• Emmaline van de Moeshoek
  • Henry Lee van de Moeshoek
  • Ziggy van de Moeshoek
  • Bolli van de Moeshoek
Nest 8

Geboren op 2.4.2014
ouders: Alfrodull's Moby (Moby) en Love Explosion's Mellon Collie (Porcelina)

Lang bleef het bij dromen, maar uiteindelijk is het er dan toch van gekomen: Porcelina (Love Explosion's Mellon Collie) is op 2 april 2014 bevallen van de 5 kittens van haar en Moby (Alfrodull's Moby).

Verdrietig genoeg is kitten Ronnie toen hij drie dagen oud was overleden als gevolg van een longontsteking, doordat hij tijdens de bevalling vocht in zijn longen had gekregen.

De kittens van het Muziek nestje zijn 10 jaar geleden geboren.

De kittens

Het nest

Over het nestthema Muziek

Omdat de vader van dit nest naar een muzikant is vernoemd (Moby), en de moeder naar een song (Mellon Collie And The Infinite Sadness van the Smashing Pumpkins) zijn de kittens naar een popsong vernoemd.

Bolli is op verzoek van zijn nieuwe eigenaren hernoemd. Hij kreeg bij zijn geboorte de naam Nomi en is daarmee vernoemd naar The Nomi Song van Klaus Nomi. Klaus Nomi was begin jaren 80 de cultfiguur van de New Wave-performancescene. De getrainde contratenor zong zowel popmuziek als opera's. Hij deelde het podium met David Bowie, Maria Callas was zijn vocale rolmodel. Zijn onmiskenbare stem, zijn bizarre outfits en het altijd wit geverfde Kabuki-gezicht maakten hem tot een icoon van zijn tijd.
Klaus Nomi was de volmaakte videoster, maar zijn ster stierf voordat videoclips mainstream werden op MTV. De internationale doorbraak kwam binnen handbereik toen Klaus Nomi in augustus 1983 een van de eerste bekende mensen die slachtoffer van aids werden.

Ziggy is vernoemd naar Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Ziggy Stardust is een personage, gecreëerd door de Britse muzikant David Bowie in het begin van de jaren '70. Het personage is iconisch in de glamrockwereld en is de hoofdpersoon van Bowie's album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars uit 1972. Dit album vertelt het verhaal van Ziggy: een buitenaardse rockster die naar de aarde komt om de boodschap te brengen dat de planeet nog slechts vijf jaar te gaan heeft. Hij zendt een boodschap van liefde en vrede uit, maar gaat uiteindelijk ten onder aan zijn eigen succes.
Ziggy Stardust and the Spiders from Mars

Henry Lee is vernoemd naar een nummer van Nick Cave and the Bad Seeds, waarin in een duet tussen Nick Cave en PJ Harvey het lot van Henry Lee wordt bezongen.
Henry Lee

Emmaline is vernoemd naar het nummer 'Emma' van Hot Chocolate, waarin Emma wordt bezongen en ook liefkozend Emmaline wordt genoemd.
Emma, Emmaline

Blogjes (laatste update 16.5.2014)
16.5.2014 Smullen
Vandaag stond er weer eens iets anders dan Carnibest en KVV op het menu: eendenhartjes. Ik geloof dat ze het wel lekker vonden! Alleen Ziggy liep na even geproefd te hebben weer weg.
Emmaline verraste me, zij eet nog amper vast voer want de melk van mama smaakt haar gewoon veel beter.
15.5.2014 Weer online!

Het is bijna niet te geloven, maar na 6,5 week verstoken te zijn geweest van internet en telefoon zijn we weer online! De kittenblogjes kunnen nu met meer regelmaat geplaatst worden, eindelijk!

NB Tegenwoordig heb ik alle vier kittens in mijn broek hangen of op schoot...
12.5.2014 Lief
Natuurlijk waren alle kittens van al mijn nestjes erg lief en leuk maar deze zijn toch wel heel bijzonder leuk. Het doet met denken aan Doppie toen hij klein was, ons eerste nestje.
Ik moet echt oppassen als ik door de kamer loop want ze komen met z’n allen achter me aan rennen en Henry Lee klautert zelfs in mijn broekspijp.

