• Polly van de Moeshoek
 • Polly van de Moeshoek
 • Sybil van de Moeshoek
 • Basil van de Moeshoek
 • Polly van de Moeshoek
 • Sybil van de Moeshoek
 • Basil van de Moeshoek
 • Polly van de Moeshoek
 • Sybil van de Moeshoek
 • Basil van de Moeshoek
 • Polly van de Moeshoek
 • Sybil van de Moeshoek
 • Basil van de Moeshoek
 • Polly van de Moeshoek
 • Sybil van de Moeshoek
 • Basil van de Moeshoek
 • Polly van de Moeshoek
 • Sybil van de Moeshoek
 • Basil van de Moeshoek
 • Polly van de Moeshoek
Nest 23

Geboren op 26.6.2021
ouders: Marivon Benjamin (Benjamin) en Do-Re-Me Fra Jegere Drøm (Doortje)

Kalender met gebeurtenissen rondom het nest

Omdat de kittens van nest 19 van vorig jaar zo ontzettend lief en ook mooi waren, heb ik besloten om deze combinatie nog een keer over te doen.

Klik op de kalenderbladen om de gebeurtenissen rondom de kittens te volgen.

De kittens van het Fawlty Towers nestje zijn 2 jaar en 10 maand(en) geleden geboren.

De kittens

Het nest

Over het nestthema Fawlty Towers
Fawlty TowersFawlty Towers is een Britse televisiecomedy die in twee series van zes afleveringen voor de BBC werd gemaakt.
De plots hebben door de veelvuldig voorkomende misverstanden een sterk kluchtig karakter. In de serie komen vele stereotypen over hotels en het personeel aan bod. In elke aflevering krijgt het hotel andere gasten, die allemaal een ander karakter of stereotype vertegenwoordigen, waar dan de grappen van die aflevering om draaien.

Veel van de verwikkelingen draaien om het snobisme van Basil, die hardnekkig probeert de klantenkring van het hotel op een wat hoger niveau te brengen. Hij schrikt er niet voor terug zijn klanten te schofferen als hij daar aanleiding toe ziet. Basil werkt zich daarmee regelmatig in de nesten en in veel gevallen is het Polly die op allerlei inventieve manieren haar werkgever de helpende hand reikt.

De namen van de kittens zijn ontleend aan de drie belangrijkste personages in deze serie:

Basil Fawlty

Basil Fawlty (vertolkt door John Cleese), eigenaar van het hotel. Basil is snobistisch, xenofoob en onbeschoft. Op mensen van de arbeidersklasse kijkt hij neer, terwijl hij bij intellectuelen en edellieden in een hielenlikker verandert. Basil schoffeert en bespot zijn hotelgasten regelmatig. Ook heeft hij losse handen; vooral Manuel krijgt regelmatig klappen. Basil doet vaak domme dingen, die hij voor de gasten probeert te verbergen met allerlei rare smoezen.Sybil Fawlty

Sybil Fawlty (vertolkt door Prunella Scales), Basils vrouw. Sybil lijkt beter in een functie van manager te passen dan Basil, maar is vaak genoeg ook drukker met bellen met een vriendin of kletsen met een gast dan met echt werk. Wel is ze veel beleefder dan Basil, maar niet tegen Basil zelf, die allerlei vreselijke bijnamen voor haar heeft. Hij kan echter nooit van haar winnen.Polly Sherman

Polly Sherman (vertolkt door Connie Booth), serveerster in het hotel. Bij gebrek aan personeel fungeert ze ook als kamermeisje en soms als receptioniste hoewel ze eigenlijk in deeltijd werkt (ze studeert beeldende kunst). Polly is slimmer dan Basil en helpt hem vaak oplossingen te verzinnen voor de problemen waar hij (al dan niet door zijn eigen schuld) mee kampt.

Blogjes (laatste update 24.10.2021)
24.10.2021 Polly en Sybil verhuisd

En ook de zusjes Polly en Sybil zijn verhuisd. De reis leidde vandaag naar Santpoort-Noord. Ze hadden duidelijk steun aan elkaar want waren best ontspannen onderweg.

Polly en Sybil verhuizen

Eenmaal aangekomen in hun nieuwe huis gingen ze verrassend snel alles verkennen, zelfs boven. Ze werden dan ook met groot enthousiasme en veel liefde door één van de zoons ontvangen. Wat wil je nog meer, ik denk dat de twee dames er heel snel gewend zullen zijn. Veel geluk Polly en Sybil!

22.10.2021 Basil verlaat het nest

Basil was de eerste die het nest verliet. Hij werd uitgezwaaid door zijn zussen.

