• Do-Re-Me Fra Jegere Drøm
 • Do-Re-Me Fra Jegere Drøm
 • Do-Re-Me Fra Jegere Drøm
 • Do-Re-Me Fra Jegere Drøm
 • Do-Re-Me Fra Jegere Drøm
 • Do-Re-Me Fra Jegere Drøm
 • Do-Re-Me Fra Jegere Drøm
 • Do-Re-Me Fra Jegere Drøm
 • Do-Re-Me Fra Jegere Drøm
Ch. Do-Re-Me Fra Jegere Drøm

Doortje is een kind van mijn Moby en Vashyra's Dana (Dropje), de halfzus van mijn Nyana. Ook Drop heeft net als Nyana tot twee maal toe een baasje door overlijden verloren. Net als bij Nyana werd werd mijn hulp ingeroepen voor het zoeken naar een nieuw thuis voor Dropje, dat door Laura van toendertijd cattery Fra Jegere Drøm bij familie werd gevonden en waar Dropje nu als gepensioneerde poes woont.Doortje

Bij het zoeken naar een passende kater bij Dropje, zagen we in de eerste instantie mijn eigen Moby over het hoofd. Hoe kon het! Deze combinatie heeft een voor de huidige tijd bijzonder laag inteeltpercentage en Dropje en Moby vullen elkaar perfect aan in hun sterke en zwakkere punten.

En zo gebeurde het dat Dropje bij mij kwam logeren toen ze krols was. Door een ongeval kon ik langere tijd niet beschikken over een auto en daarbij ook de reis naar Limburg nog niet aan, en Dropje bleef om die reden 4,5 week bij mij. Een periode waarin ik me aan haar ging hechten en ik heb haar dan ook weer met zware moed weer naar haar huis teruggebracht.

Toen ik het aanbod kreeg om in aanmerking te komen voor een poesje uit dit nest, volgde er een strijd tussen hoofd en hart. Was het nou wel verstandig om mijn kattengroep uit te breiden? Zou het verstandig zijn om een dochter uit mijn eigen dekkater aan te houden? Uiteindelijk won het hart en gelijk na haar geboorte was de keus gemaakt: Do-Re-Me moest het gaan worden, haar naam hadden we van tevoren al bedacht.
Een verbastering tussen een type Jukebox, de grote liefde van de overleden fokkers en eigenaren van Dropje en Nyana, en van het feit dat ze voor MIJ zou gaan zijn!
Doortje is alles wat ik hoopte in een poes te vinden: vrolijk, mega aanhankelijk, sociaal, super speels en naast dat alles ook nog mooi.

Pauliene en oma, bedankt voor de goede zorg voor de kittens van Moby en Dropje en dus ook Doortje, François bedankt voor je hulp bij de geboorte, het verder laten opgroeien van deze kittens en de mooie foto's die je van ze gemaakt hebt en last but not least Laura en Daniël, bedankt dat Doortje bij mij mocht komen wonen.
En voor mij voelt het daarnaast ook nog een beetje alsof ze een beetje een fokje van mezelf is, door de grote betrokkenheid die ik had bij de zwangerschap van mama Dropje en het opgroeien van dit nest. Doortje

Doortje kreeg toen zij 8 maanden oud was na haar eerste krolsheid een baarmoederontsteking. Ik heb er voor gekozen om dit te laten behandelen (boven haar te laten steriliseren). Om te zorgen dat deze ontsteking niet terug komt is het nodig om bij de eerstvolgende krolsheid te laten dekken. Natuurlijk is dat bij een poes van haar leeftijd geen optie. In overleg met mijn dierenarts hebben we er daarom voor gekozen om een Suprelorin implantaat bij haar te laten zetten. Mocht ze juist hierdoor of ondanks hierdoor opnieuw een baarmoederontsteking krijgen, dan zou ze alsnog worden gesteriliseerd (maar dat zou dan zonder het implantaat ook zijn gebeurd, dus was het het de gok waard). Het is gelukkig zonder problemen verlopen, en ze heeft een prachtig nest van vijf kittens gekregen van Danju Mylo av det Swaneraft.

Aansluitend heeft ze wederom een Suprelorin implantaat gekregen, om dit keer een nieuwe baarmoederontsteking te voorkomen. Dit implantaat heeft 1,5 jaar gewerkt en in januari 2020 is ze voor het eerst weer krols geworden. Ze werd daarna moeder van 4 mooie kittens, met als vader Marivon Benjamin.

In augustus 2021 werd ze kort achtereen twee keer krols en heeft ze weer een Suprelorin implantaat gekregen. Begin 2022 was dit uitgewerkt, en zijn de laatste nestplannen met haar gerealiseerd samen met Dragonlance's Elvis (Kalle). Met als gevolg 3 lieve en mooie kittens.

Doortje is eind juni 2023 met pensioen gegaan en haar dochter Truus van de Moeshoek zet haar lijn voort bij mijn vriendin Petra in cattery Skidbladnir.