Dan moet ik op de grond gaan zitten en komen ze met z’n viertjes over me heen geklauterd.
Waarschijnlijk heeft dat toch te maken met dat ik ze bij heb moeten flessen (Doppie was ook een flessekind, hij is zelfs uitsluitend op het flesje grootgebracht omdat zijn moeder helemaal geen melk had). Ook Porcelina zelf is erg in haar voordeel veranderd door haar moederschap.

Voor twee van de katertjes komen er op 20 mei liefhebbers kijken. Waarschijnlijk zullen het Henry Lee en Ziggy gaan worden. Dat betekent dat Nomi nog op zoek is naar een liefdevol adres om naar te verhuizen als hij oud genoeg is.
Emmaline blijft voorlopig nog even on hold staan. Pas met een week of acht zal beter te beoordelen zijn hoe ze zal gaan uitgroeien. Voor nu is al te zien dat ze gemiddelde oorlengte en lengte van neusprofiel heeft. Broertjes Henry Lee en Ziggy zijn met de oren van hun vader uitgerust, wat groter dus.Dat het bij haar om een virus ging is wel bewezen. Gisteravond heeft Henry Lee overgegeven en vannacht Nomi, een paar maal. Ondanks dat blijven ze driftig spelen en zijn nog steeds redelijk aangekomen.
Ook Yasur van bijna 12 jaar oud is vandaag gaan overgeven en heeft last van zijn darmen. En dan ikzelf niet te vergeten, ook al last van maag en darmen. Het is een gezellige boel hier…
12.5.2014 Ziek
Emmaline was echt ziek dit weekend, het begon vrijdagnacht. Ze gaf continu over en had diarree.
Zelfs een drankje tegen de misselijkheid kon haar niet helpen. Met zulke jonge kittens is dat best eng want ook water hield ze niet binnen en dan loert al snel het spook van uitdroging om de hoek.


Maar gelukkig begon ze vanochtend na dat drankje op te knappen en een uurtje later heb ik haar wat melk gegeven en dat hield ze binnen. Even later zag ik haar bij haar moeder drinken.
Gegeten heeft ze nog niet vandaag maar ik vind vocht het belangrijkste en heb haar een paar keer wat milliliters melk gegeven. Ze is echt drastisch afgevallen, 61 gram in 2 dagen tijd.
Ik kan me niet voorstellen dat dit het gevolg kan zijn van de overschakeling op vast voer. Als het een virus is, verwacht ik dat de heren binnenkort ook wel aan de beurt zullen zijn, maar vooralsnog is daar absoluut niets van te merken. Waarvan dit filmpje getuigt.
8.5.2014 Emmaline
Eindelijk is dan ook Emmaline vlees gaan eten. Ik moest er wel een beetje Gourmet gold mousse door mengen anders blieft ze het niet. Maar op deze manier gaat het er grif in!
Niet alleen bij haar trouwens, Nomi, Porcelina en Benjamin vinden het ook wel erg lekker op deze manier.
4.5.2014 Het grote spelen is begonnen
Het grote spelen is begonnen. Het gaat allemaal nog een beetje ongecoördineerd, maar Ziggy en Henry Lee kunnen er ondertussen aardig wat van.
23.4.2014 Honger
Terwijl de rest verwachtingsvol zit te wachten op hun flesje (mama Porcelina heeft niet veel melk meer dus fles ik ze allen bij), weet Henry Lee iets beters: mee eten met mama van het bord Tinlo Barfmenu cattery...


20.4.2014 Uitbreker
En ja hoor: Zigster (zoals ik hem ook wel noem) heeft het voor elkaar. Juist hij, hij is namelijk het meest actieve ventje van het stel (ook niet zo vreemd dat hij afgelopen 24 uur wat minder is aangekomen na al die pogingen om uit te breken).
Het lijkt me beter dat ik morgen toch maar een stukje om de kittenbak ga afzetten zodat deze snuiters niet te ver van hun 'huis' kunnen raken!