Basil verlaat het nest

De reis leidde naar Hengelo (Ov), goed voor 50 minuten gejammer want Basil vond het maar niets in de auto en in dat reismandje. Eenmaal in zijn nieuwe huis aangekomen was hij aanvankelijk wel onder de indruk van de kinderen, maar toen die een half uurtje boven gingen spelen greep hij gelijk zijn kans om alles te gaan verkennen. Met mij als steunpunt in het midden van de kamer. Toen de kinderen weer beneden kwamen was hij al een stuk stoerder. Dat gaat vast snel goed komen!
Fee, de Noorse bospoes van 2 die er al woonde, moest niets van hem weten. Na 1 blik wist ze genoeg en nam de benen. Ze heeft even haar tijd nodig, maar ook dat zal vast wel goed gaan komen. Veel geluk Basil!

7.10.2021 Basil heeft gewonnen

En het is Basil gelukt hoor, hij woog vanochtend eindelijk meer dan Polly! Hij heeft er wel bijna 15 weken over moeten doen wink

Basil zwaarder dan Polly

4.10.2021 Post van de OLB? Weg ermee!

Sybil weet kennelijk dat ik van mijn oude bank af wil. Erg duur en verre van service gericht. Korte metten ermee!

3.10.2021 Wekelijkse foto's 1 dag later

Het is vandaag vreselijk weer. Wind, regen, en binnen te slecht licht om goede foto's te kunnen maken. Vandaag iedereen bij de kachel en morgen hopen op betere kansen voor een fotosessie!

Regen en wind

26.9.2021 Lefgozertje

En als je dan 13 weken bent, dan voel je jezelf al een hele vent en ga je gewoon de meest dominante kater in huis uitdagen. Maar Frutti laat zich dat niet zomaar gebeuren!

Basil gaat het gevecht met Frutti aan

Basil gaat het gevecht met Frutti aan

Basil gaat het gevecht met Frutti aan

Basil gaat het gevecht met Frutti aan

24.9.2021 Polly en Sybil besproken
De aanstaande blikopeners van Polly en Sybil zijn op bezoek geweest en er was een klik! Sybil was vlot over te halen om met de kinderen mee te spelen en vloog samen met Basil door de lucht achter de verenhengel aan. Polly vond de drukte van de kinderen nog een beetje spannend en bekeek het zich allemaal vanuit een mandje. Zij heeft altijd wat meer tijd nodig om te wennen aan nieuwe dingen, en kleine kinderen komen hier nou eenmaal niet zo vaak over de vloer.
6.9.2021 Polly en Sybil

Voor Polly is op het moment van schrijven nog geen nieuwe blikopener gevonden. Na een rondvraag onder de mensen van de vragenlijst, bleek er op dit moment geen bij haar passend huishouden te zijn. Daarom staat het stoplichtje voor haar weer op groen.

Polly verhuist bij voorkeur samen met Sybil naar hun nieuwe adres. Sybil haar stoplichtje staat nu nog op oranje omdat ik overweeg om haar te houden, maar wanneer zij samen met Polly zou kunnen verhuizen is dat nog mooier.

Wanneer Polly alleen zou verhuizen, moet er op het nieuwe adres tenminste al 1 kat van jonger dan 5 jaar wonen. Alle drie de kittens hebben hier laten zien dat ze naast het gezelschap van mensen, ook erg op kattengezelschap gesteld zijn. Geen van hen zal dus verhuizen naar een adres waar ze als kat alleen zullen wonen.

Polly van de Moeshoek 10 weken oud

Sybil van de Moeshoek 10 weken oud

1.9.2021 Bezoekje aan de dierenarts

Maandag was het de grote dag: de Fawlties maakten hun eerste tripje buiten de veilige haven waar ze opgroeien. Naar de dierenarts voor hun eerste vaccinatie (niesziekte en kattenziekte) en hun chip. Ze werden vergezeld door hun moeder Doortje en opa Moby (die dan wel in een aparte reismand want Doortje is weer krols).

Doortje en haar vader zorgden voor een stevig gezang waar Basil op de terugweg uit volle borst aan mee deed.
Er moest nogal lang gewacht worden voor we aan de beurt waren, dus de kleintjes hadden van alles te zien op de parkeerplaats. Veel indrukken op gedaan, inclusief een grote hond (op afstand) en een kleintje waarvan de eigenaar zich niet besefte dat het voor katten die in een mandje opgesloten zitten misschien niet zo leuk is als je de hond eraan laat snuffelen. Alleen Polly was daar een beetje van onder de indruk en die was ook niet blij op de behandeltafel van de dierenarts. Met het chippen gaf ze geen kik, maar de vaccinatie in de bil was ze minder van gediend.

Basil en Sybil gedroegen zich verder keurig en ondergingen alles zonder een krimp. De balletjes van Basil bleken al keurig te zijn ingedaald en alle drie vrij van knikken in de staart of navelbreukjes. Ook de gebitjes werden goed gekeurd.
Ik ben trots op ze!

