Basisuitrustingom in huis te hebben alvorens het kitten arriveert

Wat is er belangrijk dat u al in huis heeft voordat het kitten in uw Tristanhuishouden wordt opgenomen?

  • Een reismand, waarin u het kitten veilig kunt vervoeren.
  • Een kattenbak en kattenbakvulling.
  • Een waterbakje en een voerbakje. Dit kan van eenvoudig tot super deluxe.
  • Kittenvoer, het liefst dat wat het bij de fokker al gewend is.
  • Wat speeltjes en een krabpaaltje of plank, waaraan het de nagels kan scherpen (onder het motto van: liever daaraan dan aan de bank)
  • Een veilig en warm plekje om te slapen.
De reismand

Mugje test een kunststof reismand uitOp bijgaande foto is het meest standaard model te zien, dat in delen uit elkaar kan en bij elke dierenwinkel in diverse kleuren en merken verkrijgbaar is. Let bij deze mandjes wel goed op dat de sluitingen goed dicht zitten, voor het geheel op straat uit elkaar valt en het kitten er vandoor gaat. Vliegkennels zijn doorgaans stukken degelijker, echter ook vele malen hoger geprijsd.Reismand van riet

Er zijn ook rieten reismanden verkrijgbaar. Deze zijn doorgaans ook iets minder stevig dicht te maken en ook minder goed te ontsmetten indien dit nodig zou zijn. Ook past een volwassen Noorse boskat (zeker een kater) vaak niet meer in een dergelijke mand.

Tenslotte zijn er stoffen reistassen, tassen die lijken op een soort van sporttas met gaas, en tassen waarin je de kat met een tuigje vastzet en waar deze met het kopje Reistas voor katten, dit exemplaar is bij elkaar te sparen via de streepjescodes van Gourmetverpakkingendoor naar buiten kan om vrij mee te kunnen kijken waar de reis naar toe leidt. Dat deze laatste tassen nog niet zo geschikt zijn voor lenige watervlugge jonge kittens die zich nog heel makkelijk uit een tuigje kunnen wurmen, hebben we al eens meegemaakt.

 

De kattenbak

Er zijn vele modellen kattenbakken in de handel: al dan niet met kap, deurtje en/of luchtfilter.  Hou er rekening mee dat om het kitten te leren wat zijn of haar nieuwe bak is, het nodig kan zijn die kap er de eerste dagen van af te houden. Hier in huis zijn zowel bakken met als zonder kap, en met en zonder deurtje. Zodat de kittens aan alle soorten bakken wennen. kattenbakken met kap

Er zijn diverse soorten grit in de handel. Gewoon grofkorrelig kleigrit, klontvormend kleigrit (bentoniet), korreltjes op basis van plantaardige vezels, geperste houtkorrels of silicagelkorrels. Onze kittens zijn van huis uit gewend aan klontvormend grit en klontvormend korrels op basis van plantaardige vezels. Mocht uw kat of kitten zijn behoefte naast de bak doen, probeer dan eens een ander soort kattenbakvulling uit.

Soorten kattenbakvulling

bentoniet kleikorrels
klontvormend, niet biologisch afbreekbaar

plantaardige vezels
korrels op basis van plantaardige vezels
klontvormend, biologisch afbreekbaar


geperste houtpellets
niet klontvormend en biologisch afbreekbaar


silicaatkorrels
niet klontvormend, niet biologisch afbreekbaar

Silicaatkorrels zijn naar onze mening niet geschikt voor kittens jonger dan 8 weken. Deze korrels bestaan uit zeolieten, die geen chemische stoffen of dampen afscheiden en dus niet giftig zijn bij inname. Zeolieten bezitten echter wel de sterke eigenschap om water op te nemen. Een kitten dat silicaatkorrels heeft ingeslikt, loopt daarmee risico op uitdroging. Een medische toestand die, mits niet tijdig opgemerkt en behandeld, zal leiden tot de dood van het kitten.
De grote standaardkorrels zullen kleine kittens niet zo snel kunnen doorslikken, de speciale kittenvarianten echter wel!Kittenkattenbakje met Cat's Best ?koplus

Wanneer u meerdere katten in huis heeft, is het verstandig om meerdere kattenbakken neer te zetten. Maar ook in het geval van enkel één kat blijkt het soms wenselijk te zijn om er twee te hebben staan. Zo ontdekten de eigenaren van Zusje van de Moeshoek bijvoorbeeld dat zij onder geen voorwaarde wilde plassen op dezelfde bak als waarop ze ook poept.