19.4.2014 Ondernemingslust
Inmiddels is het een levendig stel geworden. Ze scharrelen door de kittenbak en proberen over de plank die ervoor staat heen te klimmen. Ze gaan ineens snel! Omdat ze dit nog niet lukt, gaan de heren al rechtop tegen de plank aan staan schreeuwen, net zo lang tot ik ze oppak en knuffel. Emmaline schreeuwt ook maar die doet de moeite niet om overeind te gaan staan, ik pak haar ook zo wel, hihi.
18.4.2014 Stipjes
Zit ik een heel verhaal af te steken over de stipjes op de neuzen van de kittens van Moby, blijken gisteren de stipjes van Henry Lee ineens verdwenen te zijn!


Nomi heeft op dit moment ook een zwart snorretje, mama Porcelina mag hun toetjes wel eens beter gaan wassen.
16.4.2014 Foutje
De gigantische groei in gewichten is verklaard: ik had in mijn digitale tabelletje een dagje overgeslagen met invullen. Aangezien ik daar gisteren nog niet achter was gekomen, heb ik Nomi en Emmaline dan ook niet bijgeflest.
Het is vandaag duidelijk te zien dat ze het bijflessen dus nog wel nodig hebben. En te horen ook, Emmaline lag echt te krijsen vanochtend toen ze me hoorde.
15.4.2014 En opnieuw verhuisd
En opnieuw verhuisd, dit moet dan dé plek zijn: de kittenbak. Nog steeds te weinig ruimte voor drie 'moeder'poezen dus Trulla moet helaas een groot deel van het etmaal in de ren met de katers verblijven, maar Porcelina, Nyana en de kittens passen er prima in.


Die verhuizing achtte ik noodzakelijk, omdat de kittens gisteren overdag maar 2 gram aangekomen waren en ik meer rust in hun verblijf toch wel wenselijk vond.

Toen ik ze vanochtend weer op de weegschaal zette kon ik mijn ogen niet geloven. Ik heb de weegschaal nog een keer uitgezet en weer aangezet maar de gewichten werden er niet anders om.


Vanmiddag toch nog maar eens met een andere weegschaal wegen, want nu zijn ze wel heel veel aangekomen!
13.4.2014 Weer een verhuizing

Nee, Porcelina is niet van kleur verschoten en Nyana is ook nog niet van haar kittens bevallen. Maar wel heeft ze sinds vandaag bedacht dat bij de kittens het dé plek is om te zijn. Dus propt ze zich met haar vette lijf steeds bij Porcelina en de kittens in de de reisbench. Aangezien ze ruim 6.5 kilo weegt is dat voor een kitten als die er onder komt te liggen niet zo heel erg fijn. Dus leek het me nu het moment om het hele spul naar de ruimere kittenbak in de computerkamer te verhuizen (waar ik ook nu nog ondanks dat ik geen internet heb toch het meeste van mijn tijd doorbreng).

Nou dat was duidelijk een stap te ver, Nyana vond het prima maar Porcelina weigerde om erbij te gaan liggen. Dus moet ik voor nu maar even met een compromis leven: de reisbench naast de kittenbak in de computerkamer.


Helemaal gerust is Porcelina er nog niet op, aangezien Scar hier ook altijd vertoeft. Maar het jagen achter Scar aan is de laatste dagen wat minder serieus geworden dus ik durf het wel aan.


Maar of mijn actie nou echt een verbetering is... Trulla vindt van wel!


Nu de website niet bijgewerkt kan worden is het misschien wel handig om hier ook de groeicurve te publiceren. Ze zijn inmiddels allen boven de 200 gram, 11 dagen jong vandaag. Het zijn geen supergroeiers maar ze groeien en dat is voldoende. Ook met zesjes slaag je tenslotte.

12.4.2014 Stipje
Nou dat is bijzonder, Henry Lee is zwarte plekjes op zijn neusleertje aan het ontwikkelen. Net als halfbroertje Mads uit het nestje van Nyana en Moby vorig jaar. Van Mads snapte ik dat, aangezien Nyana ook een randje zwart pigment aan haar neus heeft. Maar ook Moby heeft aan de vlekjes van Mads bijgedragen blijkt nu. Maar natuurlijk, oma Wendy (Godfather's Wind of Change) heeft ook pigmentvlekjes op haar neusleertje!


