebben gekozen en onze nieuwsbrief hebben gebruikt om een signaal uit te zenden, op zoek naar de liefhebber die ons Bulleke een blijvend adres wil bieden, liefst met nog een andere kat(ten) of hond.
Maar ook 'enkel' een menselijke huisgenoot die veel thuis is zou perfect zijn, want Bulleke vindt de aandacht van mensen heerlijk. En dan is een katten- of hondenmaatje ineens niet meer zo interessant.

5.5.2010 Foto's
Het valt niet mee om goede foto's van kittens te maken weet ik nu! Er is op deze leeftijd echt maar 1 manier volgens mij, en dat is de fotosessies met z'n tweetjes aan te pakken.
En we zijn niet ontvreden over de resultaten:

kitten 1




30.4.2010 Alles gaat tevreden voort hier
Ondertussen hebben alle drie de kittens al een tijdje hun ogen open.
Sascha, de grote dikkerd doet daar niet zo gek veel mee. Hij ligt graag te relaxen en te wachten tot er weer een tepel in de buurt komt. De andere twee kittens daarentegen komen gelijk als je voor het nest verschijnt tegen de barricade die ik heb gebouwd aan geklauterd.

Het zal niet lang meer duren of ik moet echt iets bouwen zodat ze het nest niet kunnen verlaten, want daar zijn ze nu nog veel te jong voor.
Wat ze allemaal erg lekker vinden om tegenaan te hangen is de met veen gevulde kruikzak. Ideaal! Ik had voor de vorige nestjes een Snuggle Safe, die is wel iets langer warm dan de veenzak maar het is en blijft een harde oncomfortabele schijf. De veenzak is zacht en vormt zich naar dat wat er druk op uitoefent. Heerlijk dus! De kittens liggen er graag op te sudderen, want Mugje is het zeer regelmatig zat en is overal behalve in het nest te vinden. Dan is er nog wel Scar die bij elk kreetje terugsnelt naar het nest, maar dat is natuurlijk een poes zonder melk en niet zo lekker als hun echte moeder.

27.4.2010 Hoi
25.4.2010 Ik zie ik zie wat jij niet ziet...

De oogjes van het oudste kitten zijn open gegaan!
En gelijk is hij weer helemaal relaxed, daar waar hij de afgelopen 2 dagen toch steeds aan de alarmbel trok als zijn moeder (inclusief melk want daar draait het bij hem natuurlijk om) eventjes de benen aan het strekken was.
Ik moet nu een beetje opletten met flitslicht, vandaar dat de foto's de aankomende tijd even niet al te scherp meer zullen zijn.


Hèhè, dat slaapt een stuk lekkerder als je weet waar je moeder gaat als je haar mist...
22.4.2010 Hè hè wat word je moe van drinken, slapen en groeien...
19.4.2010 De kittens zijn geboren!
We hadden al op voorhand een hele mooie pagina klaar waarop we de kittens zouden kunnen presenteren. Maar ondertussen is het enkel maar genieten van de kittens hier en kan ik me niet zetten tot het inrichten van die pagina.
Maar natuurlijk willen we jullie niet onthouden wat we hier in onze slaapkamerkast hebben liggen. En dus doe ik het op mijn eigen wijze, en weet ik zeker dat jullie daar van zullen genieten.
Daar gaan we dan.
Sascha van de Moeshoek
Dit is Sascha van de Moeshoek. Rood gemarmerd met wit katertje. Zijn hobby is het vrouwtje niet vreemd: eten, eten eten eten eten, slapen, eten eten eten eten. Op hem is een optie tot 9 mei.
Duschka van de Moeshoek
Dit is Duschka van de Moeshoek. Zwart tortie tabby gemarmerd met wit poesje. Nu al zeer populair, maar wel al gereserveerd voor een voor ons bekend adres in Arnhem.
Seppe van de Moeshoek
En dan: Seppe van de Moeshoek. Rood gemarmerd met wit katertje. Hij vecht graag met Duschka om een favoriete tepel. We dachten even dat hij een poesje was, aangezien hij nog maar een smal bipsje heeft en zijn apparaat nog niet zo duidelijk zichtbaar is.

Op hem is ook een optie tot 9 mei, aangezien we mensen die ons een goed adres lijken de keuze tussen de twee rode mannetjes willen laten maken. En dan komt daarna automatisch die andere weer vrij.

Maar misschien willen jullie ook wel weten hoe ze groeien.

Nou, zo dus:
groeicurve kittens van de Moeshoek 17 april 2010
Het gaat helemaal vanzelf dat groeien; in het verleden en met name met het eerste nestje hadden we de bus met kittenmelk klaar staan. Die staat er nu ook wel voor de zekerheid, maar ergens achter in het voorraadrek.

Met met deze kittens is bijflessen echt niet nodig.

Waar liggen ze nu dan eigenlijk?