Signalement
  Doortje
 • roepnaam: Doortje
 • bijnaam: Tiedelietie, Tie, Tiedels
 • poes (castraat)
 • zwart zilver gestreept met wit
 • geboren op 6-12-2015 (8 jaar en 7 maanden)
 • weegt 5.0 kilo (op de leeftijd van 7 jaar)
   
 • een dame (over)vol energie
 • gigantische knuffel die het liefst de hele dag op je ligt
   
 • vererft verdunning (= afhankelijk van de partner is blauw of blauw-crème nageslacht mogelijk)
 • vererft geen non-agouti (= effen nageslacht mogelijk)
 • vererft het tabbypatroon gestreept
 • vererft het tabbypatroon gemarmerd
 • vererft zilver
 • vererft zowel met wit als zonder wit
Showuitslagen
 
Kittenklasse poezen 3-6 maanden
Datum Show Keurmeester Resultaat
3-4-2016 Nederlandse showRasclubshow Neocat Dalfsen dhr. Kaai du Plessis Ex1
17-4-2016 Nederlandse showInternationale Raskattenshow NVvK Rotterdam dhr. Peter Moormann Ex1
Open klasse poezen
Datum Show Keurmeester Resultaat
17-12-2017 Duitse showInt. Katzenausstellung des BdK-NRW e.V. te Wuppertal mevr. T. David CAC, BIS, BOB
28-1-2018 Nederlandse showNeocat Wereldshow te Houten mevr. Y. Luijten-Claessen CAC
24-2-2018 Duitse showInternationale Katzenausstellung RKV in NRW te Herne dhr. S. Malz CAC
Kampioensklasse poezen
Datum Show Keurmeester Resultaat
15-12-2019 Nederlandse showShow NLKV te Oirschot mevr. I. de Groot CACIB, BIV, nom BIS
Doortje BOB

Aankomende shows:
Geen gepland.

Testresultaten
Adobe reader bestand

DNA getest: Vrij (N/N) getest van GSD-IV (20-3-2017) en PKdef (17-3-2017)

Echografisch getest op hart en nieren:
HCM normaal (14-2-2018, 27-8-2021),
PKD en CIN normaal (14-2-2018, 27-8-2021)

Toelichting op erfelijke ziekten die bij de Noorse boskat voor kunnen komen:

GSD-IV oftewel Glycogenosis Type IV is erfelijke stofwisselingsziekte die bij Noorse boskatten voor kan komen. Het is een afwijking waarbij overtollige suikers in het lichaam niet op de juiste manier worden opgeslagen.

In gezonde dieren wordt suiker opgeslagen als glycogeen, dat direct beschikbaar is wanneer inspanning geleverd wordt. Het enzym dat hierbij betrokken is, wordt aangeduid met de afkorting GBE. In dieren die lijden aan de afwijking, is GBE niet aanwezig. Hierdoor ontstaat een ophoping in organen zoals de lever. Dit leidt uiteindelijk tot uitval van de organen.

PKdef is de afkorting van pyruvaatkinasedeficiëntie.
Pyruvaat Kinase (PK) is een enzym dat essentieel is voor de energieproductie in rode bloedcellen. Bij lijders is dit enzym afwezig, waardoor rode bloedcellen versneld afgebroken worden. De afwijking kenmerkt zich door bloedarmoede. Bij diverse rassen is een verschillende mate van de symptomen beschreven. Symptomen bestaan uit bloedarmoede, en bevatten zwakte bij inspanning, hartruis en een vergrote milt.

PKdef vererft recessief. Dit houdt in dat wanneer de kat van zowel de vader en moeder het PKdef gen erft, hij/zij PKdef zal krijgen (een lijder worden). Wanneer de kat een drager is, dat wil zeggen wanneer het dier van enkel 1 ouder het gen erft, zal deze geen symptomen van deze ziekte ontwikkelen.
Deze aandoening kan via een DNA test worden vastgesteld.

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een erfelijke hartziekte die bij (Noorse bos)katten voor kan komen. Een kat kan geboren worden met een genetische aanleg voor HCM maar óf, wanneer en in welke mate de kat HCM ontwikkelt is van vele andere factoren afhankelijk.
Door middel van een echocardiografisch onderzoek met kleurendoppler kan worden onderzocht of het hart op het moment van het onderzoek afwijkingen vertoont. Voor de HCM variant die bij de Noorse boskat voorkomt is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Polycystic Kidney Disease (PKD) is erfelijke nierziekte. Katten met PKD hebben in beide nieren meerdere cystes (= met vocht gevulde holtes). Zowel het aantal cystes als de omvang van de cystes zal toenemen met het ouder worden van de kat. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden.
Door middel van een echo kan de kat op een leeftijd van ongeveer 9 maanden voor 91% zekerheid worden gediagnosticeerd. Voor de PKD variant die voorkomt bij de Noorse boskat is (nog) geen DNA-test beschikbaar.