Henry Lee is op dit moment wel mijn favorietje. Makkelijk, rustig, en nieuwsgierig. Als ik Emmaline heb bijgevoed, krijgt Porcelina de rest van de kittenmelk op een schoteltje. En dat lust Henry Lee ook, al snel zie je dan dan kleine bolle koppie naast die van haar verschijnen om mee te drinken!
11.4.2014 Portretjes per kitten
Bij gebrek aan de mogelijkheid om mijn compleet bijgewerkte website online te zetten, heb ik vandaag deze kittenblog met terugwerkende kracht gevuld.

Voor vandaag dan nog een tractatie, vanochtend bij het wegen heb ik snel even portretjes geschoten van elk kitten.


Emmaline


Nomi


Henry Lee


Ziggy
10.4.2014 Groepsportretje
Dag 11 zonder internet en telefoon. Volgens mij gaat het nooit meer goed komen.
Met de kittens denk ik dan weer dat het goed gaat en een halve dag later weer van niet. Op dit moment zijn ze in ieder geval tevreden. Emmaline wilde vanochtend geen melk terwijl ze krap was aangekomen, dus ik ging met een rotgevoel naar mijn werk. Maar ze heeft vandaag de schade kennelijk toch weer ingehaald want ze was in twaalf uur 9 gram aangekomen. Nu was het Henry Lee die zijn tepel klaarblijkelijk aan haar had afgestaan want die was maar 3 gram aangekomen en lustte de geitenmelk die ik hem net gaf dan ook wel graag.

Emmaline en Nomi hebben nu ook beiden 1 oogje open, samen dus twee :-)
Op deze foto lag alles te pitten dus van de oogjes is niets te zien. Links Ziggy, midden Emmaline, rechts Henry Lee en onder (kontje links en koppie rechts) Nomi.

9.4.2014 Oogjes open
Vanochtend waren de gewichtjes niet helemaal zo goed, maar wetende hoe weinig ze gisteren overdag aangekomen waren hebben ze het vannacht heel goed gedaan. En vandaag ook weer, alleen Emmaline had echt nog weer 2 ml nodig en dat ging er grif in. Henry Lee en Ziggy keken me vanmiddag met hun ronde kraaloogjes aan toen ik ze optilde, beide oogjes wijd open bij deze heren!

Toch nog een mooi verjaardagskadootje voor me, al had ik stiekem gehoopt op het ultieme kado:
internet en telefoon.
8.4.2014 Verhuisd
Dag 9 zonder internet en telefoon, dus ik blog maar braaf 'op het droge' door.
Vandaag voor het eerst weer naar het werk gegaan, dat moest er toch een keer van komen. Gisteren had ik nog een dagje respijt want ik moest thuisblijven voor de technicus van de Deutsche Telekom die zou komen. Nou hij kwam (in tegenstelling tot vorige week toen ik voor niks heb zitten wachten) maar het probleem is nog steeds niet verholpen.

Toen ik vanmiddag thuis kwam was er grote onrust bij Porcelina en de kittens. Ze ging steeds op ze liggen met groot gegil als gevolg en ze wilde ook niet rustig blijven liggen. Dat is ook niks die iglo dus de grote reisbench verplaatst naar de plek van de iglo en daar een warm holletje in gemaakt. De kittens erin gelegd en ja hoor, het werd graag door Porcelina geaccepteerd. En alles is nu rustig.
Hoe simpel kan het zijn. De volgende stap is de bench naar de kamer verhuizen, want in de hal is het geen goede plek voor jonge kittens. Maar ja, in de kamer huist Scar en Porcelina ziet sinds een paar weken een grote bedreiging in Scar.
Met als gevolg vechtpartijen waardoor Scar de kamer niet meer uit durft en ik hier met twee kattenbakken zit (want mevrouw wil natuurlijk wel gescheiden poepen en plassen... en de rest maakt er gelijk ook grif gebruik van).

