De introductie van het kittenin het nieuwe huis

Aankomst

Wanneer het kitten zijn of haar intrede in het nieuwe huis doet, is het verstandig het kitten te laten verkennen vanuit een veilige uitvalsbasis. Vanaf een veilig plekje alles bezienDit kan bijvoorbeeld het reismandje zijn waarin het is gekomen, eventueel met een doek erin met een vertrouwde geur (de geur van de moeder en/of nestgenootjes).

Als het kitten bij u komt wonen, zal het zindelijk zijn. Het is echter wel verstandig de kattenbak op een voor het kitten makkelijk te vinden plek te plaatsen. Zo kan in een huis met verdiepingen (tijdelijk) worden gekozen voor 2 kattenbakken: één boven en één beneden, eventueel aanvankelijk nog zonder kap. Laat het kitten zien waar de bak staat door het er een keer op te zetten.

Wennen aan mensen

Laat als het kitten nog niet aan u als zijn of haar nieuwe 'personeel' gewend is, het initiatief aanvankelijk bij het kitten Spelen met een teaserliggen: laat het uit zichzelf naar u toe komen. Een goede ijsbreker is om samen te spelen met een teaser, een balletje of een propje papier.

Indien uw kinderen nog geen katten gewend zijn, leer ze dan dat kittens geen speelgoed zijn. Wanneer een kind achter een kitten aan rent, zal het kitten weg rennen. Terwijl wanneer het kind leert rustig te gaan zitten en het kitten met bv speelgoed lokt, zal het eerder naar het kind toe komen. En zo is het voor kitten ?n kind veel leuker!

Wennen aan katten

Wanneer bij u in huis al andere katten aanwezig zijn, zal het kitten aan ze moeten wennen - en andersom natuurlijk! Laat ze onder uw begeleiding kennis met elkaar maken.

Samen eten (verschillende bordjes en aanvankelijk nog een eind van elkaar af) en samen spelen Wennen aan de andere katten - en andersomkunnen de drempel vaak verlagen. Zorg ook voor voldoende kattenbakken. De kat des huizes zal de komst van een nieuwe bewoner niet altijd waarderen, en als er dan ook niet de beschikking is over een 'eigen' kattenbak kan dat resulteren in wildplassen.Wennen aan honden

Wennen aan honden draait voornamelijk om de vraag: is de hond al katten gewend?
Houd de hond in ieder geval bij de kennismaking aangelijnd en geef het kitten vluchtruimte. Wennen aan honden - en andersomLaat de hond niet achter het kitten aan rennen, ook al is dit uit puur enthousiasme. Want ook al zou het kitten vanaf de fokker al aan honden gewend zijn zoals bij ons bijvoorbeeld het geval is, een vreemde omgeving en een onbekende hond zijn ondanks dat toch altijd bedreigend.

Op Hondenplaza is een artikel te vinden met meer achtergrondinformatie over het verschil in gedrag tussen hond en kat, en waardevolle tips hoe de introductie van een kat in een huishouden met een hond in goede banen te leiden.

lees meer »

Gewend aan de hond

[Beer de hond met v.l.n.r. Snorre, Tristan en Mijntje]

Hulpmiddelen

Mocht u verwachten dat de introductie van het kitten stress bij de reeds aanwezige bewoners van het huis gaat opleveren, zijn er middelen om de introductie te begeleiden.

De inwendige middelen

Bach bloesem therapie: Rescue Remedy. Geschikt voor zowel uzelf als uw huisdieren. Bach Rescue RemedieBach Rescue Remedie is bedoeld om te gebruiken bij plotselinge schrik/angst, bij emotionele en/of fysieke stress (ongeval, vechtpartij). Verkrijgbaar bij de apotheek of bij reformwinkels.

Puur Nervositeit: voor zowel hond als kat. Puur Nervositeit werkt kalmerend zonder het dier te versuffen. Dit middel kan goed worden ingezet bij dieren die van nature nerveus zijn en heftig op prikkels reageren.

FeliwayDe uitwendige middelen

Tevreden katten strijken feromonen aan de zaken in hun omgeving. Dit zijn stofjes die in de klieren in hun kopje worden geproduceerd. De geur werkt geruststellend op andere katten.
Inmiddels zijn er chemische substituten voor deze feromonen in de handel verkrijgbaar, als spray en als verdamper. Een voorbeeld hiervan is Feliway. Verkrijgbaar als spray, of als verdamper die je in het stopcontact steekt (zie afbeelding).
Dit kan ook een oplossing bieden bij sproeiende of verstoorde verhoudingen tussen katten.

volgende »