Chronische Interstitiële Nefritis (CIN) is een ander woord voor schrompelnier. Door ontstekingsreacties in de nieren ontstaat er bindweefsel en dit zal de nieren doen samentrekken, verschrompelen. De nieren zullen kleiner worden dan zij voorheen waren en een afwijkende weefselstructuur vertonen. Uiteindelijk zal er chronisch nierfalen optreden. De ziekte kan door diverse oorzaken ontstaan, een erfelijke aanleg is er daar één van. Ook bij Noorse boskatten kan deze erfelijke variant voorkomen.

Door middel van een echografisch onderzoek kan worden onderzocht of de nieren op het moment van het onderzoek afwijkingen vertonen en aanleiding geven tot verder onderzoek (bijvoorbeeld het bepalen van de nierwaarden in het bloed). Er ontbreken echter normen voor normaalwaarden voor de echografie van CIN bij katten (wat gemiddeld genomen de grootte en opbouw van de nieren zijn). Ook is pas bij microscopisch onderzoek van weefsel met zekerheid vast te stellen of er afwijkingen in het weefsel zichtbaar zijn, iets als onregelmatig oppervlak van de nieren is namelijk pas in het eindstadium van CIN zichtbaar. Het mag echter voor zich spreken dat het afnemen van nierbiopten ten behoeve van het uitvoeren van periodieke routineonderzoeken in het kader van fokprogramma's te ver gaat.
Het standaard testen op CIN via echografie heeft dus wel zin, met dien verstande dat de uitslag enkel betrouwbaar is in het geval van een vergevorderd stadium van CIN.

Stamboom
Totale inteelt = 2.90% en Polaris = 10.90% (bron: Pawpeds)
Vader
IC Alfrodull's Moby, NFO n 23, 2012-09-16, NL/DE
SC Nunchaku Alexander, NFO d 09, 2006-03-17, NL/NL
EC Elkington's T-Rex, NFO n, 2004-04-24, DK/-
EC Kaninus' Batman, NFO n 22, 2003-04-28, DK/DK
Elkington's Phoebe, NFO n 09 23, 2002-05-27, DK/-
Godfather's Wind of Change, NFO g 09, 2002-12-27, FI/DK
GIC Sakeena's Oscar Wilde, NFO n 09, 2001-02-16, DK/FI
EC Godfather's Reet Petite, DM, DVM, NFO g 09, 2001-08-18, FI/FI
CH Zimexis Mistral's Fauve, NFO f 09 24, 2004-03-24, SE/NL
EP EC Tassajara's Mr Warsteiner, NFO n 24, 2002-11-13, SE/SE
IP & EC Mhorrses Whiskey, NFO d 09 23, 1998-08-01, SE/SE
SW'00'99 GIP & EC Tassajara's Mymla Tigrisdotter, DM, NFO n 09 24, 1998-11-26, SE/SE
SW'02 EC Aristo Limaz Shiva Shandra, NFO g 24, 2002-06-18, SE/SE
EC Aristo Limaz Salem Stixx, NFO e 09 24, 1999-10-17, SE/SE
IC Mighty Claw's Pocahontas, DM, NFO f 09 22, 2001-03-01, SE/SE
Moeder
Vashyra's Dana, NFO ns 09 24, 2011-02-06, NL/NL
Yenta's Jan Achteraf, NFO ns 23, 2009-04-01, NL/NL
Xaverius Hamar, NFO ns 09 23
Jonyma's Tondivar, NFO ns 23
Alfrodull's Naboesh di Njaja, NFO ns 09, 2003-06-20, NL/NL
Yenta Ginchest, NFO a 09, 2005-02-24
GIC Narviks Armani, NFO n 09 23, 2002-08-15, NL/NL
IC Narviks Luvenda, NFO f 09
Walhalla's April Shana, NFO n 09 24, 2008-03-12, NL/NL
CH Fire Dance Lack Beltane, NFO n 09 22, 2004-07-03, NL/NL
Xanthoria's Xavian, NFO d 09 23
Feline Ilex Bente, NFO a, 2002-06-26, NL/-
Walhalla's Tosca, NFO n 09 22, 2005-04-19, NL/NL
EC Morlebay's Gerrit, NFO n 09 22, 2000-09-07
Av Chibodi's Noah, NFO f 09, NL/NL
Fotogalerij

 

Nageslacht

stamboom icoontje    Nest 15 (geboren op 25.5.2018) samen met Danju Mylo av det Swaneraft
stamboom icoontje    Nest 19 (geboren op 15.3.2020) samen met Marivon Benjamin
stamboom icoontje    Nest 21 (geboren op 12.7.2020) samen met Wild Cat's Buffalo Springfield
stamboom icoontje    Nest 23 (geboren op 26.6.2021) samen met Marivon Benjamin
stamboom icoontje    Nest 25 (geboren op 28.2.2023) samen met Dragonlance's Elvis