Mugje koos voor onze slaapkamerkast om haar kittens te gaan krijgen. Dat betekent dat we gezellig met de kandidaatkittenkopers in onze slaapkamer gaan genieten van de kittens.
Normaal kwamen de honden ook in de slaapkamer, maar dat is nu afgelopen. Beer is heel voorzichtig en vreselijk blij met de gezinsuitbreiding, maar Lykke is nog maar krap 6 maanden en haar lompe enthousiasme past misschien bij haar leeftijd, toch zeker niet bij kittens die nog maar zo klein zijn. Maar natuurlijk vindt ze het niet zo leuk dat ze buitengesloten wordt.
Lykke mag niet bij de kittens

Goh doet Mugje die zorg nou in haar eentje

Nee hoor, Mugje hoeft het niet alleen te doen, ze heeft tenslotte een echte vriendin en dat is Scar. En dus heeft Scar de navelstrengen van de kittens doorgeknipt en helpt nu mee met het verzorgen van de kittens én van Mugje zelf natuurlijk. En als Mugje even op de bak moet of een hapje wil eten, is het Scar die vol overgave op de kittens past.

Een betere voor de kittens kan je niet hebben.
Scar past op de kittens
Fotogalerij (laatste update 13.7.2007)
Groeicurves (laatste update 17.7.2010)

Het kan zijn dat de browser de afbeeldingen niet ververst. Op pc en notebook: druk op F5 om de foto's te verversen.

Groeicurve

Groeicurve Sascha van de Moeshoek Groeicurve Epril van de Moeshoek Groeicurve Twirre van de Moeshoek

Stamboom kittens
Totale inteelt = 3.98% en Polaris = 16.80% (bron: Pawpeds)
Bendis' Erik Arne, beige gemarmerd met wit, 2008-12-17
Redtail's Buster, NFO a 24, 6-11-06
IC Wonderwoods Anubis, NFO a, 22-7-04, SE/SE
EC Redtail's Digory Kirk, NFO es 24, 30-4-03, SE/SE
EC Blecktrummans Malva, DM, DSM, NFO gs 24, 21-4-03, SE/SE
Mighty Claw's Salmissra, NFO n 24, 27-6-03, SE/SE
GIC Escamillo Felis Jubatus, NFO a 09, 12-11-01, DK/SE
IP CH MorrHoppans Ozca, DM, NFO f 09 22, 1-11-99, SE/SE
Bendis' Thora Charlotte, NFO f 09 22
Titran's Rembrandt, NFO d 09 23, 10-7-04, BE/NL
EC Titran's Ulysses, JW, NFO n 09 23, 3-5-03, BE/NL
EC Titran's Tosca, DM, NFO g 09 23, 13-4-02, BE/NL
Killix Sarah Bernhard, NFO a 22, 9-6-06, DK/-
IC Fabis True Tyson, NFO a 09 22, 11-5-01, DK/DK
GIC Killix Pippi, NFO a, 2-7-04, DK/DK
Nunchaku Yi Min, zwart (zilver) schildpad gemarmerd, 2004-12-16
CH Magoria's Red Devil, NFO d 09 22, 2001-10-29, SE/NL
IC Tassajara's Gorek, NFO n 09 23, 2000-01-11, SE/SE
IP EC Rockringen's Hoodoo Guru, DM, NFO n 09 22, 1998-08-20, SE/SE
SW'00'99 GIP & EC Tassajara's Mymla Tigrisdotter, DM, NFO n 09 24, 1998-11-26, SE/SE
Magoria's Poison, NFO f 22, 2000-05-01, SE/SE
EC Opatija's Big Boss, DM, NFO d 09 22, 1990-09-16, SE/SE
EC Fine Memory's Queen L, NFO n 09, 1998-10-31, SE/SE
Fine Memory's Action Skoatter, NFO ns 09 22, 2003-03-29, SE/NL
GIP Tassajara's TT, NFO n 09 24, 2002-06-14, SE/SE
IP & EC Mhorrses Whiskey, NFO d 09 23, 1998-08-01, SE/SE
SW'00'99 GIP & EC Tassajara's Mymla Tigrisdotter, DM, NFO n 09 24, 1998-11-26, SE/SE
GIP EC Pysida's Onyx, NFO a 09, 1997-02-08, SE/SE
IP EC Zolas Frej, DM NFO n 09 22, 1993-06-20, SE/SE
GIP EC Pysida's Jatzy, DM, NFO a 09, 1994-11-21, SE/SE
De ouders
De ouders zijn getest op...

Bendis' Erik Arne

Adobe reader bestandDNA getest: niet getest

Echografisch getest op hart en nieren:
niet getest

Nunchaku Yi Min

Adobe reader bestandDNA getest: niet getest

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (03-01-2006) en PKD normaal (03-01-2006)
Gecombineerd met de PKD test zijn de nieren van Mugje op 03-1-2006 beoordeeld op grootte en schors-/mergstructuur, de aspecten die een indicatie kunnen geven dat er mogelijk sprake is van CIN. Bij Mugje zijn er hierbij geen afwijkende aspecten gevonden die zouden kunnen wijzen op CIN.

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen met de dood als gevolg (daargaan bij de geboorte of wat later, maar steeds voor de leeftijd van ongeveer 14 maanden).
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede.
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.