• Opperdoes van de Moeshoek
  • Krieltje van de Moeshoek
  • Opperdoes van de Moeshoek
Nest 18

Geboren op 10.7.2019
ouders: Wild Cat's Buffalo Springfield (Buffalo) en River's Village Fergie (Fergie)

Tja, hoe leg je zoiets uit.
Zeven kittens, één geboortedatum, één moeder en zoals het er nu uitziet twee vaders.

Fergie had altijd al aantrekkingskracht op alle mannen in huis. Castraat of niet, alleen haar pa Moby zag enkel een leuk speelmaatje in haar, bij de rest van de heren deed ze het mannelijk hart flink sneller slaan.

Toen ze vijf maanden was, werd dit steeds sterker en ondanks dat ze niet krols leek voelde ik me genoodzaakt om haar apart te houden van Buffalo. Een heel gedoe, als ik naar mijn werk was zij samen met Sweetie en Doortje in de woonkamer en als ik thuis was, Buffalo in de badkamer en de woonkamergangers in de rest van het huis en de achtertuin bij Moby (vol in de suprelorin periode) en Benjamin (niet meer vruchtbaar geworden na de laatste suprelorin van 3 jaar terug). Oeps...

Op een dag kwam ik laat en moe thuis, dus die wisseltruc zat er die dag niet meer in. Daarom gelijk met twee handen vol met borden natvoer de woonkamer in. Roef, Fergie eruit en in het moment dat ik dacht "wat moet ik doen, borden onmiddellijk op de grond zetten betekent dat de rest er op aanvalt, of borden eerst in de keuken zetten en Fergie dan pakken" was het al gebeurd. Buffalo erop en 1 keer knipperen met mijn ogen en ze draaide zich om, om hem een mep te verkopen.
Geen kreet of gerol dus de 3 weken daarna hanteerde ik struisvogelpolitiek, in de hoop dat het mis geweest was. Maar na drie weken voelde ik het al bij het oppakken: stevige tepels die door haar vacht heen priemden. Fergie was zwanger. De dierenarts kon dit beamen. Ik koos ervoor om haar de kittens te gaan laten krijgen. Al zou dat een inteeltpercentage van 15,6% inhouden.De kittens van Fergie

Op 10 juli 2019 schonk Fergie het levenslicht aan maar liefst 7 kittens. Al was het een gemakkelijke bevalling, met zo'n aantal toch een hele prestatie en na afloop een zeer vermoeide Fergie. Al was ik dat ook, toch niet vermoeid genoeg om te constateren dat er alleen black tabby kittens geboren waren, waarvan 2 poesjes. Dit terwijl genetisch gezien de poesjes uit deze combinatie tortie tabby poesjes hadden moeten zijn.
Benjamin dus toch vruchtbaar en de vader van tenminste 2 van de kittens? Na vijf poezen meerdere malen leeg te hebben gelaten?

Al met al moet er dus van twee vaders uit worden gegaan, waarvan Buffalo met 99% zekerheid de vader van Opperdoes is (want die is net als Buffalo met wit, Benjamin en Fergie zijn zonder wit) en Benjamin met 99% zekerheid de vader van tenminste 2 van de kittens namelijk Parel en Inova.
Uiteraard zal dit als ze wat groter zijn via DNA worden vastgesteld voor alle kittens, ook van die waarvan de vader nu al duidelijk lijkt te zijn. Want als je als fokker eenmaal hebt verzaakt en een oepsnest hebt laten gebeuren, dan is daarna zorgvuldigheid extra belangrijk.Parel van de Moeshoek

Van 7 kittens bevallen is niet niets, en 7 kittens zogen en billen poetsen ook niet. Fergie heeft het er maar druk mee, gelukkig wordt ze met het poetsen geholpen door medemamma Sweetie (van nest 16). Echter aan extra melk kan die haar ook niet helpen. De melk van Fergie kwam maar langzaam op gang en er moest 24 uur per dag bijgevoed worden.

Op dag drie werd Parel plotseling ziek en stopte met drinken. Ook met sondevoeding heb ik haar er niet door weten te trekken, tegen longontsteking op zo'n jonge leeftijd is slecht te vechten.

Pareltje is op 15 juli om 2:05 uur over de regenboogbrug gegaan.

Dit is de zwarte zijde van het fokken. Ik heb weer net zoveel tranen gestort als in 2006 na het verlies van de eerstgeborene van de cattery, kleine Roos.
Rust zacht mooie Parel...

14.9.2019
De uitslagen van de ouderschapstesten zijn bekend!
De vader van Opperdoes (Siep) en Krieltje is Wild Cat's Buffalo Springfield (nest 18)
Marivon Benjamin is de vader van King Edward (Eddie), Eigenheimer (Iggy), Inova en Bintje en natuurlijk ook van Parel (nest 17).

De kittens van het Piepers II nestje zijn 5 jaar en 0 maand(en) geleden geboren.

