Castratie/sterilisatiegeboortebeperking bij de kat

Wanneer u uw kitten heeft verwelkomd als huisgenoot en u heeft geen plannen om er nageslacht van te krijgen, zal u het tijdig moeten laten 'helpen'.katertje

Dit om te voorkomen dat wanneer het katje geslachtsrijp is de benen neemt met nog maar één doel voor ogen: zich voort te planten. Met aan u of uw buren als onverwachte verrassing: een zwangere poes.
Daarnaast zullen veel katers als ze geslachtsrijp zijn, de neiging gaan vertonen om hun territorium te markeren.
Dit houdt in het sproeien van urine, wat vooral in huis een onaangename verrassing voor de menselijke medebewoners betekent.

Wat is het beste moment om een kat te laten helpen?

Er zijn twee mogelijkheden: hetzij u laat zelf het kitten helpen op een leeftijd van 6 à 7 maanden, hetzij de fokker laat het kitten al op de leeftijd van 10-16 weken helpen en u krijgt het kitten al gelijk geneutraliseerd in huis. De katertjes uit cattery van de Moeshoek verhuizen doorgaans al gecastreerd.
Aan deze laatste optie kleeft een nadeel: niet elke dierenarts is bereid om dit te doen. Zij klampen zich nog steeds vast aan het argument dat opging in de tijden dat er nog geen weinig belastende narcosemethoden beschikbaar waren.

lees hier meer over vroegcastratie

Wat is het verschil tussen castratie en sterilisatie?

hechtingen bij een traditionele sterilisatie van de poes

Bij sterilisatie wordt er niets uit het lichaam van de kat verwijderd, de kat wordt enkel onvruchtbaar gemaakt.

In Nederland wordt hier eigenlijk nooit voor gekozen. Zo zou dit bij de poes betekenen dat ze nog steeds krols zou worden maar enkel niet meer zwanger zou kunnen raken.

Naast dat de poes onvruchtbaar wordt gemaakt, is het toch ook wel prettig dat ze niet meer krols zal worden.

Bij castratie wordt er wél wat verwijderd. Bij de kater betreft dit de testikels (balletjes), en bij de poes de eierstokken al dan niet in combinatie met de baarmoeder. Als de baarmoeder gezond is, zal de dierenarts deze vaak laten zitten.

De poezenpil

Indien u er nog niet uit bent of u wel of geen nestje met uw poesje wilt, zou u er voor kunnen kiezen om tijdelijk de poezenpil te geven, die u via uw dierenarts kunt verkrijgen. PoezepilDeze pil geeft u wekelijks en zorgt ervoor dat krolsheden worden voorkomen. Niet elke moderne dierenarts zal hier aan mee willen werken, aangezien de poezenpil niet zonder bijwerkingen is.
Het verhoogt de kans op het ontstaan van melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte en het kan een tijdelijke gewichtstoename veroorzaken. Wij adviseren dan ook om de poezenpil daarom met enige terughoudendheid in te zetten en niet langer dan noodzakelijk te gebruiken.

Suprelorin (het 'staafje')

Voor katers is (nog) geen goedgekeurd alternatief voor de poezenpil. Er zijn ondertussen wel ervaringen bij katers en met poezen opgedaan met Suprelorin, Suprelorineen geregistreerd geneesmiddel om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken. In tegenstelling tot bij reuen, is er bij katten eigenlijk geen peil op te trekken hoe lang het Suprelorin implantaat werkzaam is. Dit kan variëren van 6 tot 24 maanden.

volgende »