De gewichten vandaag 16 tot 10 gram aangekomen, ik heb Emmaline wel bij moeten voeden. Vandaag in 10 uur tijd ook maar 3 gram aangekomen, dus bij het thuiskomen 2 ml bijgeflest en dat ga ik vanavond voor het slapen gaan ook nog even doen. Zo gretig als vanochtend was ze niet, ik denk dat de kittens (en Porcelina) een zware dag hebben gehad zonder mij in de buurt om Porcelina
zekerheid te geven.
7.4.2014 Geen spannend nieuws (dus goed nieuws)
Nou vandaag weer vanaf half acht paraat in de hoop dat de techneut van de Telekom nu wel op het afgesproken tijdstip zal gaan komen (tussen 8.00 en 14.00 uur vandaag).

De kittens zijn naar tevredenheid aangekomen. Nomi 20 gram maar die heb ik gisteren wel 3 ml bijgeflest; Ziggy 14 gram, Henry Lee 16 gram en Emmaline 13 gram.

Ondertussen blijven ze wel gillen zodra Porcelina opstaat, wat het er voor haar niet makkelijker op maakt.
6.4.2014 Nieuwsupdate
Dag 7 zonder internet en telefoon. Dat begon zich wel te wreken en ik maakte me ernstig zorgen over de kosten die ik maakte door toch af en toe met mijn mobiel zonder internetbundel online te gaan (buiten langs te weg om bereik te hebben, of midden in de nacht). Op zo'n smartphone heb je dan niet in de hand wat er gebeurt en worden ook vrolijk alle apps bijgewerkt naar de nieuwste versie. Niet echt iets waar ik nu de prioriteit aan geef.

Dus, vandaag naar Schoonebeek gereden om een katerbroekje op de bus te doen en gezellig midden in het centrum de auto geparkeerd om anderhalf uur op mijn mobiel op het abonnement met onbeperkt internet te online te gaan :-) Wat minder gezellig was, is het uitzicht op de kat die kennelijk eerder die ochtend aangereden was. Ze was al uren dood aan de ogen te zien en ik heb haar wat van de weg geschoven zodat er niet over haar heen zou worden gereden. Niet dat dat nog iets zou hebben uitgemaakt, maar toch. Een half uur later is ze opgehaald door wat ik denk dat de eigenaar was. Verdrietig hoor.

De kittens bleken vanochtend bij het wegen meer dan 10 gram aangekomen te zijn, reden om tevreden te zijn! Ik had gisteren Henry Lee twee keer bijgeflest, vandaag 11 gram erbij voor hem. Misschien dat ik hem zo toch nog een keer tussendoor moet wegen om te bepalen of ik hem nog een keer zal flessen. Nomi had ik eergisteren geflest en gisteren niet, 12 gram erbij gisteren maar hij was erg onrustig vandaag dus heb ik hem nog 1 ml gegeven vanochtend. Als het aan hem lag was dat niet genoeg. Ze zijn sowieso geen relaxte kittens. Zodra Porcelina opstaat beginnen er een paar te gillen, vooral Emmaline. Zodat ze snel teruggaat en er niet aan toekomt om zelf eens rustig te eten.Vandaag ook wat foto's van de kittens gemaakt en aan de galerij toegevoegd. Dit hierboven is Nomi, ik benieuwd hoe hij uit gaat groeien. Zwart smoke vind ik prachtig.
5.4.2014 Ronnie gaat naar huis...
Katertje Ronnie bleef wat reutelen. Hij leek bij de bevalling vocht in zijn longen te hebben gekregen, maar uitzwaaien en slijm afzuigen hielp helaas niet om het reutelen over te laten gaan. Hij leek ook weinig zuigkracht te hebben, dus heb ik probeerd om hem wat Farmfood No.1 (geitenmelk voor puppies en kittens) te geven maar hij accepteerde het niet. Het liep gelijk zijn bekje weer uit. Ook met sondevoeding wilde het niet echt lukken. En dat was ook te zien aan zijn gewicht.

Gisteren begon hij af te vallen en lag hij er met koude voetjes een beetje apatisch bij, af en toe onbedaarlijk piepend met zijn zwakke stemmetje. Hij had ook wat afscheiding uit zijn neusje.

's Avonds werd duidelijk dat hij het niet zou gaan redden en heb ik hem in een fleecedekentje bij me genomen om Porcelina de wanhoop van hem niet te kunnen sussen te besparen. Ik heb hem opgewarmd en toen ontspande hij zich.