De kittens

Het nest

Over het nestthema Piepers II
Kittens waarvan de mama in het begin nog niet veel melk heeft laten van zich horen en dat deden ze dan ook, vandaar het thema 'Piepers' (aardappels).
Blogjes (laatste update 14.9.2019)
14.9.2019 De uitslagen van de ouderschapstesten zijn bekend!
De vader van Opperdoes (Siep) en Krieltje is Wild Cat's Buffalo Springfield.
Marivon Benjamin is de vader van King Edward (Eddie), Eigenheimer (Iggy), Inova en Bintje (en natuurlijk ook van Parel).
9.9.2019 8,5 week oud

Wat vliegt de tijd. De Piepers maken samen met de Snoepjes huis en tuin onveilig. Ze eten 2 kilo Carnibest per dag met z'n 11-en (een beetje meegeholpen door wat volwassenen) en gelukkig ook steeds meer brokjes. Alleen Siep (Opperdoes) weigert die steevast. Zijn aanstaande mensen zullen op de proef worden gesteld als het gaat om zijn eetgedrag! Hij loopt met mij mee naar de keuken als er het verkeerde merk vlees op het bord ligt en maakt me daar met piepstem duidelijk dat hij Carnibest lieft en geen Tinlo Barfmenu.

Eddie (King Edward) is samen met Bintje de grootste van het nest om te zien, ondanks dat Iggy (Eigenheimer) in gewicht onderhand ook bijna niet meer voor hen onder doet.

Iggy (Eigenheimer) is nog steeds een echte pieper van het nest. Hij wil graag in de tuin en als de achterdeur dicht is laat hij met luide stem horen dat hij eruit wil.

Krieltje die samen met Inova gaat verhuizen, is inmiddels aardig zijn achterstand aan het inhalen. Al kan hij rare capriolen uithalen, hij is nog steeds een rustig en bedaard kitten.

Inova is de stuiterbal van het nest. Daar waar de anderen al lang liggen te slapen, is zij nog in de weer met de Snoepjes die al net zo druk zijn als zij.

Binty (Bintje) is net als Krieltje heel rustig van aard. Hij blijft de minst opvallende van het stel, niet zozeer in uiterlijk want hij ontwikkelt zich veelbelovend met een prachtig profiel en een indrukwekkende boning.

11.8.2019 4,5 week oud alweer!

De Piepers lopen volop door de huiskamer, en in het geval van Siep (Opperdoes) zelfs door de hal. De meesten eten al goed Carnibest, de één iets meer dan de ander.

Eddie (King Edward) is de tientonner van het stel. Hij is groot en zwaar gebouwd, maar niet dik. Dat was hij aanvankelijk wel en door zijn dikke buik ging het op zijn achterpootjes staan niet makkelijk af. Dat is gelukkig verleden tijd en hij stapt inmiddels goed op vier poten rond.

Iggy (Eigenheimer) is de ene echte pieper van het nest. Hij is vocaal ingesteld. Hoor je ergens een piep, dan is het Iggy. Ondanks dat is hij niet bang maar ondernemend en mensgericht. Dat laatste zijn ze overigens alle 6. Zijn omzwervingen in de kamer start hij nooit zonder de mens even begroet te hebben (op schoot klimmen als je op de grond zit).

Siep (Opperdoes). Tja Siep, wat kan je daar over schrijven. Hele boeken! Siep is in alles wel 3 of 4 dagen voor op de rest. Hij is een knuffel eerste klas en slaapt 's nachts in mijn nek of onder mijn kin.

Krieltje is degene waar iedereen die hier komt voor valt. Met zijn aandoenlijke ronde koppie en mijlenver achter op de rest in ontwikkeling. Maar zo lief en een heerlijk rustig en makkelijk karakter, net als zijn moeder.

Inova is het enige meisje van het stel. Ze is ondernemend, actief, en kan al rennen als de beste. Waarschijnlijk ook omdat ze niets te dik is en geen extra last mee hoeft te slepen.

Binty (Bintje) is net als Krieltje heel rustig van aard. Hij is ondernemend maar doet dat in zijn eigen tempo. Hij komt graag een knuffel halen, maar zet zichzelf nooit op de voorgrond.

31.7.2019 Het avontuur van Siep en De Tent
Siep en De TentHet groeien gaat best naar wens en steeds meer kittens durven het aan om het nest te verlaten en op het matras dat er voor ligt te gaan wandelen.
Klik op de foto van Siep om het avontuur van Siep en De Tent te bekijken.
29.7.2019 2,5 week oud

29.7.2019
De Piepers zijn inmiddels 2,5 week oud.
Inmiddels heeft mama bijna genoeg melk voor allemaal (dagelijks heeft afwisselend Krieltje, Inova en Eigenheimer pech) en groeien ze gemiddeld gezien naar verwachting. Eddie en Binty zelfs boven verwachting.

Fotogalerij (laatste update 20.10.2019)
Groeicurves (laatste update 9.11.2019)

Het kan zijn dat de browser de afbeeldingen niet ververst. Op pc en notebook: druk op ctrl-F5 om de foto's te verversen.