Waterbak en voerbak

Dit is iets dat je zo groots aan kan pakken als je zelf wilt. In principe zouden twee soepkommen al volstaan. Keramische drinkfontein voor katten van MiaustoreMaar natuurlijk heeft de fabrikant gretig ingesprongen op het feit dat je als mens graag nog meer en beter voor je kat wilt hebben.

Zo zijn er naast mooi en praktisch ontworpen bakjes ook diverse voeder- en drinkfonteinen in de handel. Hiernaast is een voorbeeld van een keramieken drinkfontein afgebeeld (verkrijgbaar bij MiauStore.com), er zijn daarnaast ook drinkfonteinen van kunststof of roestvrij staal verkrijgbaar. Ga eerst eens praten of mailen met mensen die inmiddels ervaring hebben met dit soort fonteinen, de meningen lopen er vreselijk over uiteen.

Krabpaal en speeltjes

Intensief gebruikte krabplankNoorse boskatten klimmen graag. Daarnaast scherpen alle katten graag hun nagels. Om te voorkomen dat ze dit aan uw meubels gaan doen, is het verstandig om een krabpaal of krabplank aan te schaffen. Een krabplank is vaak een met sisal tapijt beklede plank die je aan de muur kan hangen. Bij ons een groot succes, zodat ik hier dan ook geen intacte kan laten zien.Liever dit aan flarden dan dat het onze bank was geweest...

Wat betreft krabpalen, deze zijn verkrijgbaar van kleine eenvoudige paaltjes tot complete designmeubels. Hou rekening met het feit dat een Noorse boskat tot een stevige kat kan uitgroeien, en een minder robuuste en stabiele paal snel een miskoop kan blijken.

Qua speeltjes voor katten is er nog veel meer mogelijk. Loop een willekeurige dierenwinkel binnen en je vindt er te kust en te keur aan speelgoed voor katten. Bij ons thuis worden speeltjes die geluid maken niet gewaardeerd, maar speeltjes met bont of veren zijn helemaal in. Linnen muizen gevuld met kattenkruid worden zelfs totaal verscheurd. Een goede tip om begerenswaardige kattenspeeltjes in te kopen is om een grote kattenshow te bezoeken. Meestal staan dit soort shows vol met standjes met veel moois voor de kat en haar liefhebber. Een jaarlijks terugkerend 'festijn' is de Neocatshow in januari, waar traditiegetrouw een groot aantal Noorse boskatten wordt geëxposeerd.

Een veilig en warm plekje

Om uw kitten de eerste dagen de veiligheid te bieden die het misschien nog nodig zal hebben, kunt u het reismandje waarin het is gekomen laten staan. Zo kan het zich daar indien gewenst in verbergen. Maar natuurlijk heeft u ook voor een zacht kattenmandje gezorgd, op een beschutte plek.

een lekker mandjeOok dit is een artikel waar de handel zich gretig op heeft gestort. Er zijn open mandjes, overdekte mandjes (zogenaamde 'iglo's), diepe manden, platte manden, te veel om op te noemen. Op de eerder aangehaalde kattenshows kunt u ook op dit gebied uw hart ophalen!

Maar natuurlijk zal uw kitten ook plekjes uit gaan zoeken waar u het niet bedacht had, zoals Tristan bovenaan deze pagina, die het doosje met speelgoed een plek bij uitstek vond om een napje te gaan doen.

Dit plekje bleek minder veilig om even een dutje te doen... Doppie en Sauterne in gevecht om de Ikeatent

volgende »