Op 4 april 2014 om 23.25 stopte de bus en is Ronnie naar huis gegaan.

Ik heb hem begraven onder de grote eik met de oude witte stokroos en als ik nu uit het raam kijk, kan ik zijn grafje met de schelpen zien. Voor altijd bij ons, rust zacht Ronnie... Alle keren dat ik aan jou terug denk zal de maan van zilver zijn.
"Het ging een tijdje slecht, maar dat is nu voorbij...
Ronnie gaat naar huis."
Ronnie van de Moeshoek
2 april 2014 - 4 april 2014 †


Ronnie is overleden aan de gevolgen van een longontsteking.
4.4.2014 De namen van de kittens zijn bekend
Het houdt nog niet over met de kittens en Porcelina. De kittens komen amper aan en Porcelina waste ze niet. Dat is wel nodig voor ze om van hun poepjes en plasjes afgeholpen te raken, dus heb ik het vandaag maar gedaan met vochtige watjes. Ik heb ze expres in het mandje laten liggen als ik dat deed (het was hard nodig), zodat Porcelina zou zien wat er dan gebeurt. En ja hoor, ze heeft het door en doet het nu zelf.

Verder zorgt ze wel slecht voor zichzelf, ik denk echt dat de bevalling veel van haar heeft gevergd. Echt schoon is ze nog steeds niet en ze eet amper. Wil ook niet graag van de kittens weg. Ik had nog 1 blikje Animonda Carny Ocean en op het kwarteleitje na ging dat er vlug in. Ook Felix Elke Dag Feest eet ze wel maar dat vind ik toch niet echt ideaal voer voor een zogende poes om aan te sterken na de bevaling. Gelukkig accepteert ze wel Nutrigel en geitenmelk, dat is tenminste iets. Een eetlepel ontdooide Kipmix van Kiezebrink ging er ook nog met moeite in.

Aangezien van zowel Moby als Porcelina de namen ontleend zijn aan muziek, zullen ook de kittens een naam krijgen die aan muziek is ontleend. Ik had al wel 20 poezennamen achter de hand, genoeg vrouwen die in de muziek bezongen zijn. Maar mannen een stuk minder. En laten er nu 4 katertjes geboren zijn en maar 1 poesje... Dat werd een hersenkraker, zonder internet om op te zoeken.
Vanzelfsprekend kwam ik voor de katertjes dus uit op namen uit de muziekcollectie van Rob.

Kitten 1: Nomi van de Moeshoek. Een zwart smoke met wit katertje van 70 gram.
Nomi ontleent zijn naam aan 'The Nomi Song' van Klaus Nomi

Kitten 2: Ziggy van de Moeshoek. Een zwart gemarmerd met wit katertje van 80 gram.
Ziggy ontleent zijn naam aan 'Ziggy Stardust' van David Bowie

Kitten 3: Ronnie van de Moeshoek. Een zwart zilver gestreept met wit katertje van 75 gram.
Ronnie ontleent zijn naam aan 'Ronnie gaat naar huis' van Spinvis.

Kitten 4: Henry Lee van de Moeshoek. Een zwart gestreept katertje met wit van 78 gram.
Henry Lee ontleent zijn naam aan 'Henry Lee' van Nick Cave & the Bad Seeds.

Kitten 5: Emmaline van de Moeshoek. Een zwart gemarmerd poesje van 76 gram.
Emmaline ontleent haar naam aan 'Emma (Emmaline)' van Hot