12.8.2021 Zomaar een impressie

7.8.2021 Eindelijk...

Na dagenlang met veel geduld van een lepeltje te hebben gevoerd, eet Sybil eindelijk zelf vanaf het schoteltje. Daarbij is ze uiterst kritisch in wat ze eet. Carnibest zonder iets er door? Ho maar. Maar met een beetje Gourmet Gold of Royal Canin Babycat mousse smaakt het haar gelukkig al snel beter.

5.8.2021 Kuiken

Basil en Sybil zagen er nog niets in, maar Polly vond het kuiken heerlijk.


Maar de voeten vond ze maar niets.

De voeten waren niet lekker
1.8.2021 5 weken

5 weken oud zijn ze alweer, de Fawlties. Ze groeien alle drie goed, ondanks dat Sybil nog steeds geen vast voer blieft (maar er wel interesse in heeft). Basil eet zelfs al wat brokjes. Van vers vlees zijn ze niet zo gecharmeerd.

Hierbij een kleine indruk van het stel. Met dank aan de butler van hun halfzussen Juultje en Lizzy, die ze zo leuk op video wist vast te leggen.

24.7.2021 Basil eet natvoer van een schoteltje

Het kwartje is nog net niet helemaal geland, maar met wat hulp van een theelepeltje eet Basil zijn natvoer al van een schoteltje. Hij likt het rustig op. Zijn zus Polly eet nog niet van een schoteltje maar met grote happen van een theelepeltje.
Hieronder Basil aan het smikkelen.

15.7.2021 Verkenningstocht (verhuisd naar de bench deel II)

De kittens hadden gisteren al aardig vlot door dat hun wereld ineens een stuk groter was geworden. Basil ging al vlot op verkenning uit.

14.7.2021 Verhuisd naar de bench

Het is vandaag klef weer en de Fawlties, Doortje en Patience lagen als haringen in een tonnetje in die plastic bak te zweten. Dat leek me niet gezond en daarom heb ik vandaag de bench weer opgezet en het kroost en hun verzorgsters daar naar overgeheveld. Gelukkig vond Doortje het ook al een beetje krap worden in die bak en accepteerde het nieuwe onderkomen gelijk.

8.7.2021 Zilver of niet zilver, gestreept of gemarmerd

Dit blogje heb ik geplaatst op blog.noorseboskatten.net

7.7.2021 Impressie

1,5 week oud zijn de Fawlties en ondertussen scharrelen ze al een beetje door de bak. Het zal niet lang meer duren of ik moet de bench weer gaan neerzetten en moeder en kittens verhuizen. Al heb ik het idee dat me dat door Doortje niet in dank afgenomen zal gaan worden.

4.7.2021 Vlekje

Vandaag letterlijk u-r-en bezig geweest met foto's maken van de twee nestjes. De 18-55 mm lens van mijn spiegelreflexcamera heeft het begeven en de bestelde vervangende lens is nog niet gearriveerd.
Dus mijn compactcameraatje uit de kast gerukt. Het was niet voor niets dat ik die ver weg had geborgen. Wat een camera zeg. Probeer dan maar eens een nestje gillende kittens van 9 dagen oud vast te leggen.

Dan krijg je dit:

Basil van de Moeshoek

Hoe dan ook kan je wel leuk op deze foto zien dat het tabbypatroon van Basil over zijn neusje doorloopt en hij een soort van vlek op zijn neus zal gaan krijgen. Kijk maar eens bij Guus en Babetje van Doortje en Danju (nest 15) om een indruk te krijgen van hoe dat er later uit zou kunnen gaan zien.

2.7.2021 Hallo!

Basil heeft een oogje open!

Basil van de Moeshoek

1.7.2021 Tevreden

De Fawlties zijn tevreden en mama Doortje is dat ook.

30.6.2021 Betere berichten

Gelukkig kan ik positieve berichten brengen. Doortje heeft een goede balans gevonden tussen de zorg voor haar eigen kittens en de aandacht voor de Leisure Suits. Haar kittens komen met een beetje hulp van mij naar tevredenheid aan. Nu de warmte is verdwenen, zijn ze levendiger en kunnen weer een luide stem op zetten als mama te lang naar hun zin weg blijft van het nest. Een pak van mijn hart!

Doortje met de kittens
28.6.2021 Zorgen

Het zijn stressvolle dagen. Doortje wilde onder geen voorwaarde bij haar kittens blijven liggen. Zodra ze iets in huis hoorde rende ze er naar toe (in de praktijk waren dat steeds de Leisure Suits van het andere nest). De kittens bleven gillen en afvallen. Ik ben ze gaan bijflessen en heb gisteren uiteindelijk deuren gesloten in huis zodat Doortje niet meer naar de andere kittens kon gaan. Dat had aanvankelijk wel wat voeten in de aarde maar uiteindelijk accepteerde ze dat en kreeg ze rust.Doortje met de kittens in de bak onder het bed

We zijn nu weer een dag verder en ik ben niet in jubelstemming. Ik vind de twee poesjes vandaag wat slapjes en dat baart zorgen. Ook zijn ze niet meer gretig op de geitenmelk die ik ze voed. Het is erg warm in huis en natuurlijk helemaal in de bak waar de kittens liggen. Ik heb er voor Doortje een in een theedoek gewikkelde fles ijs bij in gelegd en dat wordt gewaardeerd. Laten we hopen dat de voorspelde buien van vanavond wat verkoeling zullen brengen.