Groeicurve

Groeicurve Opperdoes van de Moeshoek Groeicurve Krieltje van de Moeshoek

Stamboom kittens
Totale inteelt = 15.60% en Polaris = 13.00% (bron: Pawpeds)
World Ch. Wild Cat's Buffalo Springfield, gedetermineerd als red shaded silver / white, 2016-03-18
IC Alfrodull's Moby, NFO n 23, 16-9-12, NL/DE
SC Nunchaku Alexander, NFO d 09, 17-3-06, NL/NL
EC Elkington's T-Rex, NFO n, 24-4-04, DK/-
Godfather's Wind of Change, NFO g 09, 27-12-02, FI/DK
CH Zimexis Mistral's Fauve, NFO f 09 24, 24-3-04, SE/NL
EP EC Tassajara's Mr Warsteiner, NFO n 24, 13-11-02, SE/SE
SW'02 EC Aristo Limaz Shiva Shandra, NFO g 24, 18-6-02, SE/SE
Cio Cio San's Blawhire Busanova, NFO fs 01 21 62, 12-7-13, NL/NL
Anders II Leoncio, NFO n 09 23, ES/NL
Arizona Leoncio, NFO w 62, 20-11-07, ES/ES
Ninfula Artemisa, NFO n 09 23, ES/ES
Cio Cio San's Aneya Ayoka, NFO gs 02 21, NL/NL
Ulvborgen's Goldrush, NFO d 09 24, 13-11-03, SE/-
Cio Cio San's Sølv Chinou, NFO ns 03 23, NL/-
Ch. River's Village Fergie, zwart gestreept, 2018-09-13
IC Alfrodull's Moby, NFO n 23, 16-9-12, NL/DE
SC Nunchaku Alexander, NFO d 09, 17-3-06, NL/NL
EC Elkington's T-Rex, NFO n, 24-4-04, DK/-
Godfather's Wind of Change, NFO g 09, 27-12-02, FI/DK
CH Zimexis Mistral's Fauve, NFO f 09 24, 24-3-04, SE/NL
EP EC Tassajara's Mr Warsteiner, NFO n 24, 13-11-02, SE/SE
SW'02 EC Aristo Limaz Shiva Shandra, NFO g 24, 18-6-02, SE/SE
Gallifrey's Hera Agathon, NFO n 22, 14-9-14, HU/NL
SC Zimexis Ianto Jones, NFO n 22, 6-10-12, SE/HU
CH Dalkullans Alf Alfa, NFO n 09 24, 15-3-11, SE/SE
NC's Angie, NFO g 03 22, 13-5-11, SE/SE
IC Hedda des Chênes d'Or, NFO n 09 24, 31-5-12, FR/HU
EC Alvar vom Egert, NFO nt 22, 5-3-09, DE/FR
IC StarsHollow's Dylisia, NFO n 09 24, 3-8-05, SE/FR
De ouders
De ouders zijn getest op...

Wild Cat's Buffalo Springfield

Adobe reader bestandDNA getest: Vrij (N/N) van GSD-IV en drager van PKdef (N/K), getest op 23-11-2016.
Dat dit voor hem en zijn geplande nageslacht geen gevolgen heeft, en hoe dat komt kan je HIER lezen.

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (Anne-Marie-Reinders, 22-3-2017, 13-3-2019, 6-10-2021),
PKD en CIN normaal (Anne-Marie-Reinders, 22-3-2017, 13-3-2019, 6-10-2021)

River's Village Fergie

Adobe reader bestandDNA getest: Vrij (N/N) getest van GSD-IV en PKdef (20-12-2018)

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (13-01-2021 en 06-12-2023),
PKD en CIN normaal (13-01-2021 en 06-12-2023)

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen met de dood als gevolg (daargaan bij de geboorte of wat later, maar steeds voor de leeftijd van ongeveer 14 maanden).
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede.
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Donatie goed doel: Jochemstichting

Per verkocht kitten uit onze cattery doneer ik minimaal € 10,00 per kitten aan een goed doel. Het doel dat ik bij dit nestje heb uitgekozen is Jochemstichting.
Lees meer...

Wat doet de Jochemstichting? De Jochemstichting zet zich in voor verwaarloosde en/of gevonden dieren: van kittens zonder of met moeder tot aan senioren die na een leven lang zwerven door lichamelijke gebreken het zwerversbestaan niet meer aan kunnen.
Ook dieren waarvan eigenaren de medische kosten niet kunnen betalen en toch nog een tweede kans verdienen, vangt de stichting op. Zodra de dieren weer gezond zijn worden ze gecastreerd/gesteriliseerd, gechipt, getest op kattenaids/ leukemie en krijgen ze een vaccinatie. Wanneer ze dit allemaal hebben doorstaan, zijn ze klaar voor adoptie. Aan de adoptie van een katje uit de Jochemstichting zitten geen kosten verbonden. En daarom is elke gedoneerde euro zeer welkom.