Emmaline staat voorlopig op 'on hold'. Er was veel vraag naar een poesje uit deze combinatie en ik wil de geïnteresseerden eerst de gelegenheid geven om aan te geven of ze nog belangstelling hebben nu kleur en patroon bekend zijn.
De katertjes zijn op dit moment allen nog beschikbaar om naar liefhebbers te verhuizen als ze oud genoeg zijn.
2.4.2014 De kittens van Porcelina en Moby zijn geboren!
Precies op de verwachte datum van 2 april 2014, is Porcelina bevallen van 5 kittens.
Het ging niet helemaal van een leien dakje. Porcelina is een nogal onzekere poes en ook nu bleek dat. Ze wist niet goed waar ze haar kittens het beste kon laten en is tijdens de uren van haar bevalling van mand naar mand verhuisd. Uiteindelijk koos ze de in mijn optiek slechtste optie: het iglootje dat de miskoop van 2013 was en in de hal staat. Misschien een logische keuze gezien het feit dat de hal een strategische plek is om alles wat in- en uit gaat in de gaten te kunnen houden, maar ik in de hal nooit stook en het dus normaal gesproken flink kil is.
Maar ja ik had toen ze in de hal begon te bevallen direct vloerverwarming en alle radiotoren open gedraaid, dus nu is het in het iglootje wel heel erg warm voor haar :-( Uiteraard staat de verwarming inmiddels op het laagste pitje.

Het eerste katertje werd geboren om 8:45 uur, het vierde om 11:25 uur. Het poesje liet er een gepaste tijd overheen gaan voor haar komst aangekondigd kon worden: zij werd om 15:55 uur geboren.
De kittens zijn erg klein, maar wel voldoende ontwikkeld en dus is er geen reden om direct zorgen over te maken. Zulke lichtgewichten heb ik hier alleen nog niet eerder meegemaakt: tussen de 70 en 87 gram. Twee van de vijf zijn al wat aangekomen (ja de twee eerstgeborenen dus dat is logisch), de andere drie moeten nog even wat beter hun best gaan doen.

Wat ik als bijzonder heb ervaren, is dat Porcelina op een hele oorspronkelijke manier beviel: gehurkt. Daar waar mijn andere poezen liggend op hun zij bevielen.
Aangezien staand bevallen niet in een mandje kan (dan kan je je niet goed afzetten op de grond), werd de bevalling voor de kittens wel heel letterlijk een bevalling, met de nadruk op val (op de grond). Maar voor Porcelina was dit een prettige manier, zo kon ze goed kracht zetten en kwamen de kittens na slechts enkele persweeën.
Desondanks was het in totaal behoorlijk zwaar voor haar, ik denk ook emotioneel gezien want ze leek niet goed te weten wat haar overkwam.
Porcelina is daarom nu nog erg moe, aan zichzelf of de kittens wassen is ze nog niet toegekomen. Als ik bij haar wegloop rent ze me achterna, twijfelend tussen mij te volgen of naar haar roepende kittens te gaan. Maar als ik ben daar waar zij me kan zien, dan ligt ze rustig met haar pootjes vooruit gestrekt zodat de kittens goed kunnen zogen.
Toch moest ik haar af en toe alleen achter laten, aangezien ik door een DSL-storing al dagenlang geen internet of telefoon meer heb en mijn mobiel in en rond het huis geen ontvangst heeft. En er toch een afspraak met een techneut van de netwerkbeheerder geregeld moest gaan worden na 3 dagen tevergeefs te hebben gewacht op de oplossing die door de provider was beloofd.

Terug naar de kittens: het zijn prachtkittens, alle vijf. Ik vind ze qua kopje stuk voor stuk op Porcelina lijken. En Emmaline ook qua lijf: mooi lang en pezig, maar daarbij heeft ze jammer genoeg wel wat ingeboet op de lengte van haar profiel.

Twee katertjes kwamen niet geheel zonder problemen op de wereld. Kitten nummer drie reutelt wat en nummer vier kwam blauw aangelopen op de wereld. Hij leek dood, maar ik heb hem door hartmassage en op te wrijven met ruwe handdoeken toch op gang weten te krijgen. Wat een geluk dat ik bij de keizersnede van Mijntje geleerd heb gekregen hoe een niet-ademd kitten te reanimeren!

Dit zijn ze dan.
Fotogalerij (laatste update 6.7.2014)
Groeicurves (laatste update 12.7.2014)

Het kan zijn dat de browser de afbeeldingen niet ververst. Op pc en notebook: druk op ctrl-F5 om de foto's te verversen.