26.6.2021 De kittens zijn geboren!

Met Cherri van nest 22 als bevallingscoach heeft Doortje op 26 juni 2021 in een rap tempo tussen 5:30 en 6:00 uur haar drie kittens op de wereld gezet.

Doortje met de kittens

24.6.2021 Wachten duurt lang

Terwijl het supporting team geduldig wacht op de bevalling is er geen plaats meer voor Doortje zelf.

Wachten duurt lang...

22.6.2021 Leven in de buik van Doortje
Fotogalerij (laatste update 17.10.2021)
Groeicurves (laatste update 24.10.2021)

Het kan zijn dat de browser de afbeeldingen niet ververst. Op pc en notebook: druk op ctrl-F5 om de foto's te verversen.

Groeicurve

Groeicurve Polly van de Moeshoek Groeicurve Basil van de Moeshoek Groeicurve Sybil van de Moeshoek

Stamboom kittens
Totale inteelt = 3.63% en Polaris = 12.00% (bron: Pawpeds)
Ch. Marivon Benjamin, blauw gestreept, 2013-08-06
Gismo II van Queen Noor, NFO e 09 23, 8-4-07
Boris de la Fayette, NFO e 23, 21-3-04
CH Narviks Midas Björn, NFO n 09 23, 3-2-97, NL/NL
Quinty la Quesi, NFO e 09 23
Saima Kissan Mirri, NFO gs 09
Kasper av Norne Skuld, NFO as 22
Jamie av Norne Skuld, NFO f 09
Epril van de Moeshoek, NFO f 09 22, 17-4-10, DE/DE
Bendis' Erik Arne, NFO e 09 22
Redtail's Buster, NFO a 24, 6-11-06
Bendis' Thora Charlotte, NFO f 09 22
Nunchaku Yi Min, NFO fs 22, 16-12-04, NL/NL
CH Magoria's Red Devil, NFO d 09 22, 29-10-01, SE/NL
Fine Memory's Action Skoatter, NFO ns 09 22, 29-3-03, SE/NL
Ch. Do-Re-Me Fra Jegere Drøm, zwart zilver gestreept met wit, 2015-12-06
IC Alfrodull's Moby, NFO n 23, 2012-09-16, NL/DE
SC Nunchaku Alexander, NFO d 09, 2006-03-17, NL/NL
EC Elkington's T-Rex, NFO n, 2004-04-24, DK/-
Godfather's Wind of Change, NFO g 09, 2002-12-27, FI/DK
CH Zimexis Mistral's Fauve, NFO f 09 24, 2004-03-24, SE/NL
EP EC Tassajara's Mr Warsteiner, NFO n 24, 2002-11-13, SE/SE
SW'02 EC Aristo Limaz Shiva Shandra, NFO g 24, 2002-06-18, SE/SE
Vashyra's Dana, NFO ns 09 24, 2011-02-06, NL/NL
Yenta's Jan Achteraf, NFO ns 23, 2009-04-01, NL/NL
Xaverius Hamar, NFO ns 09 23
Yenta Ginchest, NFO a 09, 2005-02-24
Walhalla's April Shana, NFO n 09 24, 2008-03-12, NL/NL
CH Fire Dance Lack Beltane, NFO n 09 22, 2004-07-03, NL/NL
Walhalla's Tosca, NFO n 09 22, 2005-04-19, NL/NL
De ouders
De ouders zijn getest op...

Marivon Benjamin

Adobe reader bestandDNA getest: Vrij (N/N) van GSD-IV, PKdef en PKD (5-3-2014)

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (17-12-2014, 30-10-2015, 14-2-2018 en 27-8-2021),
PKD en CIN normaal (17-12-2014,14-2-2018 en 15-12-2021)

Do-Re-Me Fra Jegere Drøm

Adobe reader bestandDNA getest: Vrij (N/N) getest van GSD-IV (20-3-2017) en PKdef (17-3-2017)

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (14-2-2018, 27-8-2021),
PKD en CIN normaal (14-2-2018, 27-8-2021)

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen met de dood als gevolg (daargaan bij de geboorte of wat later, maar steeds voor de leeftijd van ongeveer 14 maanden).
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede.
Of een kat deze aandoening al dan niet heeft of vererft, kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.