Groeicurve

Groeicurve Bolli van de Moeshoek Groeicurve Ziggy van de Moeshoek Groeicurve Henry Lee van de Moeshoek Groeicurve Emmaline van de Moeshoek

Stamboom kittens
Totale inteelt = 3.71% en Polaris = 17.10% (bron: Pawpeds)
IC Alfrodull's Moby, zwart gestreept, 2012-09-16
SC Nunchaku Alexander, NFO d 09, 17-3-06, NL/NL
EC Elkington's T-Rex, NFO n, 24-4-04, DK/-
EC Kaninus' Batman, NFO n 22, 28-4-03, DK/DK
Elkington's Phoebe, NFO n 09 23, 27-5-02, DK/-
Godfather's Wind of Change, NFO g 09, 27-12-02, FI/DK
GIC Sakeena's Oscar Wilde, NFO n 09, 16-2-01, DK/FI
EC Godfather's Reet Petite, DM, DVM, NFO g 09, 18-8-01, FI/FI
CH Zimexis Mistral's Fauve, NFO f 09 24, 24-3-04, SE/NL
EP EC Tassajara's Mr Warsteiner, NFO n 24, 13-11-02, SE/SE
IP & EC Mhorrses Whiskey, NFO d 09 23, 1-8-98, SE/SE
SW'00'99 GIP & EC Tassajara's Mymla Tigrisdotter, DM, NFO n 09 24, 26-11-98, SE/SE
SW'02 EC Aristo Limaz Shiva Shandra, NFO g 24, 18-6-02, SE/SE
EC Aristo Limaz Salem Stixx, NFO e 09 24, 17-10-99, SE/SE
IC Mighty Claw's Pocahontas, DM, NFO f 09 22, 1-3-01, SE/SE
Love Explosion's Mellon Collie, blauw zilver gemarmerd met wit, 2009-11-17
Silver Santana av Myre, NFO ns 23, 24-11-96, NO/NL
EC Putchi Two av Hulder, NFO n 09, 27-11-92, NO/NO
EP EC Truls av Bolke, DM, NFO n 09 23, 15-12-87, NO/NO
EC Mafalda av Hulder, NFO n 09, 17-3-88, NO/NO
GIC Tia Maria av Myre, NFO fs 23, 1-12-92, NO/NO
EC Pan's Silver Zodiac, NFO ns, 8-2-90, NO/NO
IC Ollendorff's Dione, NFO f 23, 9-11-90, NO/NO
Love Explosion's Mistique Mozaïque, NFO f 09 63, NL/NL
Wonderwoods Makoré, NFO d 22, 20-4-04, SE/NL
CH Blecktrummans Blue Tiger, NFO a 24, 21-4-03, SE/SE
GIC Kickapoo's Catching the clouds, NFO ds 22, 4-7-02, SE/SE
Lisjöskogen's Hynish Husky, NFO f 09, 10-1-04, SE/NL
Trollgumman's Bregottie, NFO n 09 22, 20-5-02, SE/SE
EC Skogsrået's Acantha, NFO f 09, 24-4-97, SE/SE
De ouders
De ouders zijn getest op...

Alfrodull's Moby

Adobe reader bestandDNA getest: Vrij (N/N) van GSD-IV en PKdef (17-3-2017)

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (Rob Gerritsen, 17-12-2014; Rob Gerritsen, 30-10-2015; Anne-Marie-Reinders, 14-2-2018),
PKD normaal (Rob Gerritsen, 17-12-2014; Anne-Marie Reinders, 14-2-2018) en
CIN normaal (Anne-Marie Reinders, 14-2-2018)'

Love Explosion's Mellon Collie

Adobe reader bestandDNA getest: Vrij (N/N) van GSD-IV en PKdef (8-7-2014)

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (17-12-2014) en PKD normaal (17-12-2014)
Gecombineerd met de PKD test zijn de nieren van Porcelina op 17 december 2014 beoordeeld op grootte en schors-/mergstructuur, de aspecten die een indicatie kunnen geven dat er mogelijk sprake is van CIN. Bij Porcelina zijn er hierbij geen afwijkende aspecten gevonden die zouden kunnen wijzen op CIN.

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen met de dood als gevolg (daargaan bij de geboorte of wat later, maar steeds voor de leeftijd van ongeveer 14 maanden).
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede.
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.